İŞİD’e karşı alınacak önlemlerin tartışıldığı Paris konferansının nihai bildirisi basına sızdı. Bildiride, katılımcı ülkelerin Irak hükümetine "uygun askeri yardım" yapılması konusunda anlaştığı belirtildi. Konferans sürerken, Fransa ordusu Irak hava sahası üzerinde keşif uçuşlarına başladı.

IŞİD'E KARŞI 26 ÜLKE PARİS'TE TOPLANDI

IŞİD tehdidini konuşmak üzere Fransa’nın ev sahipliğinde bir araya gelen 26 ülke, askeri operasyon ve insani yardım seçeneklerini tartışıyor. Konferansın açılış konuşmasını yapan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, “Daech tehdidi küresel, yanıt da küresel olmalı. Kaybedecek zaman kalmadı” dedi.

Türkiye’den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katıldığı konferansın açılışını Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile Irak Devlet Başkanı Fuad Masum yaptı. Hollande konuşmasında IŞİD için her zaman kullandıkları ‘İslam Devleti’ teriminin yerine IŞİD’in Arapça karşılığı olan ‘Daech’ tanımını kullanmayı seçti. Hollande, “Burada Irak Hükümeti’ne politik destek, insani yardım ve son olarak Daech’e karşı mücadeleyi konuşmak üzere toplandık. Daech Suriye’ye yerleşti, Irak’a saldırdı ve bütün Ortadoğu’nun güvenliğini tehdit ediyor. Kaybedecek vakit kalmadı. Tehdit küresel, dolayısıyla verilecek yanıt da küresel olmalı” dedi. Irak Devlet Başkanı Fuad Masum da IŞİD’e karşı mücadelede geç kalındığını belirterek, “Hızlı hareket edilmesi gerektiğini, ancak Irak’ın topraklarında bir kara harekatına ihtiyacı olmadığını” söyledi.

FRANSA KEŞİF UÇUŞLARINA BAŞLADI

Bu arada Paris’te konferans sürerken, Fransa Savunma Bakanı Jean Yves le Drian da IŞİD’e karşı başlatılacak askeri operasyonun yönetileceği Fransa’nın Abu Dabi’deki Al Dafra üssüne gitti. Konferans öncesi Europe 1 radyosuna konuşan Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise Fransa’nın Abu Dabi’deki askeri üssünden bugün itibarıyla keşif uçuşlarına başladığını bildirdi. Irak’tan gerekli izinlerin alınmasının ardından bu sabahtan itibaren Rafale uçakları keşif uçuşlarına başladı.

AMERİKAN ORDUSU KUMANDA EDECEK

Pentagon hâlâ Amerikan planını müttefiklerine iletmedi ancak Fransız Le Monde gazetesine yansıyan operasyon planına ait detaylara göre, ilk etapta keşif uçuşları yapılacak. İkinci aşamada ise bombardıman başlayacak ve IŞİD’in kampları vurulacak. Operasyonun kumandası Amerikan ordusunda olacak. Fransa da hedeflerini seçme özgürlüğüne sahip olacak.
Operasyonun süresi ve hangi ülkenin ne koşulda katılacağı da henüz açıklanmadı. Bunun için de Paris Konferansı’nın sonuçlanması bekleniyor. Fransız Savunma Bakanı Le Drian, “Birkaç gün içinde Cumhurbaşkanı talimat verir vermez operasyona başlamaya hazırız” dedi. Fransa’nın Abu Dabi’deki askeri üssünde altı Rafale savaş uçağı ve 900 askeri bulunuyor.