İstanbul Kartal TEM bağlantı yolunda damperi açılan hafriyat kamyonu, önce karayolu tabelalarına, sonra üst geçide son olarak da yol kenarındaki bir gecekonduya çarparak durabildi. Kazada can kaybı yaşanmazken gecekondudaki vatandaşlar büyük panik yaşadı.

Ayrıntılar az sonra...

Kaza Kartal TEM bağlantı yolunda meydana geldi. Damperi açılan hafriyat kamyonu yolda bulunan karayolu yön tabelalarına çarptı. Kamyon daha sonra yaya üst geçidine çarparak damperini kopardı. Kontrolünü kaybeden kamyon son olarak yol kenarındaki bir gecekonduya çarptı. İlk belirlemelere göre ölen ya da yaralananın olmadığı kazada gecekondu sakinleri büyük panik yaşadı.

İstanbul Kartal TEM bağlantı yolunda damperi açılan hafriyat kamyonunun neden olduğu kaza, damperli araçların trafikte oluşturduğu tehlike ve alınması gereken önlemleri yeniden gündeme taşıdı. Damperli araçlarla ilgili alınan güvenlik önlemlerinin yetersizliğine vurgu yapan Makine Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Cenk Cihangir, Türkiye’deki araçlarda damperin açılmasını önleyecek güvenlik sisteminin olmadığını kaydetti.

SİSTEM YETERSİZ

Damper açıldığında devreye giren sesli ve ışıklı uyarı sisteminin seyir halindeyken hiçbir işe yaramadığını vurgulayan Cihangir, “Araç yük boşaltırken devreye giren uyarı sisteminin kaza anında hiçbir etkisi olmuyor. Önemli olan Avrupa’da olduğu gibi araç seyir halindeyken damperin açılmasını önlemek. Bu amaçla geliştirilen emniyet tertibatı üretim aşamasında damperlere monte edilmeli. Bu yapılırsa seyir halindeyken şoför istese de damper açılmaz” dedi.

LPG’Lİ ARAÇ GİBİ DENETLENSİN

Bu sistemin oluşturulması için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yönetmelik çıkarması gerektiğinin altını çizen Cihangir şöyle dedi: “Sadece tebliğ çıkarma da yeterli değil. Tebliğ sonrası Ulaştırma Bakanlığı devreye girerek güvenlik sisteminin doğru şekilde, muayene istasyonlarına bağımlı olmadan denetimlerinin yapılması şart. Çünkü muayene istasyonlarında ucuz ve çabuk denetim yapılıyor. LPG’li araçlar için uygulanan denetim sistemi damperli araçlar için da uygulanabilir.

RAPOR HAZIRLIYORUZ

Kazaların bu kadar artmasındaki sebeplerin başında inşaat işlerinin artması ve bu süreçte bakım işlerine vakit ayrılmaması. Zaten bu kazalar her yıl oluyordu. Fakat ölüm yaşanınca kamuoyunun dikkatini çekti. Üzülerek söylüyorum; ilgili Bakanlıklar elini çabuk tutmazsa bu tür kazalar daha çok yaşanacak. Çünkü ortada yeterli bir denetim mekanizması yok. Motorlu taşıtlar komisyonumuz bu konuda bir rapor hazırlıyor. Bu raporu Kurban Bayramı’ndan önce kamuoyu ile paylaşacağız.”