Dünya basını, Şırnak'ın Uludere ilçesindeki Ortasu  köyü çevresine yapılan hava saldırısında 35 sivilin ölümünü  çoğunlukla "Hava saldırısı Kürt köylüleri öldürdü" başlığıyla verdi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere ve Fransa başta olmak üzere dünya basınından birçok televizyon ve internet haber sitesi, saldırıyı sabahın ilk saatlerinde duyurdu.

BBC: "Hava saldırısı Kürt köylüleri öldürdü"


Savaş uçaklarının, Irak sınırı yakınındaki bir Kürt köyü çevresine düzenlediği hava saldırısında 35 kişi öldü. Bilgi aldığımız bir kaynağa göre, mazot kaçakçıları insansız hava araçlarınca tespit edildi ve köylüler, Kürt isyancılar sanılarak hava saldırısı düzenlendi.

The Washington Post: "Kürtler sivillerin öldüğünü söylüyor"


Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Irak'a yaptıkları sınır ötesi harekatta Kürt isyancıları öldürdüklerini açıkladı ancak Kürt yetkililer, çocuk yaştaki kaçakçıların gerilla sanılarak öldürüldüğünü açıkladı.

BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, "Ölenler, katır ve atlarla Irak'tan mazot taşıyan çocuk yaştaki köylülerdi" dedi. Yüzlerce Kürt, Yüksekova'daki protesto gösterilerine katıldı, polis biber gazıyla müdahale etti.

CBCnews: "Cenazelerini traktörle taşıdılar"


Savaş uçaklarının saldırısında, Kürt isyancılar olduğu sanılan en az 20 kişi öldürüldü. Yetkililer, gerilla olduğu sanılan insanların, aslında mazot kaçakçısı olduğunu açıkladı.

Saldırının ardından bölgede çekilen videolarda da karlı dağlarda cenazelerini katırlar ve traktörlerle taşıdığı görülüyor. Köylüler, battaniyeye sarılmış onlarca cenazeyi, akrabalarının onları teşhis etmesi için yere sıraladı.

The Wall Street Journal: "Türk hava saldırısı Kürtleri Vurdu"

Irak sınırına yakın bölgede yapılan hava saldırısında, en az 35 kişi hayatını kaybetti. Barış ve Demokrasi Partisi'nden (BDP) bir belediye başkanı, ölenlerden 19'unun aynı aileden olduğunu açıkladı.

Uludere Belediye Başkanı Fehmi Yaman, "Yıllardır Irak'tan mazot kaçakçılığı yapıyorlardı. Gece köylülerin haber vermesiyle olay yerine gittim. Bazı cenazeler parçalara ayrılmıştı, bazıları tamamen yanmıştı" dedi.

CNN: "Hava saldırısı Kürt köylüleri öldürdü"

Hava saldırısı, Kürt nüfusun yoğun olarak yaşadığı bölgede meydana geldi. BDP Uludere İlçe Başkanı Yunus Ürek, "Köylüler Irak sınırını geçmişlerdi, saat 21:30 civarında askerler yollarını kesti ve dört savaş uçağı onları bombaladı" açıklamasını yaptı.

Daily Mail: "Kaçakçılar militan sanılarak öldürüldü"

Hava saldırısında, Kürt militan oldukları sanılarak en az 35 Kürt köylüsü öldürüldü. Yerel yetkililer, savaş uçaklarının, sık sık militanlara yönelik hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.

Uludere Belediye Başkanı Fehmi Yaman, "Böyle bir saldırı kabul edilemez" dedi. BDP'li yetkililer bölgeye gitmek üzere yola çıktı.Le Monde: Türk Hava Kuvvetleri Kürt köyünü bombaladı, 35 kişiyi öldürdü


Liberation: "35 Kürt öldürüldü, ordu PKK'yle karıştırdık dedi"

35 Kürt köylü hava operasyonunda öldürüldü ve hata yapıldığını kabul etmeyen ordu, operasyonun Türkiye'ye sızmaya çalışan bölücü Kürtlere yönelik olduğunu söyledi. Yaşananlar, Türkiye'nin son senelerde Kürt meselesinde sivilleri içeren en ciddi olay.