TERÖR örgütü PKK’nın sınır dışına çekilmesinin tamamen durduğu, kış üslenmesi için sınırın sıfır noktasındaki sığınakları kullananların ise havaların ısınmasıyla ‘iç bölgelere doğru’ hareket ettikleri ortaya çıktı.

Emniyet ve Jandarma istihbarat birimlerince hazırlanan ‘Çözüm Süreci/ PKK Raporu’nda süreçle birlikte örgüte 2 bin civarında yeni katılımın olduğuna dikkat çekilerek, “Söz konusu yeni katılımlar sınır dışına çekildikten kısa süre sonra dönüş yaptılar” denildi. Raporda, bu grupların çoğunun silahlı eylemlere katılmadığı, örgütün kamplarında siyasi eğitim aldıktan sonra Pişmanlık Yasası’ndan yararlanarak dönüş yaptıkları belirtildi.

Raporda, PKK’nın silahlı unsurlarının 2013 Eylül’ün sonlarından itibaren kış üstlenmesi için sınırın sıfır noktalarındaki sığınakları aktif hale getirerek gıda, ilaç, yaşamsal malzemeler depoladığı belirtildi. Ekim-Kasım itibariyle silahlı unsurların iç bölgelerden çekilerek aktif hale getirilen sığınaklara geçiş yaptığı, havaların ısınmasına kadar bu bölgelerde herhangi bir hareketliliğin tespit edilmediğine dikkat çekildi.

AĞIR SİLAHLAR ÜSLERDE

Raporda şöyle denildi:
“Geri çekilmenin başlamasıyla iç bölgelerden ağır silahlar üs olarak bulundukları bölgelerde muhafaza edilerek hafif silahlarla hareketlilik oluştu. İç bölgelerden sınıra doğru başlayan hareketlilik Ekim-Kasım aylarında önce yavaşlama gösterdi, ardından durdu. Sınır bölgedeki gruplar ise yerlerini korudu. Şu ana kadar tespit edilen 65 grup sınır dışına çıktı, her grup ortalama 14-16 kişiden oluşuyor ve sınır dışına çıkan PKK’lı sayısı 1000 civarında kaldı. PKK’nın silahlı unsurlarının sınır dışına çekilmesi 3 ayla sınırlı kaldı. Örgüt şu an itibariyle mevcut durumunu korumakta. Havaların ısınmasıyla birlikte sınırın sıfır noktasında kış üstlenmesinde olan örgüt mensupları hafif silahlarla iç bölgelere dönük hareketlilik göstermekte. Yapılan gözlemde sınır dışına çıkış yönünde herhangi bir hareketlilik tespit edilememekte.”

Raporda, Tunceli, Hakkari, Şırnak, Diyarbakır, Bingöl, Van ve Muş’ta örgütün silahlı unsurlarının varlığını aynen koruduğu, çekilmenin iç bölgeler, Karadeniz ve Doğu Anadolu’daki bazı illerle sınırlı kaldığı da kaydedildi.