ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, facianın yaşandığı madende açıklama yaptıktan sonra Bursalı bir avukatın protestosu ile karşılaştı.

Türkiye'nin en büyük maden ocağı felaketi olarak tarihe geçen Soma'da arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, istifaya çağırıldı. Bakan Taner Yıldız açıklamasını bitirdikten sonra Bursa'dan gelen avukat Kemal Özgür Yetkin, "Yargı sürecinin selameti ve samimi işlemesi için istifayı düşünüyor musunuz?" diye seslendi. Bakanlık yetkisi ile hukuk sisteminde baskı oluşturulduğunu ve Bakan Yıldız'ın kamu gücünü bırakması gerektiğini belirten Avukat Kemal Özgür Yetkin, istifa beklediklerini ifade etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, "Şu anda bir çok konuda yargının kendimle ilgili tarafsız olduğunu düşünüyorum. 17 Aralık sürecinde de aynısı oldu. Bir avukatın yargı karşısındaki mesafesinden daha yakın değilim. Bakan olmam ile birlikte temas kurmuş değilim. Ben herhangi bir vatandaş olarak yargı karşısında duruyorum. Bu ülkenin enerji bakanı 2.5 yıl resmi kayıtlarla beraber dinlendi. Koltuk ve masanın hiç değeri yok. Bir işçi kardeşim ile birlikte bu konuda tartışamam" dedi. Gerginlik büyümeden yatıştı.

BAKAN TANER YILDIZ: 284 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, arama kurtarma çalışmaları sonucunda 1 işçiye daha ulaşıldığını belirterek ölenlerin sayısının 284'e yükseldiğini bildirdi.
Bakan Yıldız, "Akşam yaptığımız çağrıda, bildirdiğimiz gibi ailelerden işçi kardeşlerimizin cenazeleri için müracaat etmelerini istedik. 6 işçi kardeşimizin cenazelerini ailelerine teslim etmek için beklediğimiz bir dönemde şu an ailelerinden müracaat eden olmadı. Buna karşın 15 ailemiz böyle bir taleplerinin olduğunu bize belirtti. Bu müracaatların bir miktar daha artacağını düşünüyoruz. Bizim ısrarla devam ettirdiğimiz çağrımız şudur; Lütfen sabaha da öğlene kadar da olsa mutlaka müracaatlarımızı yapsınlar. Adreslerimizi verelim biz emniyet aracılığıyla bizatihi evlerini gidip onları ziyaret edeceğiz. Kendilerine ayrı bir sıkıntı ve zahmet olmasın diye. O yüzden bu çağrımızı bir kez daha yineliyoruz. Bu gece sabaha kadar çalışmalar devam edecek. Üç ayrı vardiya grubuyla beraber, karbonmonoksit seviyesinin düşüyor olması çalışmaların daha da rahatlatacak diye düşünüyoruz. Bu arada bizim dokusu ve yapısı sağlam insanımız kendini burada göstermiş oldu. Özelikle işçi kardeşlerimizin yakınlarından göstermiş oldukları metanetten ve tevekkül yapılarından dolayı, kendilerine minnetlerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz.

Çünkü bu çalışmaları kolaylaştırdı yaptığımız toplantıda arkadaşlarım bu durumu bize bildirdi. İşçi kardeşlerimizin yakınları, hiçbir şekilde tereddüt sahibi olmasınlar, biliyoruz ki 77 milyonunun kalbi burada atıyor. Herkes müsterih olsun, tekraren söylüyorum kamu yada özel ayrımı yapmaksızın kimin ihmali varsa bizim bu konuda kimsenin gözünün yaşına bakacak halimiz yok. Bu bir vebaldir ve bu vebali bizler omuzlarımızda yüreğimizde hissediyoruz. Hiçbir işçi kardeşimizin hakkını kimsede bırakmayız. Son üç yılda yapılan denetimlerde Çalışma ve Enerji bakanlığımızın yaptığı denetimlerde toplam 114 kömür ocağı kapatıldı. Ruhsatları da bu manada iptal oldu. Bunların görünürlüğü fark edilebiliyor, olduklarını bir kez daha vurgulamak istiyorum. Biz öncelikle işçi sağlımız ve işçi güvenliğimizi alakalı konuları ön plana alıyoruz daha sonra da tabi kaynaklarımızı harekete geçirmek için uğraşıyoruz. Bütün bunlar metalik madenlerde ve kömür ocaklardın da geçerlidir. Tekraren söylüyorum hem adli hem idari inceleme olayın olduğu saatten itibaren başlamıştır ve soruşturma başlamıştır. Bundan dolayı da bu soruşturmanın sıhhati içinde bütün dikkatimiz ve gücümüzü buraya teksif ediyoruz.

Bildiğiniz gibi biz sonu işçi kardeşimizin madenden çıkartıp ailelerimize teslim etmek boynumuzun borcu. Bu esnada diğer teknik konulara girmiyoruz. Adli denetim ve soruşturma malum cumhuriyet başsavcılığı tarafından başlatılmış durumda. Bu olay hem kamu davası olarak öze hukuk hükümleri çerçevesinde başlatılmış durumda idari olarakta bizler yine her iki bakanlığımızın aynı şekilde başlattığı soruşturma. Bizim ön plana aldığımız bu değil. Ön plana aldığımız, bu haklar saklı kalmak kaydıyla işçi kardeşlerimin bir an önce çıkartılmasıdır. Bundan sonra sürçte bu süreci tamamlayıp kardeşlerimizi ailelerine teslim etikten sonra hep beraber göreceğiz ve izleyeceğiz. Özel sektörün kanaati basın açıklaması nedir ben onu bilmiyorum okumadım ama bizim bildiğimiz doğrularla yola devam edeceğiz" dedi. 

(YY/RT)