Nevruz’u Zeytinburnu’ndaki Kazlıçeşme Meydanı’nda kutlamak isteyen gruplara İstanbul polisi izin vermiyor. Gerginlik nedeniyle bölgede olaylar çıkarken Diyarbakır'da da polis göstericilere müdahale etti.

Millet Caddesi’nde toplanan ve caddeyi trafiğe kapatan 300-400 kişilik grup Zeytinburnu’na doğru yürümek istedi. Polis, müdahele ederek grubu dağıttı. Dağılanların bir kısmı Fetihkapı Tramvay Durağı’nın camlarına hasar verdi, polise taş attı. Polis de gruba biber gazıyla müdahele etti. Şehremini’nde ara sokaklara dağılan, bazıları da surlara doğru yönelin grup ile polis arasındaki kovalamaca sürüyor.

BDP’Lİ VEKİLLERİN BULUNDUĞU GRUBA MÜDAHALE


BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak , BDP Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Sabahat Tuncel ve Sırrı Sakık'ın da aralarında olduğu gruba polis Kazlıçeşme Meydanı girişinde müdahale etti. Müdahale sırasında BDP Eş Başkanı Kışanak ve Milletvekilleri kendilerini bekleyen araca binerek bölgeden uzaklaştı. Müdahale üzerine Zeytinburnu sahil yoluna kaçan grupla polis arasında kovalamaca yaşandı. Göstericilerden biri, Sahil yolunda bekleyen ve bir kadının kullandığı otomobile bindi. Polis otomobile binen göstericiyi güç kullanarak gözaltına aldı. Polis olayı görüntüleyen gazetecilere de müdahale etti. Polis bugün ilk kez cop kullandı. Çok sayıda kişi güç kullanılarak gözaltına alındı.

POLİS VEKİLLERE İZİN VERMİŞTİ


Kazlıçeşme Meydanını BDP'ye tamamen kapatan polis, sabah sahil yönünden gelerek Kızlıçeşme'ye ulaşmayı başaran BDP'li vekillere alanın girişine kadar yürümeleri için izin verdi. BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak , BDP Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Sabahat Tuncel ve Sırrı Sakık'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık bin kişiden oluşan kalabalık Kazlıçeşme meydanının girişinde toplanarak halay çekti. Uzun bir süre gruba uzaktan izleyen polis, Onuncu Yıl Caddesi yönünden gelip BDP Milletvekillerinin bulunduğu gruba katılmak isteyenlere izin vermedi.

Polis bu gruplara müdahale edince, BDP Milletvekillerinin de içinde bulunduğu grup yürüyüşe geçti. Polisin müdahalesi bu sırada geldi. Müdahale sırasında BDP Eş Başkanı Kışanak ve Milletvekilleri kendilerini bekleyen araca binerek bölgeden uzaklaştı. Müdahale üzerine Zeytinburnu sahil yoluna kaçan grupla polis arasında kovalamaca yaşandı. Polis çok sayıda kişiyi cop kullanarak müdahale etti. Onlarca kişi güç kullanılarak gözaltına alındı. Bölgedeki olaylar sürüyor.

İSTANBUL'DA KRİZ MERKEZİ KURULDU

İstanbul'da izinsiz yapılabilecek Nevruz kutlamaları çerçevesinde Vali Yardımcısı Ali Bakoğlu başkanlığında kriz merkezi kuruldu.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinde Vali Yardımcısı Bakoğlu başkanlığında oluşturulan Kriz Merkezi'nde, emniyet ve jandarma yetkilileriyle diğer ilgili kurum ve kuruluşların yetkilileri yer alıyor.

Kriz Merkezi'nde, Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı ve diğer hassas noktalardan kameralar aracılığıyla elde edilen görüntüler incelenebilecek, duruma göre alınacak önlemlerin koordinasyonu sağlanacak.

TRAFİĞE KAPALI YOLLAR


İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, sabah saat 07.30’dan kutlamaların bitiş saatine kadar trafiğe kapatılacak cadde ve sokaklar şöyle:

Onuncu Yıl Caddesi (Sahil kuzey-güney girişler ve Belgratkapı arası), Zeytinburnu Varyanttan Zeytinburnu’na giriş, Zeytinburnu Önleyici Hizmetler Ekip Amirliği önünden geçen Abay Caddesi ve Zakirbaşı Sokak, Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi ile Balıklı Rum Hastanesi önü, Anıt Mezar’dan gelen Hal Yolu çıkışlar, Kazlıçeşme Pazar önü (Muammer Aksoy Caddesi).

İhtiyaç duyulduğunda trafiğe kapatılacak yollar ise Mevlanakapı Kavşağı sahil istikameti, Yenikapı istikameti, Galeria ilerisi Zeytinburnu Köprüsü ve Samatya ışıklar, Ataköy istikameti ve gerek duyulması halinde Zeytinburnu Kazlıçeşme mevkisi ve çevresindeki yollar.

ALTERNATİF YOLLAR

Emniyet Müdürlüğü alternatif olarak sürücüler için şu yolları açıkladı:

Emine Erkul Caddesi ve bu caddeden E-5’e katılım, Yenikapı Mustafa Kemal Paşa Bulvarı’ndan Atatürk Bulvarı, Vatan ve Millet caddelerine katılım veTopkapı’dan E-5 güney-kuzey katılım.

DİYARBAKIR'DA ORTALIK KARIŞTI

BDP'nin, 21 Mart'ta kutlanması gereken nevruzu Diyarbakır Valiliği'nin izin vermemesine karşın bu pazar kutlama ısrarı nedeniyle Diyarbakır'da gün gergin başladı. Kentin çeşitli mahallelerinden nevruz alanına gitmek isteyenlere güvenlik güçleri anında müdahale edince yer yer olay çıktı.


DİYARBAKIR'DA NEVRUZ GERGİNLİĞİ

BDP il binasında toplanan milletvekilleri ve partili belediye başkanları, parti otobüsüyle nevruz alanına gitmek istedi. Parti otobüsünün arkasında yürümek isteyen yaklaşık 1500 kişilik gruba, polis izin vermedi. Dağılmaları için yapılan uyarılara rağmen yürümekte ısrarlı olan gruba polis basınçlı su ve gaz bombaları ile müdahale etti. Grupta bulunanlar da polise, taşlarla karşılık vermesi üzerine arbede çıktı.

Milletvekili ve belediye başkanlarının bulunduğu parti otobüsü, BDP binası önünden ayrılarak Bağlar İlçesi'ne doğru hareket etti. Otobüs, nevruz alanı yakınında polis tarafından durduruldu. BDP milletvekilleri ve partililer otobüsten inerek nevruz alanına yürüyerek gitti.

ARAÇTA UZUN NAMLULU SİLAH BULUNDU


Güvenlik güçlerinin, Şanlıurfa Yolu'ndaki nevruz alanına giden tüm yollarda önlem almasına karşın kentin çeşitli semtlerinden gelerek toplanan gruplar alana girmek istedi. Nevruz alanı yakınında bir GSM şirketine ait araç, göstericiler tarafından ateşe verildi. İtfaiye müdahale edip yangını söndürdü. Nevruz alanı yakınındaki bir arama noktasında durdurulan araçta sayısı açıklanmayan uzun namlulu silahlar bulundu.

POLİS HAVAYA UYARI ATEŞİ AÇTI

Nevruz alanı yakınındaki Hal Kavşağı'nda toplanan 200 kişilik grup polise taşlarla saldırdı. Gruba engel olmak isteyen polis, polis basınçlı su ve gaz bombasıyla müdahale etti ve havaya uyarı ateşi açtı. Göstericilerle polisler arasında nevruz alanı yakınında ve kentin çeşitli yerlerinde çıkan olaylarla ortalık savaş alanına döndü. Olaylar sırasında kolu kırılan Çevik Kuvvet'te görevli bir polis memuru ile göstericilerin attığı taşlardan birinin başına isabet ettiği bir kişi ambulansla hastaneye kaldırılarak tedaviye alındı.

Polis helikopteri sürekli kent üzerinde uçarak grupların toplandığı noktaları merkeze bildirdi ve ekipler o bölgelere sevk edildi.

NEVRUZ ALANINDA KUTLAMA


Güvenlik güçlerinin saat 11.00'e kadar kimseyi sokmadığı nevruz alanına daha sonra bazı gruplar girmeye başladı. Alanda toplananların sayısı saatler ilerledikçe daha da arttı. Polisler saat 12.00'den itibaren nevruz alanı çevresindeki güvenlik önlemlerini kaldırdı.
Diyarbakır Valiliği'nin izin vermemesine rağmen öğle saatlerinden itibaren alanda toplanan binlerce kişi nevruz kutlaması yaptı