LDP Genel Merkezindebasın mensuplarıyla bir sohbet toplantısı gerçekleştiren LDP Genel Başkan Yardımcısı Eczacı Ali Sami Gonca yaptığı açıklama da Kamuoyunun dikkatini çok büyük bir sağlık skandalına çekti.

LDP’nin hastahanelerde doktorların ve tüm ameliyathane personelinin, hastaların hayatını riske atmamak için kullandıkları antiseptik sıvı sabunda %4 olması gereken Klorheksidinli Antiseptik oranının Sağlık Bakanlığınca tedarik edilen antiseptik sabunda %0,32 oranında olduğunu mahkeme kararıyla tespit ettirmesinin ardından açıklama yapan Gonca Sağlık bakanına sordu: “ Kaç gariban vatandaşın günahına girdiniz?”
Gonca yaptığı açıklamada: “İnsanların sağlığını ikinci plana atarak sadece siyasi yatırım amacıyla yapılan “sağlık şov” artık insanların hayatı pahasına yapılır hale geldi.” Dedi
Gonca, “ Hırsızlığın boyutuna ve yüzsüzlüğün büyüklüğüne bakar mısınız? Adamlar %90 oranında en önemli maddeden çalarak devlete bu ürünü satıyor ve Sağlık bakanlığı da buna göz yumuyor. Bizim vergimizle bizim sağlığımız birilerine peşkeş çekiliyor. Şimdi Sağlık bakanımıza soruyorum:
Bu sözde antiseptik sabun yüzünden kaç garibanın günahına girdiniz? Bu sabundan dolayı mikrop kapıp kaç kişi öldü? Bu ölümlerden dolayı geceleri nasıl rahat uyuyabiliyorsunuz?
Bu ürün yüzünden kaç kişi mikrop kaptı, bu kişiler için devlet ne kadar ilaç harcaması yaptı, mikrop kapan kişiler hastanede fazladan ne kadar kaldı, bunun sağlık sistemimize maliyeti nedir? Kayıp işgücünün tutarı nedir?
Bu ürün devletin hastanesine ihale ile nasıl alındı, kim kontrol etti, üretim yeri var mı? Kim üretim yeri izin belgesi verdi, İstanbul’da bir hastahane’de kullanıldığını bildiğimiz bu ürün başka hangi hastanelere verildi mi? Şimdi bu firma üretim yapıyor mu?
Basın mensuplarının soruları üzerine Gonca açıklamasını şu cümlelerle tamamladı:
Hastanelere ihale ile Antiseptik- Dezenfektan veren üreticilerin % 90' ı merdiven altıdır, bu da onlardan sadece biridir. Bu firmanın ve diğer merdiven altı firmaların yıllardan beri üretime devam ettiklerini söyleyelim.
Merdiven altının olması için bunları görmeyen birileri, menfaatim var diye de alıp satan kullanan birileri olması gerekir. Bunların tümü de insan sağlığını çalarak hayatlarını sürdüren kişilerdir. Sağlık Bakanlığı’nın bürokratları bu merdiven altı üreticileri görmedikleri gibi, bunlara ürün ruhsatı vererek de yasallaştırmıştır. Bunun hesabını er ya da geç soracağız.

Açıklamanın Ardından Ali Sami Gonca çeşitli partilerden LDP'ye katılan 15 kişiye rozet taktı.