İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran’a karşı ABD’nin aldığı yaptırım kararının Başkan Barack Obama tarafından onaylanıp yürürlüğe konulması durumunda ülkesinin buna mutlak bir şekilde karşılık vereceğini ifade etti.

Meclis genel kurulunda konuşan Ruhani, 'İran Yaptırımlar Yasası'nın 10 yıl daha uzatılmasını öngören yasa tasarısının ABD Temsilciler Meclisi ve ardından Senato tarafından kabul edilmesini sert bir dille eleştirdi. "Anlaşmanın ihlal edilmesine katlanamayız" Ruhani, “İran hiçbir zaman nükleer anlaşmayı ihlal eden olmadı ve olmayacak. Verdiğimiz taahhütlerimize bağlıyız. Ancak İran Cumhurbaşkanı olarak açıkça söylüyorum anlaşmanın p5+1 ülkelerinden her hangi biri tarafından ihlal edilmesine katlanamayız ve ona uygun bir yanıt veririz” diye konuştu.

Karar uygulanırsa İran’ın sert yanıtıyla karşılanacak ABD Temsilciler Meclisi ve Senato’nun onayladığı yaptırım kararının, nükleer anlaşmaya aykırı olup anlaşmanın ihlali anlamına geldiğini savunan Ruhani, “ABD Cumhurbaşkanı, yetkilerini kullanarak kararın onaylanması ve özellikle uygulanmasının önüne geçmekle yükümlüdür. Açıkça söylüyorum karar uygulanmaya konulursa nükleer anlaşmanın ihlali anlamına gelip İran’ın sert yanıtıyla karşılanacak” dedi.

Ruhani, “Kararın, ABD Cumhurbaşkanı tarafından imzalanması halinde bile bu ABD’nin taahhütlerine aykırı olup gerekli tepki ile yanıt bulacak” ifadelerini kullandı. Tüm taahhütlerimizi yerine getirdik Tahran yönetimi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ile Almanya (P5+1) arasında 14 Temmuz 2015'te imzalanan Ortak Eylem Planı adlı nükleer anlaşmasının uluslararası bir anlaşma olduğuna dikkat çeken Ruhani, anlaşmanın yürürlüğe konması tarihten itibaren İran’ın anlaşma kapsamındaki tüm taahhütlerini yerine getirdiğini kaydetti. Ruhani, konuya ilişkin hafta içi toplanacak Meclis Nükleer Anlaşmayı Denetleme Heyeti’nde gerekli adımların atılacağını ifade etti. Görüntü Dökümü: TV kaydı Ruhani'nin konuşması