Diyarbakır'dan dün gece geç saatlerde acil bir emirle kalkan 8 adet F-16 savaş uçağı, Irak'ın kuzeyinde bulunan PKK hedeflerine "Pars" kod adıyla bir hava operasyonu düzenledi. Operasyon yaklaşık 2 saat sürdü.

Hava harekatında kış üslenmesi için Irak'ın kuzeyine geçen PKK'lı gruplara bomba yağdırıldı. Savaş uçaklarının sonraki hedefi ise Kandil, Zap ve Hakurk kampları ile çevresindeki hedefler oldu.

HERONLAR TESPİT ETTİ, PARS'LAR VURDU

PKK'ya yönelik en etkin operasyonları gerçekleştiren savaşan şahinler, dün gece 'Pars' kod adıyla düzenledikleri operasyonda örgüt kamplarına bomba yağdırdı. Kışı geçirmek üzere Irak sınırını geçen PKK'lı bir grubun heronlar tarafından tespit edilmesinin ardından Diyarbakır'da bulunan 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığı'nda hareketli anlar yaşandı. Alınan anlık istihbarat üzerine Diyarbakır’da bulunan Atmaca ve Pars Filosuna bağlı 8 adet F-16 savaş uçağı "Acil" kodlu bir emirle havalandı. Operasyona terörle mücadelede etkin bir şekilde görev yapan Pars filosunun ismi kod olarak verildi. Türkiye'nın Kuzey Irak sınırına doğru yönelen savaşan şahinler, sınırdan geçiş yapan gruba bomba yağdırdı. Operasyonda ilk olarak kışı geçirmek için Türkiye'den Irak'ın kuzeyine geçmeye çalışan örgüt mensupları hedef alındı.

ÖRGÜTÜN YÖNETİM MERKEZİ DE HEDEF ALINDI

Örgütün geçiş noktalarının bombalanmasının ardından Türk savaş uçakları Irak'ın iç kesimlerinde bulunan ve PKK'nın yöneticilerinin de bulunduğu Kandil, Zap ve Hakurk kamplarını hedef aldı. Sınıra en yakın kamplardan olan Hakurk'taki bazı hedefleri bombalayan savaş uçakları, daha sonra örgüt yöneticilerinin bulunduğu Zap ve Kandil'e yöneldi. Hava harekatının ikinci aşamasında örgütün Hakurk, Zap ve Kandil kampları çevresinde bulunan örgüte ait hedefler bombalandı. Bombardıman sırasında örgüte ait bazı uçaksavar bataryalarının da etkisiz hale getirildiği belirtildi. Gece saat 00.45 sıralarında başlayan hava harekatı yaklaşık 2 saat sürdü.

Operasyonun ardından Pars ve Atmaca Filolarına bağlı savaş uçakları emniyetli bir şekilde üslerine dönerek sorunsuz iniş yaptı. Operasyonun Hakkari'nin Çukurca ilçesinden top atışları ile desteklendiği belirtildi.

ZAP KAMPI GEÇİŞ NOKTASI

Hava harekatının hedefleri arasında bulunan Zap kampına yakın bir bölgede, heronlar tarafından tespit edilen terörist grubun kampa ulaşmak isteyen hareketli bir grup olduğu öğrenildi. Genelde Türkiye'ye sızmalarda ve geri çekilmelerde geçiş noktası olarak kullanılan Zap kampı, Türkiye sınırına 5-6 saat yürüyüş mesafesinde bulunuyor. Hava harekatı kapsamında Zap kampı çevresindeki bazı hedeflerin de ayrıca vurulduğu öğrenildi.

PKK'NIN KORKULU RÜYASI PARS VE ATMACA FİLOSU

PKK terör örgütüne yönelik Türkiye sınırlarında ve sınır ötesinde yapılan hava harekatlarının ana merkezi olarak Diyarbakır'da bulunan 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığı 8'nci Ana Jet Üs Komutanlığı kullanılıyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in büyük önem verdiği hava harekatlarında, 8'nci Ana Jet Üssü'nde konuşlu bulunan Pars adıyla bilinen 181'nci Filo ve Atmaca adıyla bilinen 182'nci Filo aktif görev alıyor. PKK ile mücadele aktif görev yapan bu filolar sürekli operasyon durumları nedeniyle 'Havadaki filolar' diye tanımlanıyor. Pars ve Atmaca filoları gün içinde Irak ve Suriye sınır bölgelerinde sürekli uçuşlar gerçekleştiriyor. Suriye'deki gelişmelerle ilgili olarak keşif uçuşları da yapan iki filo Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın en aktif iki filosu olarak biliniyor.

KANDİL VE ÇEVRESİNİ AVUÇLARININ İÇİ GİBİ TANIYORLAR

PKK’nın komuta merkezi olan Kandil dağı ve örgütün Kuzey Irak'taki hedeflerine sık sık operasyon yapan iki filo, Pars ve Atmaca amblemini üniformalarında taşıyor. Her iki filonun uçaklarının kuyruklarında da Pars ve Atmaca motifi bulunuyor. Gece uçuş ve harekat kabiliyetine sahip F-16’lardan oluşan 181 ve 182'nci filolar genellikle insansız hava araçlarından alınan koordinatlarla acil olarak hava harekatlarına katılıyorlar. Pars filosunda bulunan F-16’larda "Lantirn" adı verilen (Low Altitute Navigation and Targeting Infrared For Night) isimli sistem bulunuyor. Bu sistem uçaklara geceleri ve her türlü hava koşulunda, her yükseklikten hedefi vurma imkanı sağlıyor. Sistem, kızılötesi ışınlar yayarak araziyi pilotun ekranına dijital olarak yansıtıyor.

Aynı zamanda PKK terör örgütünün eğitim merkezi konumunda olan ve örgütün üst düzey yöneticilerinin de kaldığı Kandil Dağı çevresinde örgütün gözcü ve koruma kampları ve uçaksavarlar bulunuyor. Stinger füzelerinin de bulunduğu tahmin edilen kampta yaklaşık 30 kadar köyün örgütün kontrolünde olduğu biliniyor.

CUDİ'DE 5 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ

Cudi Dağı çevresinde düzenlenen operasyonda, terör örgütü PKK mensubu 5 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.

Şırnak Valiliği'nce yapılan açıklamada, Cudi Dağı bölgesinde, terör örgütü mensuplarına yönelik olarak 4 Kasım tarihinde düzenlenen operasyon sonucunda 5 teröristin etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

Açıklamada, operasyonların, halkın desteğiyle ve kararlılıkla devam ettiği de belirtildi.