16 milyon 400 bin öğrenci geçen hafta yeni eğitim öğretim yılına başladı. Ancak ne müdürler ne veliler ne öğrenciler ne de öğretmenler hayatından memnun. Okulların açıldığı ilk haftanın sonunda ortaya çıkan tablo şöyle:

OKULLARDA MÜDÜR YOK

Türkiye genelindeki 23 bin 412 okul müdüründen 7 bini, 75 puanın altında kaldığı için görevden alındı. Müdürlerin kasım ayı ortasına kadar okullarında kalmaları gerekir, ama birçoğu raporlu. Bu arada yeni müdürlerin kendi ekibini kurma hakkı olduğu için mevcut müdür yardımcılarını değiştirme yetkisi var. Bu durumda 42 bin 793 müdür yardımcısı her an koltuklarını terk edebilir.

ÖĞRETMENE ROTASYON

TBMM’de kabul edilen torba yasayla öğretmenlere rotasyonunun da önü açıldı. Rotasyonun, bir okulda 10 yılını dolduran öğretmenleri kapsayacağı iddia ediliyor. 800 bini aşkın öğretmenden bakanlık açıklamasa da, eğitim sendikalarına göre 400 bini rotasyondan etkilenecek.

15 GÜN SINIRI

Geçtiğimiz hafta 109 alanda 40 bin öğretmen kadrosu için MEB atama yaptı. Yeni öğretmenlerin görev yerlerinde olmak için 15 günlük yasal süreleri var. Bu durumda da bu süreyi sonuna kadar kullananların sınıflarında dersler boş geçecek.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENE DEVAM

40 bin öğretmen ataması yapıldı ancak 105 bin öğretmen açığı devam ediyor. İhtiyaç duyulan öğretmen açıkları da ‘ücretli öğretmen’ uygulamasıyla çözülecek. Bu nedenle eğitim fakültesi mezunu olmayan, farklı alanlardan mezunlar okullarda ders vermeye devam edecek.

MESLEKTE 10’UNCU SINIF KRİTERİ

Meslek liselerine kayıt yaptıran öğrenciler, asıl sorunu 9 ve 10’uncu sınıfta yaşayacak. Çünkü yeni Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre, tüm liselerde dersler ortak. Fakat isteyen istediği bölüme gidemeyecek. Öğrencinin ders başarısına, sağlık durumuna, not ortalamasına vs bakılacak. Kriterler tutmazsa , hatta şartlar sağlansa bile bölüm kontenjanı uygun değilse başka okul veya bölüme gidebilecek.

ÖZEL EĞİTİM KALDIRILIYOR

İlköğretim okulları bünyesinde sürdürülen özel eğitim sınıfı uygulaması kaldırılıyor. 4+4+4 yasasının ardından her okul düzeyinde açılma zorunluluğu doğan özel eğitim sınıfı uygulaması ‘maliyet’ gerekçe gösterilerek tasfiye edilmek isteniyor.

ORTAOKULDA İMAM HATİP

Yeni eğitim öğretim yılının sorunlarından biri de ortaokullar içinde açılan imam hatip sınıfları. ‘Talep var’ gerekçesiyle normal ortaokulların içinde açılan imam hatip sınıfları bu okullarda öğrencisi olan velilerin tepkisine yol açıyor.

MEVCUT 60’I BULUYOR

Dezavantajlı bölgelerdeki okulların altyapı sorunlarına bir de kalabalık sınıflar eklendi. Fazla sayıda öğrenci kaydı yapılan okullarda sınıf mevcudu sayıları 40 olması gerekirken 60’ı buluyor. Okul yöneticileri çözümü ikili eğitimde ararken, aynı okulda bir tuvaleti 250-300 öğrenci kullanmak zorunda kalıyor. Özel okula gidecek öğrencilere eğitim desteği verilirken, devlet okullarındaki altyapı sorunlarına çözüm bulunmaması eleştirilen konulardan biri.

NAKİLLERDE SON HAFTA

TEOG nakillerinde son haftaya gelindi. Hâlâ evine yakın ya da istediği bir liseye kayıt yaptıramayan öğrenciler, 25 Eylül akşamına kadar nakil başvurusunda bulunabilir. Nakil yaptırmak ise çok zor. Çünkü bazı liselere kontenjanından fazla öğrenci yerleştirildi, bazılarında ise boş kontenjan yok. Evine yakın okulda boş kontenjan bulamayan, özel okul için de parası olmayan öğrenci velilleri çaresizce okuldan okula koşturuyor.