Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun başkanlığında 1 Aralık’ta Alanya’da gerçekleşecek olan V. Stratejik Planlama Grubu toplantısı’nın ana gündemi Suriye olacak.

Rusya Dışişleri Bakanlığı internet sayfasından yapılan açıklamaya göre, toplantı sırasında bakanlar aktüel ikili, bölgesel ve uluslararası sorunları görüşecekler, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgelerindeki durum hakkında fikir alışverişi yapacaklar. Görüşmelerin merkezinde öncelikle Suriye’de uluslararası terörle mücadelede işbirliği konusu olacak ve Suriye krizinin uluslararası haklar prensipleri temelinde diyalog kurularak siyasi raya oturması için atılacak adımlar belirlenecek.

İki liderin 9 Ağustos’ta St. Petersburg’da, 3 Eylül’de G20 zirvesinde ve 10 Ekim’de İstanbul Dünya Enerji Kongresi’nde olmak üzere üst düzey temasları ilişkilerin normale dönmesini ciddi şekilde hızlandırdı. 

Bu arada Üst Düzey Konseyi faaliyetlerinin yenilenme kararı alındı ve Konsey’in ana mekanizmaları tekrar başlatıldı. 6 Aralık’ta Rusya ve Türkiye Başbakanlarının görüşmesi yapılacak. Stratejik Planlama, toplantısı sırasında Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım’ın Moskova’ya ziyareti görüşülecek.

Stratejik Planlama Grubu’nun çalışmalarında ticari ve ekonomik bağlarındaki negatif engellerin engellenmesine büyük önem verilecek. 2016 yılının 9 ayı içerisinde ticaret hacmi geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 38.2 oranında azalarak 11.15 milyar dolara azaldı. Türkiye Rusya’nın dış ticaretinde 7 sırada, Rusya ise Türkiye’nin ticaretinde 6. sırada yer alıyor. Bu sebepten dolayı Türk ürünlerine uygulanan özel ekonomik önlemlerin kaldırılma konusu görüşülecek.

Lavrov ve Çavuşoğlu, ikili kültür ve insani işbirliğinin yeniden başlatılmasını görüşecekler. Rusya, bakanların görüşmesinin Rusya ve Türkiye’nin ilişkilerinin gelişmesine ciddi katkı sağlamasını öngörüyor.

V.Stratejik Planlama Grubu, Rusya Devlet Başkanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı’nın önderliğindeki Üst Düzey İşbirliği Konseyi çerçevesinde faaliyet gösteriyor.