Ogün Samast’ı yargılayan mahkemenin sorusunu 3’üncü kez yanıtlamayan MİT sonunda "Genelkurmay’a sorun" dedi.

MİT tarafından TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’na gönderilen Dink cinayetine ilişkin bilgilerin de yer aldığı belgelerin ’devlet sırrı’ niteliğinde olup olmadığı Genelkurmay Başkanlığı’na sorulacak.

OGÜN SAMAST YARGILANIYOR

Hrant Dink’i öldürdüğü gerekçesiyle 22 yıl 10 ay hapis cezası alan Ogün Samast’ın "terör örgütüne üye olmak" suçundan yargılandığı davanın görülmesine devam edildi. İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya Ogün Samast katılmazken Samast’ın avukatı Levent Yıldırım mahkemeye ’başka şehire taşındığı gerekçesiyle avukatlığından istifa ettiğine dair’ dilekçe gönderdi. Dink ailesini ise duruşmada avukatlar Hakan Bakırcıoğlu ile Cem Halavut temsil etti.

MİT’TEN ÜÇÜNCÜ CEVAP

Mahkeme heyeti, MİT tarafından TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’na gönderilen Dink cinayetine ilişkin bilgilerin de yer aldığı "gizli" ve "çok gizli" yazılı belgelerin ’devlet sırrı’ niteliğinde olup olmadığının MİT’e sorulmasına karar vermişti. MİT, mahkemeye yazdığı ilk yazıda devlet sırrı olup olmadığı konusunda net bir cevap vermemişti. Mahkeme ikinci defa yinelediği soruya bu defa MİT, "Belgelerin iddia niteliğindeki hususları içermesi nedeniyle devlet sırrı niteliğinde olup olmadıklarına ilişkin görüş bildirilmesinin mümkün olmadığı’ yanıtını gönderdi. MİT’in bu yazısı üzerine mahkeme, MİT’e yeni bir yazı daha yazarak, "Söz konusu CD içeriğinin devlet sırrı niteliğinde olup olmadığının açık ve net olarak bildirilmesi, kendilerince bildirilemiyorsa bildirebilecek yetkili mercinin belirtilmesini" talep etti.

MİT’TEN MAHKEMEYE "GENELKURMAY’A SORUN"

Bugün görülen duruşmada ise MİT’ten gelen yazıda ise belgelerin gizli olup olmadığının Genelkurmay’a sorulması istendi. Yazıda, "Sorulan hususların devlet sırrı olup olmadığının Genelkurmay Başbakanlığı’ndan sorulması gerektiği uygun olacaktır" dedi.

"GENELKURMAY’A SORULMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUZ"

Davaya katılan Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu da "MİT tarafından TBMM’ye gönderilen belgelerin tarafımıza da verilmesi gerekir. Bu, cinayeti işleyen örgütün yöneticilerinin araştırılması için zorunludur. Biz belgelerin gizli olup olmadığının Genelkurmay’a sorulması gerektiğini düşünmüyoruz. Ayrıca Seferberlik Tetkik Kurulu’nda yapılan aramalarda bulunan belgelerin de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan istenmesini istiyoruz. Daha önce istediğimiz de ’gizlilik kararı var’ denilmişti. Bu karar kalktıysa bu belgeleri de istiyoruz" diye konuştu.

GENELKURMAY’A SORULACAK

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, MİT’in yazısında belirttiği gibi gönderilen belgelerde ’devlet sırrı olup olmadığının’ Genelkurmay’a sorulmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca Seferberlik Tetkik Kurulu’nda yapılan aramalarda bulunan belgeler hakkında gizlilik kararırı bulunup bulunmadığına da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na sorulmasına hükmetti.