CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya "Cizre'deki zırhlı polis araçlarının plakalarının söküldüğü görüntüleriyle basına yansımıştır. Polis araçlarının plakalarının sökülmesinin, yargısız infazların faillerini gizlemek için yapıldığı iddiası doğru mudur?" diye sordu. 

Tanrıkulu'nun İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesi şöyle; 

"14 Ocak 2015 tarihinde Şırnak'ın Cizre ilçesinde 12 yaşındaki Nihat Kazanhan isimli çocuk başından vurularak öldürülmüştür. Günlerdir Cizre'de gerçekleşen toplumsal gösterilere yapılan müdahalelerde, 6 Ocak tarihinde de 14 yaşındaki Ümit Kurt, kalbinden vurularak öldürülmüştü. Nihat Kazanhan'ın öldürülmesi olayı üzerine açıklama yapan İçişleri Bakanı Efkan Ala şunları söylemiştir: “Orada polis, güvenlik güçleri gaz kullanmamış bugün, herhangi bir silah kullanmamış ama bir şekilde bu çocuğumuz orada vefat etmiş.”

Bu bağlamda;

Nihat Kazanhan'ın polis kurşunuyla öldürülmediğine dair iddianız hangi bilgilere dayanmaktadır? Kazanhan'ın başına isabet eden kurşunun polis silahından çıkmadığı kanıtlanmış mıdır?

'Bir şekilde orada vefat etmiştir' ifadeniz göz önüne alındığında Nihat Kazanhan'ın ölümünden sorumlu olanlar korunmaya mı çalışılmaktadır?

Ocak ayında Cizre'de şimdiye kadar 14 yaşındaki Ümit Kurt ve 12 yaşındaki Nihat Kazanhan öldürülmüştür. Görgü tanıkları her iki cinayetin de polis tarafından gerçekleştirildiğini iddia etmektedir. İddialar doğru değilse, aksi ispatlanmış mıdır? İspatlanmışsa, failler kimlerdir?

Cizre'deki zırhlı polis araçlarının plakalarının söküldüğü görüntüleriyle basına yansımıştır. Polis araçlarının plakalarının sökülmesinin, yargısız infazların faillerini gizlemek için yapıldığı iddiası doğru mudur?

Cizre Emniyet Müdürü hakkında, gerek iki çocuğun öldürülmesi gerekse zırhlı araçların plakalarının sökülmesi konusunda herhangi bir idari soruşturma açılmış mıdır ya da açılacak mıdır?

İçişleri Bakanının görevi, polisin gerçekleştirdiği yargısız infazların sorumlularının ortaya çıkmasını sağlayarak onları ‘Adalet’e teslim etmek değil midir?

Cizre'deki kolluk güçlerine küçük çocukların hedef gösterildiği iddiası doğru mudur?

Daha önceki yıllarda çocuklar hedef alınmış ve olaylarda çocuklar da öldürülmüştü. Çocuklara yönelik infazların devam etmemesi için yürütülen çalışma ve alınan tedbirler var mıdır? Varsa bu tedbirler nelerdir?