Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde düzenlenen bombalı saldırının failleri tespit edildi. İstihbarat birimleri olayla ilgisi olduğu tespit edilen 9 kişiyi gözaltına aldı. Suriye istihbaratı El Muhaberat'la bağlantılı oldukları belirlenen şüphelilerin, suçlarını itiraf ettikleri, ilçeye nasıl geldikleri ve kimden emir aldıklarınını anlattıkları öğrenildi. Yapılan inceleme sonucunda saldırının, liderliğini Mihraç Ural'ın yaptığı THKP-C Acilciler Grubu'na bağlı 3 kişi tarafından gerçekleştirildiği tespit edildi.

Saldırılar öncesi, Suriye'de sahil kentlerinde etnik temizlik başlatan Beşşar Esed yönetiminin birçok katliamıTürkiye Halk Kurtuluş Parti-Cephesi terör örgütü (THKP/C Acilciler) elebaşı Mihraç Ural'a yaptırdığı iddia edildi. Hatay Reyhanlı nüfusuna kayıtlı "Sırtlan" kod adlı Mihraç Ural, Nusayri kimliğiyle tanınıyor. 1980 öncesi Türkiye'de soygun dahil çok sayıda eyleme katılan Ural, 32 yıldır Suriye'de yaşıyor. Ülkede ortaya çıkan iç savaşla birlikte adını duyurmaya başlayan Ural, aynı zamanda İmralı hükümlüsü Abdullah Öcalan'ın da yakın arkadaşı olarak biliniyor. Ural, Öcalan'ın Suriye'de bulunduğu sırada Lazkiye'de 1986 yılında çekilmiş fotoğrafları da dikkat çekiyor. BBC'ye açıklamalar yaparak Öcalan'la yakınlığını gizlemeyen ve emrinde 2 bin kişilik bir militan gücün bulunduğunu ifade eden Ural, övgülerini şöyle sürdürmüştü: "Apo'yla 19 yıl boyunca Suriye'de birlikte yaşadım. Aynı sofrada yedik, aynı evde yatıp kalktık. Dünyada tanıdığım en az milliyetçi olan adamıdır.''

KARANLIK BİR KİMLİK

Eylemci kimliği 'karanlık noktalarla dolu' Ural'ın yüzlerce masum sivilin infaz edildiği Suriye Banyas katliamını da bizzat yönettiği belirtiliyor. Suriye istihbaratıyla yakın irtibatı olan Ural'ın, Suriye ordusunda herhangi bir görevi olmadığı; ancak Suriye'nin sahil tarafında yer alan Basit bölgesinin Şebbiha milislerinin yöneticisi olduğu ifade ediliyor. Bir diğer ayrıntı ise Ural'ın Hatay'da Esed'e destek ve Suriyeli sivillere karşı yapılan gösterilerin de organizatörlerinden olduğuna ilişkin.

BANYAS KATLİAMINI GERÇEKLETİRDİ

Aynı zamanda "Ali Keyyali" kod adını kullanan Mihraç Ural'ın, çevresine kendisini "Suriye Direniş Komutanı" olarak tanıttığı ve aralarında Türkiye'den gidenlerin de olduğu binlerce Şebbiha'nın yöneticisi olduğu belirlendi.

Uzmanlar, ülkenin tamamını elde tutmakta zorlanan Esed yönetiminin, sahil bölgesinde bir Nusayri devleti kurma planını devreye soktuğu iddia ediliyor. Bu noktada Mihraç Ural adı ön plana çıkıyor. Katliam öncesi sosyal paylaşım sitelerine açıklama yapan Mihraç Ural, zaman kaybetmeden Banyas'ın kuşatılması gerektiğini ifade etmiş, "Banyas kuşatılıp temizliğe başlanmalı. Bizden Banyas'a girmemiz istenirse biz de üzerimize düşeni yaparız. Herkes Suriye direnişçilerinin nasıl savaştığını görecek" demişti.

Görüntülerde Ural,"Bizim projemiz daima saldırı, saldırı ve sonrasında yine saldırı olmuştur. Bize soruyorlar; 'Köye girdiniz peki kim bu köyde oturacak?' insan oturacak. Görevimiz özgürleştirip, temizlemek, orada bir boşluk olması durumunda o zaman icabına bakılır. Bu tür durumda başka icraatlar var. Banyas'a dikkat edelim. Bu hainlerin denize açıklan tek kapısıdır. Süratle kuşatılıp, özgürleştirilerek, temizlenmesi gerekir." ifadelerini kullanıyor. Konuşmasında, "Suriye direnişi tüm zalimlerden intikam alacak" diyen Ural, tehditlerini şöyle sürdürmüştü: "Suriye direnişi; hainlerden, sınırlardan sızanlardan, Erdoğan'dan ve ‘yeni Osmanlıcı'lardan hesap soracak. Suriye'nin çocukları; 7 bin yıllık medeniyet ve kültürümüzün çocukları, bu topraklara girerek ülkeyi yıkmanıza izin vermeyecek. Hepimiz sizi izliyoruz."

Öte yandan, muhaliflerin, Banyas katliamından sorumlu tuttukları Ali Keyyali kod adlı Ural, için 100 bin dolarlık ödül koyduğu iddia edildi. Sosyal paylaşım sitelerinde yayınlanan açıklamada Keyyali'nin öldüren veya başını getiren şahsa 100 bin dolar ödül verileceği kaydedildi.

CİLVEGÖZÜ'NÜN DE FAİLLERİ

Mihraç Ural'ın başında bulunduğu Acilciler'in hem Hatay'da Esed yanlısı gösteriler düzenlediği hem de Mersin ve Adana gibi şehirlerde bu yönde provokasyon ve propaganda yaptığı kaydediliyor. Acilciler terör örgütünün, 14 kişinin hayatını kaybettiği Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki saldırının da failleri olduğu belirlenmişti.

MİHRAÇ URAL KİMDİR?

Mihraç Ural, 1975'te İlker Akman, Hasan Basri Temizalp ve Ahmet Kuş tarafından kurulan ve sol bir terör örgütü olan THKP/C Acilciler terör örgütünün bugünkü elebaşılığını yapıyor. Marksist ve Leninist bir felsefeyi benimseyen örgütün bir kolu olan Acilciler'in önemli bir gayesinin ise Suriye istihbarat örgütü Muhaberat'ın Hatay örgütlenmesini yapmak olduğu belirtiliyor. Örgütün merkez komite üyeleri, Muhaberat'la iç içe Şam ve Lazkiye'de faaliyet gösteriyor. Suriye'de Hatay Kurtuluş Ordusu olarak tanınan THKP/C Acilciler örgütü bugün Hatay merkezli ve Suriye eksenli lokal faaliyet göstermeye devam ediyor.

Mihraç Ural'ın başında bulunduğu Acilciler'in hem Hatay'da Esed yanlısı gösteriler düzenlediği hem de Mersin ve Adana gibi şehirlerde bu yönde provokasyon ve propaganda yaptığı kaydediliyor. Acilciler terör örgütünün, 14 kişinin hayatını kaybettiği Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki saldırının da failleri olduğu belirlenmişti.

İngiltere’de yayımlanan Times gazetesi de Ural'ın katliamların arkasındaki varlığına dikkat çekmişti. Eylül ayında BBC Türkçe'den Mahmut Hamsici'ye konuşarak, "Alevileri kışkırttığım ve Hatay'a gelip gittiğim iddiaları yalan. Lazkiye'deyim. 32 yıldır da Hatay'a ayak basmadım, Türkiye'ye dönmek istiyorum, ancak hakkındaki soruşturmaların zaman aşımından düşmesini önlemek için sürekli davalar açılıyor, dönemiyorum" demişti.