İŞİD tehdidinden kaçarak ülkelerini terk edip Türkiye’ye geçen ve Suruç’a ulaşan çok sayıda Suriyeli aile park, tarla, düğün salonu, taziye evleri ve boş depolarda kalmaya başladı. Ülkelerinden kaçan 140 bin Suriyeli’nin büyük bölümünün kaldığı 70 bin kişinin yaşadığı Suruç’un nüfusu bir anda ikiye katlandı.

Suriye’deki Kobani kentini hedef alan İŞID saldırısından kaçarak, başta Suruç olmak üzere çevre illere göç eden Suriyeliler, nüfus yoğunluğunun görülmesine neden oldu.

Son bir hafta içersinde binlerce Suriyelinin göç etmesi üzerine 70 bin nüfusa sahip Suruç İlçesi merkezinde adım atacak yer kalmadı. Çoğunluğunun boş tarlada, düğün salonu, taziye evi, ve depolara yerleşen Suriyeliler, yaşamlarını bu şekilde sürdürmeye çalışıyor.

İlçe merkezindeki bir düğün salonunda da yaklaşık 400 Suriyeli konaklamaya başladı. Salonda iç içe serdikleri yataklarda kalan Suriyeliler’i, ilçe sakinleri ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 öğün yemek dağıtımı yapılıyor.

Yine kent merkezinde boş depolarda ve parklarda konaklayan bazı Suriyeliler ise yeni arayış içerisine girdi. 4 gün içerisinde nüfus yoğunluğuyla birlikte trafik sorunun da yaşandığı Suruç’ta zabıta ve trafik polisleri gün boyu yolu açmak için uzun süre mücadele veriyor.