Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yıllık olağan basın toplantısında ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların iki yıl daha devam edeceğini söyledi. Putin'in açıklamalarından sonra Dolar, ruble karşısında 2 puan artışla 63 ruble seviyelerine yükseldi. Putin, düzenlediği yıllık basın toplantısında “GüneyAkım” yerine inşa edilecek “Türk Akımı” boru hattı konusuna da değinerek “Türkiye’den geçirilecek boru hattından daha garantilisi, daha güvenilir güzergah yok” dedi. "Türk akımı” doğalgaz boru hattının inşa edilmesi kararı alınırken Avrupalı ülkelerin kızacağını önceden bildiğini söyleyen Putin, “Benim hiç şüphem yoktu. Erdoğan’a da söyledim. ‘Aramızda yaptığımız anlaşmayı şimdilik gizli tutalım, açıklamayalım, Avrupalı kazları kızdırmayalım. Yarın soluğu burada alırlar’ dedim. Ancak sağlam ve erkek adam Erdoğan, bizim kimsenin malını çalmadığımızı belirterek gizlemenin gereksiz olduğunu söyledi” dedi.

Rusya’da krizin hep devam edeceğini kimsenin söyleyemeyeceğini vurgulayan Rus lider, “Her şeyi hesaplamak mümkün değil. Bir anda düzelmeye de başlayabilir. merkez bankası ve hükümet doğru adımlar atıyor. Fakat bazı konularda daha hızlı hareket edilebilir. Bu durumdan tamamen olumlu çıkacağız. İki yıl bu kriz devam edecek, ancak dünya ekonomisi büyüyor. Büyümekten başka şansımız yok.” dedi.


İŞTE TÜRK AKIMI

Rusya’nın 419 milyar dolar rezervi olduğunu, bunları kullanarak sosyal sorumluluklarını yerine getireceğini belirten Putin, “Merkez Bankası bu rezervleri boşuna tutmuyor?” değerlendirmesinde bulundu. Ukrayna krizi, dış yaptırımlar, petrol fiyatlarının gerilemesi nedeni ile mali piyasalarda yaşanan sorunları değerlendiren Putin, gelişmelerin büyük çoğunluğunun dış etkilerden kaynaklandığını ifade etti.


Putin'in bu yıl düzenlediği olağan basın toplantısı 3 saat 20 dakika sürdü. Geçen yıl aynı toplantı 45 dakika daha uzun sürmüştü.
Putin, “Ekonomik sorunlarda dış ekonomik nedenler var. Ancak biz ekonomiyi çeşitlendirmek için elimizden geleni yaptık. Merkez Bankası ve mali otoritelerin rublenin istikrarı konusunda elinden geleni yaptı. Ancak zamanlama ve etkin çözüm konusunda sorular var?” değerlendirmesinde bulundu. Rusya’nın tarım sektöründe büyümenin yüzde 3,3 ile çok iyi bir rakam yakaladığını ifade eden Putin, 2014’de bütçe fazlasının da gayri safi milli hasılanın yüzde 19’una (1,2 trilyon ruble) ulaştığını belirtti. Rus lider sosyal destek programlarının tamamı ile devam edeceğini, ancak bütçede bir kısım harcamalarda kesintiye gidileceğini ifade etti. Rusya Devlet Başkanı Putin’in bu yıl 10’uncusu düzenlenen basın toplantısında Ukrayna krizinin çözümü, Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar ve Rusya’nın karşı tedbirleri ile mali piyasalarda yaşanan sorunlar ve rublenin düşüşü ile ilgili sorulara cevap vermesi bekleniyor. Kremlin danışmanı Dmitri Peskov, ekonomi ile ilgili gelişmelerin basın toplantısında önce çıkmasını beklediğini ifade etti. Rus rublesi yüzde 40’dan fazla değer kaybederken, gıda fiyatlarında artışın da yüzde 30’ları bulmasından endişe ediliyor. Peskov’a göre 2014 uluslar arası sistem açısından normal bir yıl olmadı. Rusya Devlet Başkanı’nın 2001’de başlattığı canlı yayında soru-cevap oturumuna 500 civarında gazeteci katılmıştı. 2008-2012 Başbakan olduğu dönemde Putin’in ara verdiği basın toplantıları Kremlin’e çıkmasının ardından yeniden başladı. Bugün gerçekleşen oturuma 1200 civarında gazeteci katılıyor.

TÜRKİYE’DEN DAHA GÜVENİLİR GÜZERGAH YOK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, düzenlediği yıllık basın toplantısında “GüneyAkım” yerine inşa edilecek “Türk Akımı” boru hattı konusuna değinerek “Türkiye’den geçirilecek boru hattından daha garantilisi, daha güvenilir güzergah yok” dedi. Resmi İTAR-TASS ajansı muhabirinin “Güney Akım” projesinden vazgeçerek Türkiye’ye yönelmemiz bizi Ankara’dan bağımlı hale getiriyor mu? sorusuna yanıt veren Putin, “Dünyada her şey birbirine bağlı. Güney istikametinde doğalgaz boru hattı inşa etmek bizim yıllar önce planımızda bulunan bir konuydu. Türkiye bizim en güvenilir partnerlerimizden biri. Aramızda ilk önce bildiğiniz gibi “Mavi Akım” doğalgaz boru hattı inşa edilmişti. Şimdi o hat başarıyla işletiliyor. Geçenlerde “Güney Akım” konusunda pürüzler çıktığında Türkiye gelişen ekonomi olarak bizden daha fazla gaz talebinde bulundu. Biz Ankara’dan gelen bu talebe olumlu yanıt vererek yeni boru hattı projesini Türkiye istikametine çevirme kararı aldık. İyi de yaptık. İlk başta Türkiye ihtiyaç duyduğu ek gazı bizden almış olacak. Türkiye üzerinden geçecek boru hattı Yunanistan sınırına ulaştığında ne olacağını bana sormayın. Onu Avrupa ülkeleri düşünsün. Ben sadece Türkiye üzerinden Avrupa sınırına dayanacak doğalgaz boru hattının en güvenilir ve ekonomik güzergah olduğunu söyleyebilirim” dedi. Nerdun HACIOĞLU/MOSKOVA