Ahmet Yıldırım / Berlin, 6 Aralık () – Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB ile Türkiye arasında yapılan geri kabul anlaşmasını bir kez daha övdü. Partisinin Essen’de yapılan 29. kurultayında konuşan Merkel, izlediği sığınmacı politikası nedeniyle kendisine yönelik eleştirilere rağmen, geri kabul anlaşmasına desteğini sürdürdü.

Sığınmacı krizinin çözümünde Avrupa Birliği ile Türkiye arasında varılan geri kabul anlaşmasının belirleyici olduğunu kaydeden Merkel, “Anlaşma her gün hayat kurtarmaya devam ediyor” dedi.

2015 yılında Almanya’ya 890 bin sığınmacının geldiğini hatırlatan Merkel, her başvurunun titizlikle incelendiğini söyledi. Merkel, bunların tamamının kalmasının söz konusu olmadığının altını çizdi.

Halep’te insani yardım koridor oluşturulamaması utanç verici

2015 yılında yaşanan sığınmacı krizinin ardından 2016’da da önemli sorunların devam ettiğini dile getiren Merkel, Rusya ve İran’ın desteğiyle Esad rejiminin Halep’te gerçekleştirdiği operasyonları eleştirdi. Merkel,” Baylar, bayanlar bu utanç verici bir durum. Halep’te insani yardım koridoru oluşturamamış olmamız utanç verici. Bunun için mücadele etmeyi sürdürmeliyiz” diye konuştu.

ABD ile yapılan serbest ticaret anlaşmasına karşı olan yüzbinlerin sokağa çıktığını kaydeden Merkel, Halep’te acımasızca gerçekleştirilen bombardımanlara karşı neredeyse kimsenin sokağa çıkmamasını da eleştirdi.