TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, CHP'li Umut Oran'ın sorusunu yanıtladı. Yakut'un cevabına göre TBMM'de 766 kamera sürekli çekim yapıyor. Kameraların ses kaydı özelliği bulunsada bu özellik kullanılmıyor.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran'ın, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e yönelttiği yazılı soru önergesine yanıt geldi. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut imzasıyla gönderilen yanıtta, yeni kameralarda ses kayıt özelliği de bulunduğu, ancak “bunların devreye alınmadığı” açıklandı.

Yakut, TBMM'nin yeni halkla ilişkiler binasına 214 kamera daha kurulması için 11.8.2014 tarihinde ihale yapıldığını, bunların 198’inin aralık ayında binaya yerleştirildiğini açıkladı. Umut Oran’ın, “Güvenlik kameraları ses kaydı yapıyor mu? Kaç metrelik bir çap içindeki alandan hassas ses kaydı yapılmaktadır” sorusuna ise Yakut şu yanıtı verdi:

“Kurulmakta olan kameraların ses kayıt altyapısı olmakla beraber uygulama projesine göre kurulum esnasında sistem konfigürasyonu ses kayıt özelliği devreye alınmayacak şekilde yapılandırılmaktadır. Kameraların harici mikrofon ve hoparlör bağlantı uçları bulunmakta ancak bağlantı yapılabilecek herhangi bir mikrofon veya hoparlör donanımı projede yer almamaktadır.”

Asansör kabininde kayıt yok

“Asansör kabini içlerinde fiilen herhangi bir görüntü ve kayıt cihazı bulunmamaktadır” diyerek içerideki konuşmaların kaydedilmediğini de soru üzerine açıklayan Sadık Yakut, TBMM’deki kameraların Emniyet Genel Müdürlüğü’nün MOBESE Sistemine entegre olmadığını belirtti. Yakut, TBMM’deki 766 güvenlik kamerasındaki görüntülere MİT’in ulaşıp ulaşamadığı ve yapılan görüntülerin nerede saklandığı, kimlerin buraya erişim izni olduğu sorusuna ise şu yanıtı verdi:

Güvenlik odasına optik kartla giriliyor, MİT’in yetkisi yok

“Mevcut kameraların görüntü kayıtları TBMM Yerleşkesi içinde Bilgi İşlem Başkanlığı Sistem Odasında optik kartlı kapı geçişli ortamda saklanmaktadır. Kameralı Güvenlik Sisteminin ağ bağlantısı izoledir. Hâlihazırda kullanılmakta olan sistemde geriye dönük 2 haftalık kayıtlar saklı tutulabilmektedir. Çalışmaları devam eden proje kapsamında, yeni sistem kayıtlarının bir ay süre ile saklı tutulabilmesi planlanmaktadır. Söz konusu kayıtlara Bilgi İşlem Başkanlığında çalışan iki personel ve kamera izleme odasında görev yapan TBMM Koruma Daire Başkanlığına bağlı emniyet personeli erişebilmektedir. Sistemin izole olması sebebi ile başka bir kurumun kayıtlara ulaşma imkânı bulunmamakta olup kayıt bilgileri ile Türk Telekom’un da herhangi bir bağlantısı söz konusu değildir.”