Esma Çakır / Roma, 29 Kasım () - İtalya’nın Cenova kentinde 2011 yılında yaşanan sel felaketinde yeterli tedbir almayarak, 6 kişinin ölümüne yol açmakla suçlanan belediye başkanı, 5 yıl hapse mahkum edildi.

Ülkenin kuzeybatısında yer alan Cenova’da, 10 gün boyunca bölgede aralıklarla süren sağanak yağışların ardından 4 Kasım 2011 tarihinde sel felaketi yaşanmıştı.

2’si çocuk, 6 kişinin yaşamını yitirdiği ve 300 milyon Euro hasara yol açan afetin faturası siyasilere kesildi.

Dönemin Demokrat Parti (PD) mensubu Belediye Başkanı Marta Vincenzi, “Birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek” ve afette kusur ve ihmali olduğu gerekçesiyle 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Sivil Savunmadan sorumlu Belediye meclis üyesi Francesco Scidone 4 yıl 9 ay, belediye yetkilileri Gianfranco Delponte 4 yıl 5 ay, Pierpaolo Cha 1 yıl 4 ay ve Sandro Gambelli ise 1 yıl hapse mahkum edildi.

Kararın ardından gazetecilere açıklama yapan Marta Vincenzi, “Bu iş burada bitmeyecek. Şükür ki İtalya yargı sisteminde 3 aşama var ve bu sadece birinci aşama. Bu kararı temyiz edeceğim. Ben masumum” diye konuştu.

Selde hayatını kaybedenlerin yakınları ise, mahkemenin doğru bir karar verdiğini söyleyerek, bundan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Neden cezalandırıldılar?

Söz konusu davada ceza alan sanıklar, meteoroloji verilerinin, kuvvetli sağanak yağışın olumsuz sonuçları olabileceğine dair günler öncesinden paylaşılmasına rağmen gerekli tedbirleri zamanında almamakla suçlanıyordu.

Belediye başkanı ve diğer yetkililer, sabah saatlerinde alarm seviyesi en üst düzeyde olmasına karşın okulları tatil etmemiş, su seviyesi yükseldikten ancak 2 saat sonra bazı yollar ve sokakları trafiğe kapatmıştı.

Dava süresince mahkemenin atadığı bilirkişi heyeti, tedbirler zamanında alınmış olsaydı söz konusu 2 saat içinde can kayıplarının yaşanmamış olacağına yönelik bir rapor hazırladı.

Sanıklar ayrıca, bu iki saatlik gecikmeye ilişkin tutanaklardaki bilgileri değiştirerek, “belgede sahtecilik” yapmakla da suçlanıyordu.

2 çocuğunu okuldan almaya giden bir annenin, çocuklarıyla birlikte selde can vermesi, Cenova halkının tepkisini çekmişti.