IŞİD’in katlettiği gazeteci James Foley ve diğer Amerikalı rehineleri kurtarmak için Amerikan özel kuvvetleri Delta komandolarının yaz başında Suriye’de gizli bir operasyon yürüttüğü, ancak yapılan baskının başarısız olduğu ortaya çıktı. Beyaz Saray’ın, Foley’nin ölümünün ardından oluşan kamuoyu baskısını hafifletmek için son derece gizli tutulan operasyonu açıklamasına Pentagon tepki gösterdi.

‘IŞİD KANSERİNİ ORTADAN KALDIRMALIYIZ’

Amerikan kamuoyu, Başkan Obama’nın Irak’taki IŞİD hedeflerine saldırı talimatı vermesinin ardından 8 Ağustos’tan beri süren hava saldırılarına misilleme olarak katledilen Amerikalı gazeteci James Foley’nin ölümünü tartışırken, Beyaz Saray, Foley ve IŞİD’in elindeki diğer Amerikalı rehineleri kurtarmak için yaz başı Suriye’de bir operasyon düzenlendiğini ancak planın başarısız olduğunu açıkladı. Foley’nin ardından IŞİD’in tuttuğu diğer Amerikalıları kurtarma çabası içindeki Pentagon, bundan sonra yapılacak operasyonları daha da zora sokacağı için Beyaz Saray’ın yaptığı açıklamaya tepki gösterdi.

Serbest gazeteci james Foley’nin (40), görüntüleri YouTube’a da yüklenen vahşet sonucu öldürülmesinin ardından IŞİD’in Amerika’nın Musul’daki hava saldırıları devam ederse elindeki diğer Amerikalı rehineleri de öldüreceğini açıklaması, Amerikan Yönetimi’nin yapılan operasyonu açığa vurmasındaki en önemli etken oldu.

Son iki hafta içerisinde Amerikan kuvvetlerinin Musul’daki IŞİD hedeflerine yönelik düzenlediği 84 hava saldırısı yüzünden diğer IŞİD rehinesi Amerikalı serbest gazeteci Steven Sotloff’un da infaz edileceği tehdidi, Beyaz Saray’ı, rehinelerin kurtarılması çabalarının sürdüğünü kanıtlamak için yürütülen baskını açıklamaya zorladı.

EN AZ ÜÇ REHİNE DAHA VAR

ABD, bu açıklamayla, iç savaşın başladığı 2011’den beri Suriye’de bir operasyon yürüttüğünü de ilk kez kabul etmiş olsa da, olayın ayrıntıları halen bilinmiyor. Gazetecilere telekonferansla bilgi veren Yönetim’den üst düzey iki yetkili, operasyonun aralarında Foley’nin bulunduğu IŞİD’in elindeki Amerikalı rehineleri kurtarmak için Başkan Obama’nın emriyle yapıldığını söyledi. Tam tarihi verilmese de yaz başı diye belirtilen operasyon sırasında ise 20’nin üzerinde Delta Gücü komandosunun Suriye’nin kuzeyindeki bir petrol rafinerisine baskın yaptığı ama eldeki istihbaratın aksine rehinelerin orada bulunmadığı belirtildi.
Amerikan özel kuvvetlerinin kaç Amerikalı rehineyi kurtarmaya çalıştığı açıklanmadı. Ancak kaynaklar, Foley’den sonra hayatı risk altında olan Sotloff dahil, IŞİD’in elinde en az üç Amerikalı rehine daha olduğunu doğruladı.

DELTA KOMANDOLARI ÇATIŞTI

Beyaz Saray’ın verdiği bilgiye göre Delta Gücü yaz başındaki baskında IŞİD militanları ile de bir çatışmaya girdi. Hatta Delta Gücü’nde bir kayıp yaşanmazken çok sayıda IŞİD militanının da bu çatışmada öldüğü açıklandı. Dolayısıyla IŞİD, o operasyon sayesinde Amerikalıların rehineleri kurtarmak için askeri seçenekleri devreye soktuğunu öğrenmiş oldu.
Ancak buna rağmen, Beyaz Saray’ın dünkü açıklamasının ardından Amerikalı gazetecilere konuşan üst düzey bir Pentragon yetkilisi, yapılan operasyonu açığa çıkardığı için Beyaz Saray’a tepki gösterdi. Yetkili, geride kalan rehineleri kurtarmanın bundan sonra daha zor olacağını, örgütün daha dikkatli davranacağını savundu ve “Bunun açığa çıkarılmasından büyük hayalkırıklığı yaşadım. Bu sadece bizim işimizi daha da zorlaştıracak” dedi.

Pentagon yetkilisi, yaz başı yapılan kurtarma operasyonunun neden başarısız olduğu konusunda ise “Oraya vardığımızda çok geçti. Belki saatler belki bir gün önce rehineleri oradan götürmüşlerdi. Neden yer değiştirdiklerinden ise emin değiliz” dedi.

AÇIKLAMAYA MECBUR KALDIK

Beyaz Saray ise daha sonra Ulusal Güvenlik Sözcüsü Caitlin Hayden eliyle yayınladığı bir açıklamayla, operasyonun kamuoyuna neden şimdi açıklandığını izah etti ve “Bu operasyonu açığa çıkarma niyetimiz hiçbir zaman olmadı. Ama durumu öğrenip bu konuda haber yapmaya hazırlanan medya kuruluşları nedeniyle bunu yapmak zorunda olduğumuzu hissettik” dedi.
Beyaz Saray Terörle Mücadele Danışmanı Lisa Monaco da daha sonra konuyla ilgili yaptığı açıklamada istihbarat yetkilileri rehinelerin hayatından endişe duyunca Başkan Obama’nın operasyon emri verdiğini ifade etti. Monaco, “Askerlerimizin çabaları, insanlarımızın kaçırılmasına ABD’nin göz yummayacağının da başka bir işareti oldu” dedi.

FİDYE VERMİYORLAR

Foley, 2012 Kasım’ından beri IŞİD’in elinde rehineydi. Şimdi Foley gibi öldürülmekle tehdit edilen Sotloff da yine aynı şekilde uzun süredir rehine. ABD istihbaratı, rehinelerin kurtarılması için çabalarken, Amerikan Yönetimi, Avrupa ülkelerinin aksine IŞİD’e fidye vermeyi reddediyor.
Foley’nin ailesi, IŞİD’in Foley için en son 100 milyon dolar istediğini doğruladı. Ancak Yönetim parayı vermeyi reddetti. Başta Fransa, vatandaşları kaçırılan bazı Avrupa ülkeleri ise şimdiye kadar IŞİD’e rehine kurtarmak için toplam en az 125 milyon dolar para ödedi.