IŞİD teröründen kaçan Suriyeli sığınmacılar, beraberlerinde hayvanlarını da getirdiler. Yaklaşık 10 bin küçük baş hayvanın Suriye sınırında olduğu belirtilirken, Tarım Bakanlığı bürokratları, bu hayvanların kesileceğini veya karantinaya alınacağını söyledi. Türkiye'ye gelen Suriyeliler hayvanlarının kesilip kesilmeyeceğine kendileri karar verecek.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bürokratları, Cuma gününden itibaren Türkiye'nin Suriye sınırına gelen hayvan sayısının 8 ila 10 bin civarında olduğunun tahmin edildiğini bildirdiler. Hürriyet'e bilgi veren bürokratlar, "Ancak bu hayvanları Türkiye'ye almadık. Sınırda bir bölgede toplattık. Başlarında çobanları da var. 10 ila 15 tanesi büyük baş geri kalanın tamamı küçük baş hayvanlardan oluşuyor" dediler.

TÜRKİYE'YE GİREMEYECEKLER ANCAK...

Bürokratlar, Türkiye'deki hayvanları, dışardan gelmesi muhtemel hastalıklara karşı korumak amacıyla sığınmacıların hayvanlarının Türkiye'ye alınmayacağına dikkat çektiler. Konuyla ilgili olarak Şanlıurfa'da kapsamlı bir toplantı yapıldığı bilgisini veren yetkililer, "İki seçenek olacak. Hayvanını Türkiye'ye sokmak isteyen 'kestirecek'. Ya da sınırın öte tarafında oluşturacağımız karantina bölgesinde tutacaklar" diye konuştular.

KESİM İÇİN KAPALI ARAÇLARLA GİRECEKLER

Bakanlık yetkilileri, 'Peki ama kim kesecek, kendilerine ücret ödenecek mi' sorumuza ise; "Elbette ki ödenecek. Kesim isteyenler taleplerini iletecekler ve bu hayvanlar sağlık kapalı araçlarla sınır ötesinden alınarak, ülkemize giriş yapacaklar. Veteriner kontrolünden sonra kesime uygun olanlar ya Et ve Balık Kurumu mezbahalarında ya da bakanlığımızın yetkilendirdiği mezbahalara götürülerek kesimi yapılacak" yanıtını verdiler.

KURBANLIK OLUR MU?

Bakanlık yetkilileri, "Önümüz kurban bayramı, bunlar kurbanlık olarak satılabilir mi" sorumuza ise, "Kesinlikle satılmayacak. Kurbanlık olmaları, demek bu hayvanların pazara inmesi, demek. Biz salgın hastalık ihtimaline karşın, bu hayvanların hiç bir şekilde canlı olarak bizim tarafımıza geçmelerine izin vermeyeceğiz. Sadece kontrollü bir geçişle doğrudan yetkilendirdiğimiz mezbahalara gelebilecekler" dediler.