Terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD, önceki günlerde şiddetli çatışmaların yaşandığı Ceylanpınar’ın sınır komşusu Rasulayn’ı elinde tutabilmek için bölgedeki tüm Kürtlere seferberlik çağrısında bulundu. ‘Batı Kürdistan Halk İnisiyatifi’ adıyla yapılan çağrıda Kürtlerden ‘kutsal direnişe’ katılmaları istendi.

Sınırın Suriye kesiminde Irak İslam Devleti, Bilad-Şam/El Nusra Cephesi ile PYD arasında devam eden çatışmalar geniş alanlara yayılırken, çatışmaların büyüyerek Kürt-Arap savaşına doğru ilerlediği ileri sürüldü.

Zaman'ın haberine göre terörist El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi örgütü ve Suriye’de Beşşar Esed rejimini devirmek için mücadele eden meşru muhalefetin silahlı kanadı Özgür Suriye Ordusu’nun Rasulayn’da terör örgütü PKK’nın Suriye’deki kolu PYD-YPG mevzilerine tank ve ağır silahlar kullanarak başlattığı saldırının ardından PYD eli silah tutan bütün Kürtleri kendi saflarında savaşmaya çağırdı.

ÇATIŞMALAR GENİŞLİYOR

Daha önce benzer çatışmaların yaşandığı Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine sınır komşusu olan Tel Abyad’da sükunet sağlanırken Ceylanpınar ilçesine sıfır noktadaki Rasulayn’da Nusra ve ÖSO birlikleri ile PYD arasında süren çatışmalar şiddetlenerek daha geniş bir alana yayılıyor. Yaklaşık iki haftadır süren çatışmalarda mevzilerini koruma çabasındaki PYD’nin elinde de güçlü anti-tank silahları da dâhil olmak üzere gelişmiş silahlar bulunuyor. Suriye’nin kuzeyinde “Batı Kürdistan Halk İnisiyatifi” adıyla yapılan çağrıda, El Kaide ve bağlantılı diğer fanatik grupların bölgede, vahşi uygulamalar gerçekleştirdiği ve yüzlerce Kürt’ü kaçırarak işkence yaptığı ileri sürüldü.

Çağrıda, “Bu nedenle halkımızın seferberlik ruhu ile bu kutsal direnişe katılmaları gerekiyor. Biz Batı Kürdistan Halk İnisiyatifi olarak, tüm Kürt gençlerini yönlerini YPG merkezlerine çevirmeye ve direnişte aktif biçimde yer almaya çağırıyoruz.” ifadeleri kullanıldı. Alınan bilgilere göre, Kobani başta olmak üzere kuzey bölgelerinden Rasulayn’daki PYD noktalarına militan desteği yapılıyor. PYD karşıtı muhalif gruplar Rasulayn’ın 3 kilometre ötesindeki köylerde bulunuyor.

PYD bundan 2 hafta önce Rasulayn’ın kontrolünü ele geçirerek Türkiye sınırına 50 metre mesafeye kendi bayrağını asmıştı. Bu bayrağı daha sonra Suriye Yerel Koordinasyon Komiteleri’nin (SYKK) bayrağı ile değiştirmişti. PKK’nın hapisteki lideri Abdullah Öcalan’ı lider kabul eden örgütün, Suriye’nin kuzey bölgesinde Türkiye sınırı boyunca uzanan Rojava ismi verilen bölgede bir Kürt özerk devleti kurma amacı güttüğü iddia edilmiş, PYD başkanı Salih Müslim ise iddiaları reddederek maksatlarının bölgede geçici olarak yönetimi sağlayacak geniş katılımlı bir yerel idare kurmak olduğunu savunmuştu. PYD’nin bölgedeki diğer Kürt grup ve partilere baskı uyguladığı, haraç toplama ve adam kaçırma olaylarına karıştığı biliniyor.