Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Güvenlik Ajansı, IŞİD’in Musul Askeri Sorumlusu “Ebu Abdullah” lakaplı Yasin Ali Süleyman Şalaş’ın öldürüldüğünü ileri sürdü. IŞİD komutanı, 49 Türk rehinenin kaçırıldığı bölgeden de sorumluydu.

IKBY Güvenlik Ajansı, Peşmerge güçlerinin, ABD savaş uçaklarının desteğiyle Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) Musul Askeri Sorumlusu “Ebu Abdullah” lakaplı Yasin Ali Süleyman Şalaş’ın (39) öldürüldüğünü iddia etti. Buna göre Şalaş, Musul’un Hasanşam köyü ve çevresindeki bölgeye düzenlenen operasyonda öldü. IŞİD sorumlusunun öldürüldüğü iddiası IKBY Peşmerge Bakanı Dr. Roj Nuri Şaves’e dayanıyor. IKBY Güvenlik Ajansı’nın açıklamasında, “Musul teröristleri askeri sorumlusu Ebu Abdullah lakaplı Yasin Ali Süleyman Şalaş’ın Hazır cephesinde öldürüldüğünü duyuruyoruz. Şalaş, teröristlerin Musul’daki bütün askeri hareketliliğini yönetiyordu. Aynı zamanda Ezidi kızlarının kaçırılma hadisesinin de birinci dereceden sorumlusuydu” ifadelerine yer verildi. Ebu Abdullah, 11 Haziran’da Türkiye’nin Musul Konsolosluğu’ndan 49 kişinin kaçırıldığı bölgenin de sorumlusuydu. Ancak Ebu Abdullah’ın öldürüldüğüne dair IŞİD kaynaklarından herhangi bir doğrulama ya da yalanlama gelmedi.

Açıklamada 1974 Musul doğumlu olan Şalaş’ın, 2003’te terör örgütü Tevhid ve Cihad’a katıldığı, ardından Irak El Kaidesi’nin lideri El Zarkavi’ye yakın bir kişi haline geldiği kaydedildi. Şalaş’ın, aynı zamanda 2007’de Erbil’de İçişleri Bakanlığı’na yönelik saldırının da planlayıcısı olduğu hatırlatılan açıklamada, “Şalaş, 2010’da ABD güçlerince tutuklandı ve Irak güvenlik güçlerine teslim edildi. Ömür boyu hapse mahkum edildi. Ebu Gureyb Hapishanesi’nde 2013 yılındaki firarda bir grup teröristle birlikte Suriye’ye kaçtı ve aynı yıl IŞİD’le ilişkiye geçti” denildi.

Peşmerge’den saldırı hazırlığı
Peşmerge güçleri, Erbil ile Musul arasındaki Hazır ve Bartella nahiyelerindeki ilerleyişini sürdürüyor. Peşmergeler, IŞİD militanlarıyla girilen şiddetli çatışmaların ardından bölgedeki 10 köyü ele geçirdi. Hazır Bölgesi Peşmerge Komutanı General Ahmet Azad, ABD savaş uçaklarının hava saldırısının ardından karadan ilerleyerek, 10 köyü kontrollerine aldıklarını kaydetti.