Siyamend Kaçmaz / Moskova, 30 Kasım () - Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un, yarın başlayacak Türkiye ziyaretinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dün katıldığı bir toplantıda Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad hakkında yaptığı açıklamaları gündeme getirmesi bekleniyor.
İki ülke dışişleri bakanları görüşmesinin Rusya ve Türkiye'nin ilişkilerinin gelişmesine ciddi katkı sağlamasını bekleyen Rusya, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dün katıldığı bir toplantıda Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad hakkında yaptığı açıklamaları Lavrov'un Türkiye ziyaretinde gündeme getirileceğini belirtiyor.
Erdoğan dün katıldığı bir toplantıda, "Esed'in hükümranlığına son vermek için biz oraya girdik, başka bir şey için değil" demişti. Rus haber ajansı Tass'da yer alan habere göre Rusya Dışişleri Bakanlığı bu açıklamaların Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un yarın Türkiye'ye yapacağı ziyarette gündeme getirileceğini belirtti. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov da, Suriye'nin Halep kentinde yıl sonuna kadar bir çözüme ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. İlk kez Stratejik Planlama Grubu toplantısı düzenlenecek 1 Aralık'ta Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun başkanlığında Alanya'da ikili ilişkilerdeki krizin ardından ilk kez Stratejik Planlama Grubu toplantısı düzenlenecek. Bu grup Rusya Devlet Başkanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı'nın önderliğindeki Üst Düzey İşbirliği Konseyi çerçevesinde faaliyet gösteriyor.
Rusya Dışişleri Bakanlığı internet sayfasından yapılan açıklamaya göre, toplantı sırasında bakanlar aktüel ikili, bölgesel ve uluslararası sorunları görüşecekler, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgelerindeki durum hakkında fikir alışverişi yapacaklar.
Görüşmelerin merkezinde öncelikle Suriye'de uluslararası terörle mücadelede işbirliği konusu olacak ve Suriye krizinin uluslararası haklar prensipleri temelinde diyalog kurularak siyasi raya oturması için atılacak adımlar belirlenecek.
Aynı zamanda, Kafkasya, Orta Asya, Ukrayna konuları masaya yatırılacak. Rusya ve Türkiye'nin bir çok uluslararası konuda fikir ayrılıklarının olmasına rağmen diyaloğu devam ettirmeyi planlıyorlar. İki ülke makamları düzelme süreciyle ilgili çok düzeyli çalışmalar yürütüyor Kasım 2015-Haziran 2016'da Rusya ve Türkiye'nin ilişkileri Rus uçağının vurulması sebebiyle zor bir dönemden geçti. Türk yönetiminin özürü ikili ilişkilerin düzelmesi için ilk adım oldu.
İki liderin 9 Ağustos'ta St. Petersburg'da, 3 Eylül'de G20 zirvesinde ve 10 Ekim'de İstanbul Dünya Enerji Kongresi'nde olmak üzere üst düzey temasları ilişkilerin normale dönmesini ciddi şekilde hızlandırdı. Şu anda Rusya ve Türkiye'nin ilgili makamları bu düzelme süreciyle ilgili çok düzeyli çalışmalar yürütüyorlar.
Üst düzey konseyin faaliyetlerinin yenilenme kararı alındı. Bu konseyin ana mekanizmaları tekrar başlatıldı. 6 Aralık'ta Rusya ve Türkiye Başbakanlarının görüşmesi planlanıyor. Stratejik Planlama toplantısı sırasında Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım'ın Moskova'ya ziyareti görüşülecek. Türk ürünlerine uygulanan önlemlerin kaldırılma konusu görüşülecek
Stratejik Planlama Grubu'nun çalışmalarında ticari ve ekonomik bağlarındaki negatif engellerin engellenmesine büyük önem verilecek. 2016 yılının 9 ayı içerisinde ticaret hacmi geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 38.2 azalarak 11.15 milyar dolara geriledi. Türkiye Rusya'nın dış ticaretinde 7. sırada, Rusya ise Türkiye'nin sıralamasında 6. sırada yer alıyor. Bu nedenden dolayı Türk ürünlerine uygulanan özel ekonomik önlemlerin kaldırılma konusu görüşülecek. İkili ilişkilerde kilit önem oynayan enerji alanındaki işbirliğine büyük önem verilecek.
Aynı zamanda Lavrov ve Çavuşoğlu, ikili kültür ve insani işbirliğinin yeniden başlatılmasını görüşecekler.