7 Ağustos'ta işleme kapatıldıktan sonra 15 Eylül'de tekrar işleme açılan Bank Asya hisseleri Borsa İstanbul tarafından tekrar geçici olarak işleme kapatıldı. Borsa İstanbul hisselerin 14:45'te yeniden işleme açılacağını duyurdu. 14:45'te tekrar işleme açılan Bank Asya hisseleri yüzde 7,81 primle 0,69 TL'den işlem gördü.

bank asya hisseleri Borsa İstanbul tarafından tekrar geçici olarak işleme kapatıldı.

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada "Asya Katılım Bankası A.Ş. (ASYAB.E, Şirket) paylarının işlem sırası, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (BİAŞ) Yönetmeliği'nin 25/b maddesi uyarınca geçici olarak işleme durdurulmuştur. Şirket'in işlem sırasının açılış zamanı daha sonra duyurulacaktır" denildi.

Bu açıklamanın ardından saat 14:40'ta Borsa İstanbul'dan ikinci bir açıklama geldi. Açıklamada Bank Asya hisselerinin 14:45'te tekrar işleme açılacağı belirtildi. Tekrar işleme açılan Bank Asya hisseleri günlük yüzde 7,81 primle 0,69 TL'den işlem gördü.

GEREKÇE GÖSTERİLEN MADDE

Borsa İstanbul Bank Asya hisselerini geçici olarak İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (BİAŞ) Yönetmeliği'nin 25/b maddesi uyarınca işleme kapattı. İşte o madde:

Bir menkul kıymet için sağlıklı bir piyasa teşekkül etmesini önleyecek şekilde anormal fiyat ve/veya miktarda alım satım emirlerinin Borsaya intikal etmesi veya diğer unsurların ortaya çıkması durumunda Borsa Başkanı ilgili menkul kıymetin seansını geçici olarak durdurabilir.

İŞTE BU HAFTA BAŞ DÖNDÜREN BANK ASYA TRAFİĞİ

15 Eylül Pazartesi sabah saatleri
Borsa İstanbul A.Ş. Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda Bank Asya hisseleri işlem sırasının yeniden açılacağını duyurdu. Bu duyurudan sonra brüt takas kuralı ile açılan hisseler yüzde 10 gerileyerek 1,10 liradan taban fiyatına geriledi. Hisse fiyatları gün sonunda 0,99 liraya kadar düştü.

15 Eylül Pazartesi akşam saatleri
Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki günlük Katar ziyareti sonrası dönüş yolunda uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan hisseleri tekrar işleme açılan Bank Asya için şöyle konuştu: ""Bank Asya tahtası açıldı, dip yapma süreci var. Burada bir gerçeği görmek lazım. Böyle taşıma su ile değirmeni döndüremezsiniz. Bankacılığın kendine has kuralları var. Ona göre top oynamak zorundasınız. İstediği zaman vatandaş parasını çekebilmeli. Eğer vatandaş parasını çekemez hale gelirse, sermaye rasyosunda ciddi bir kapanma var demektir. BDDK'nın atması gereken adımlar var. Hangi maddeyi uygular bilemem ama benim de ülkemin birliği, dirliği için bir yere kadar işi takip edip gerekli bilgiyi almam lazım. takipteyiz. BDDK karar vermeli ve buna göre adım atmalı. Aksi takdirde bunun sorumlusu BDDK olur."

16 Eylül Salı sabah saatleri
* Başbakan Ahmet Davutoğlu KKTC ziyareti öncesi Bank Asya ile ilgili olarak "Bir takım manipulatif bankalarla ilgili çıkarılan haber art niyetlidir. Bank Asya da dahil herhangi bir banka objektif kriterler içinde bu sistemin işleyişine aykırı noktadaysa bu değerlendirme BDDK başta olmak üzere kurumların görevidir. Kurallar bellidir. Kurallara uyanların herhangi bir şeyden çekinmesine gerek yoktur" diye konuştu.

* İstanbul Finans Zirvesi sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan "BDDK bankalar için bağımsız karar verir. Bankalar için kaynağı belirsiz söylentiler çıkabilir. Bunlar kasıtlıdır. Gerekli olan konularda BDDK gözünü kırpmadan karar verir" dedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise "Kanun son derece açık. Sorumlu kurum BDDK'dır. Sadece onlar açıklama yapabilir. Ben başka yorum yapmayacağım" diye konuştu.

* Bank Asya Yönetim Kurulu sermaye artırım kararı aldı. Bank Asya Yönetim Kurulu bankanın 900 milyon TL olan ödenmiş sermayesini 225 milyon TL artırarak 1 milyar 125 milyon TL'ye çıkarılması kararı aldı.

16 Eylül Salı akşam saatleri
Bank Asya hisseleri günü taban yaparak 0,80 liradan kapadı.

17 Eylül Çarşamba
Bank Asya hisseleri iki seansta da taban fiyatı gördü. Hisseler 6 seans üst üste taban yaparak 0,64 liraya geriledi.

18 Eylül Perşembe sabah saatleri
Bank Asya hisseleri işleme açıldığı bu hafta en dalgalı gününü yaşadı. ank Asya hisseleri açılışta yeni taban seviyesi olan 0,57 liraya düşse de birinci seansta beklenmedik şekilde yükselişe geçti. Taban fiyatın ardından saat 10:20'dan gelen alımlarla yükselen Bank Asya hisseleri beş dakikada 0,71 liraya kadar çıktı ve tavan fiyatına erişti. Sadece 5 dakikalık yükseliş hızı yüzde 25'i buldu. Günlük yükseliş ise yüzde 10,94 oldu.

18 Eylül Perşembe öğle saatleri
Cumhurbaşkanı Erdoğan TÜSİAD İstişare Konseyi'nde konuşma yaptı. Konuşmada ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Başbakan Davutoğlu'nda gönderdiği mektubu hatırlatan Erdoğan "Bir bankanın batırılması için çalışılmıyor. O banka şu anda batmış zaten. Fakat bu, taşıma suyla ayakta durmaya çalışıyor." dedi.

18 Eylül Perşembe saat 14:15
Borsa İstanbul Bank Asya hisselerini geçici bir süre işleme kapadı. Borsa İstanbul kapalı kalma süresinin daha sonra açıklanacağını belirtti.

18 Eylül Perşembe saat 14:45
Borsa İstanbul Bank Asya hisselerinin 14:45'te işleme açılacağını duyurdu. İşleme açılan Bank Asya hisseleri yüzde 7,81 primle 0,69 TL'ye yükseldi.

İLK SEANSTA TAVAN YAPMIŞTI
Hafta başında işleme açılan Bank Asya hisseleri 3 gün boyunca taban fiyatlarına düşerek 1.24 liradan 0,64 liraya kadar düşmüştü.

Bugün Bank Asya hisseleri açılışta yeni taban seviyesi olan 0,57 liraya düşse de birinci seansta beklenmedik şekilde yükselişe geçti. Taban fiyatın ardından saat 10:20'dan gelen alımlarla yükselen Bank Asya hisseleri beş dakikada 0,71 liraya kadar çıktı ve tavan fiyatına erişti. Sadece 5 dakikalık yükseliş hızı yüzde 25'i buldu. Günlük yükseliş ise yüzde 10,94 oldu.



Böylece Bank Asya hisseleri işleme tekrar açıldıktan sonra ilk kez yükseldi. Bankanın piyasa değeri 0,71 liralık hisse fiyatıyla 639 milyon liraya çıktı.

"YATIRIMCILAR RİSKİ ALDI"

Reuters'e konuşan bir bankacılık sektör analisti, "Satış emirlerinin sona ermesiyle bu seviyeleri, fırsat olarak görenler ve bu seviyelerden alım yaparak maliyetlerini düşürenler oldu. Hissede brüt takas devam ettiği için alıcılar gün içi alıp satanlar değil, daha ucuz maliyet yapmak adına gerçek alıcılar. Temel anlamda bir haber akışı yok ancak bu ortamda işlemi seven bireysel ve kurumsal yatırımcılar bu riski aldılar" dedi.


BDDK’NIN ZOR KARARI


Hisseleri 7 Ağustos'ta 1.24 liradan işleme kapatılan Bank Asya'ya ilişkin olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BDDK'nın Bank Asya konusunda adım atması gerektiğini belirtmişti. Faaliyetlerinin kesintisiz sürdüğünü ve tüm talepleri yerine getirdiğini kaydeden Bank Asya ise sermayesini nakden yüzde 25 artırma kararı almıştı.

Bir portföy yöneticisi, "Hisse dört işlem gününde taban fiyatı gördükten sonra, bir tavanı garipsemiyorum. Tahta kapalıyken biriken siyasi riski, piyasa sert bir şekilde fiyatladı. Yeni bir denge oturana kadar tabanlı/tavanlı sarkaç hareketleri olacaktır diye düşünüyorum" dedi.