İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO)'da bilet iptallerinde yapılan yüzde 15'lik kesinti, tarihe karıştı. İDO gibi birçok taşıma şirketide aynı şekilde bilet iptallerinde kesinti yapıyor. Hava Yolları Şirketleri de buna dahil. Emsal teşkil eden davanın takipçisi; İstanbul'da faaliyet gösteren SD Bilişim AŞ Kurucu Genel Müdürü ve KalDer Yönetim Kurulu üyesi Cem Haydar Bektaş, 22 - 24 Haziran 2012 tarihlerinde, Yenikapı - Bandırma feribotu için 198 TL ödeyerek gidiş dönüş bileti aldı. Ancak seyahatten 12 saat önce zorunlu bir sebeple biletini iptal etti. İDO işletmesi, bilet iptalini 198 TL'lik bedel üzerinden, yüzde 15'lik bir kesinti ile gerçekleştirdi.

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE BAŞVURDU

Kesilen para tutarı düşük bir rakam olsa da, tüketicinin mağduriyetine yol açtığını ve haksız olduğunu düşünen Bektaş, konuyla ilgili olarak şikâyette bulunmaya karar verdi. Bektaş ilk olarak Üsküdar Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurarak paranın iadesini talep ederken, Tüketici Hakem Heyeti de bu isteği haklı bularak paranın iade edilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi.

İDO'DAN KARŞI DAVA

Ancak İDO bu kararı uygulamaktansa karşı dava açma yoluna gitti. İDO, uygulamanın mevzuattan kaynaklandığını ve bilet iptali halinde yüzde 15 kesinti yapılmasının hukuka uygun olduğunu ileri sürerek iptal isteminde bulundu.

Davayı inceleyen İstanbul 6. Tüketici Mahkemesi ise işletmenin davasının haksız olduğuna, sefer saatinden 12 saat önce yapılan bilet iptali sebebiyle tüketiciden cezai şart kesintisi yapılamayacağını belirterek İDO'nun davasını reddetti. Böylece, İDO uygulanan kesintinin haksızlığına karşı iki ayrı uyarı almış oldu.
Bilinçli tüketicinin haksız uygulamalara karşı diğer tüketicilerin de haklarını savunması gerektiğini söyleyen Bektaş, "Bu davayı açarken hedefim paranın iadesinden çok, haklı olduğumu düşündüğüm bir konuda örnek bir karar oluşturup diğer insanların da bundan yararlanmasını sağlamaktı.
Tüketici Kanunu'nun bizleri koruduğuna inanmak istedim" diye konuştu.