İZMİT (Kocaeli),KOCAELİ Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla, geçen Cumartesi ve Pazar günleri 8 ilde gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan 11 polis, ve dün sevk edildikleri adliyede, nöbetçi mahkeme tarafından sabah saatlerinde serbest bırakıldı. Serbest bırakılan eski istahbarat şube müdürlerinden Özgür Nikbay, trajikomik iftira ve iddialarla suçlandıklarını, at izinin it izine karıştığı bir süreç yaşandığını söyledi.

Polisler ve onları adliye önünde bekleyen yakınları tahliye kararının ardından büyük sevinç yaşadı.

Kocaeli'nin yanı sıra İstanbul, Diyarbakır, Edirne, Sivas, Bitlis, Gümüşhane ve Ardahan illerinde gerçekleştirilen operasyonda aralarında müdürlerin de bulunduğu 11 polis gözaltına alındı. Evlerindeki bilgisayarları incelenen polisler, Kocaeli Emniyet Müdürlüğü'nün Derince İlçesi'ndeki binasına getirilerek burada ifadeleri alındı. Dün tamamlanan ifadelerinin ardından da öğle saatlerinde Kocaeli Adliyesi'ne sevkedildi. Bu arada gözaltındaki polislerin yakınları önce Emniyet müdürlüğü, daha sonra adliye binası önünde ellerinde pankartlarla beklemeye başladı.

SAAT 05.30'DA SERBEST KALDILA

Polisler, Cumhuriyet Savcısı'nın ifade alımından sonra, saat 21.00 sıralarında tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi. Hakim karşısına çıkan polislerin tamamı  saat 05.30'da serbest bırakıldı. Sabaha kadar Kocaeli Adliyesi önünde bekleyen aileleri, mahkemenin kararını duyunca büyük sevinç yaşadı. 

AVUKAT: SOMUT SUÇ DELİLİ YOKTU

Gözaltına alınan polislerin avukatlarından Hüseyin Bacacı mahkeme kararının ardından şu açıklamayı yaptı:
"Kocaeli merkezli gerçekleştirilen ve 11 polis arkadaşımızın gözaltına alınmasıyla başlayan süreç bu sabah saat 05.30 sularında son buldu. Son bulma gerekçesi de yeterli delil olmaması nedeniyle serbest bırakılması şeklinde oldu. Zaten aksi bir durum beklemiyorduk. Dosyada herhangi bir somut delil, suç unsuru bir şey yoktu. Ama korkularımız vardı. Daha önce bu korkularımızı dile getirmiştik. Ama hukukun üstünlüğüne inanan bağımsız yargı mensuplarının olduğunu bilmek mesleğimiz adına, hukukçuluğumuz adına bize büyük onur verdi. Tekrar geçmiş olsun diyorum." 

AİLELER SEVİNÇLİ

Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Öztürk'ün eşi Aysel Öztürk "Bu süreç bitmiştir. İnşallah bundan sonra böyle bir şey yaşanmaz" derken, gözaltına alınanlardan istihbarat şube müdürü Özgür Nikbay'ın ağabeyi Uğur Nikbay "Sonuçtan çok memnunum, çok mutluyuz. Yüreğimiz ağzımızdaydı ama sonuç güzel oldu" diyerek sevincini dile getirdi. 

ÖZGÜR NİKBAY: AT İZİ İT İZİNE KARIŞTI


Serbest kaldıktan sonra Adliye dışına çıkarak açıklama yapan, 3 ay kadar önce açığa alınan eski istihbarat şube müdürlerinden Özgür Nikbay ise şunları söyledi:
"Bizim gözaltına alınmamızla ilgili şahsi kanaatim, dosyamızda mevcut bulunan birtakım trajikomik iftiralar. Bunlar isnat değil iftira, üstelik trajikomik iftiralar. Burada şu anda içerisinde bulunduğumuz at izinin it izine karıştığı süreçten dolayı düşünüyorum. Bu iftiraların temelinde 'illegal dinleme yaptığımız' şeklinde bir ifade var. Bakın biz illegal dinlemeler yapmıyoruz. Bizim yaptığımız dinlemelerin tamamı hukuka uygun, legal dinlemeler. Fakat bu legal dinmeleri yapan insanlar, bizim gibi insanlar burada suçlu gibi gösterilip adalet önüne çıkartılıp insanlar afişe ediliyor."

'İLLEGAL DİNLEME YAPAN, İL EMNİYET MÜDÜRÜ OLDU'

'Telekulak' kelimesini Türkiye gündemine sokan, meslek hayatında bütün delilleriyle, illegal dinleme odalarıyla, sistemleriyle yakalanan bir emniyet mensubunundan söz eden Nikbay, "Devletin en üst düzey, ileri gelen insanlarını dinleyen meslektaşlarımızdan birisi, tutulup bu ülkede bir ilimizin başına il emniyet müdürü olarak getiriliyor. Şu anda bizim sürecimiz böyle bir süreç. Biraz önce bahsettiğim o sürecin gerekleri bunlar" dedi.