Terör örgütü PKK’ya karşı başta Şırnak’ın Silopi ve Cizre ilçeleri olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde önceki gece başlatılan kapsamlı operasyonlara iki tuğgeneral komuta ediyor.

Operasyonlara Şırnak’ta konuşlu Çakırsögüt Jandarma Komando Tugayı ile Silopi’de 172. Zırhlı Tugayı’ndan taburlar katılıyor. Bölgedeki Jandarma Özel Harekât (JÖH) birlikleri de operasyonda iki tugayın komutası altında yer alıyor. Güvenilir kaynaklardan edinilen bilgiye göre, operasyonlarda dün saat 16.00 itibariyle 12 terörist etkisiz hale getirilirken, 1 güvenlik görevlisi de yaralandı.

10 bin asker ve polisle operasyon

Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinde önceki gece operasyon başlatıldı. Jandarma ve polis özel harekât timlerinin de destek verdiği, yaklaşık 10 bin güvenlik gücünün katıldığı operasyona iki tuğgeneral komuta ediyor. İlçe merkezine giren tanklar, barikatları ve hendeklerdeki bombaları yok ediyor.

GÜNEYDOĞU Anadolu Bölgesi’nde beklenen büyük operasyon önceki gece başladı. Pazartesi gecesi saat 23.00’ten itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edilen Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerindeki sessizlik önceki gece bozuldu. Cizre’de güvenlik güçleri ile PKK’lı teröristler arasında mahalle aralarında çatışmalar çıktı. İlçeden gece boyunca silah ve patlama sesleri duyuldu. Cizre’deki çatışmaların hendek ve barikatların yoğunlukta olduğu Sur, Cudi, Nur ve Yafes mahallelerinde yoğunlaştığı belirtildi. Sabaha kadar aralıklarla devam eden çatışmalara, özel eğitimli jandarma timleri de polis özel harekat timleri ile birlikte katıldı. Bu ilçelerde tank ve zırhlı araçlarla operasyon yoğunlaştırıldı. Isparta, Bolu, Sivas'taki komando birlikleri, jandarma ve polis özel harekât timlerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 10 bin kişilik güvenlik gücü, operasyonlara katılıyor.

TANKLAR İLÇEDE

Cizre’nin hâkim tepelerine konuşlandırılan tanklar dün ilçe merkezine indi. Tanklar, terör örgütü PKK üyelerinin Nur ve Cudi mahallerinde kurduğu ve patlayıcı tuzakladığı barikatları ateş altına alarak imha etti. Tank atışları sırasında patlayıcıların infilak ettiği barikatlardan şiddetli patlama sesleriyle dumanlar yükseldi. Hastane Caddesi’nden geçen askerlere ateş açıldı. Askerlerin karşılık vermesiyle çıkan çatışmada 1 terörist öldürüldü. Yetkililer, ilçedeki operasyonların barikatların kaldırılması, hendeklerin kapatılması ve PKK’nın gençlik yapılanması YDG-H'liler şehirden temizlenene kadar kararlılıkla süreceğini söyledi.

TERK EDEMİYORLAR

Silopi ilçesinde de önceki gece polis ve askerler, hendekleri kapatmak, barikatları kaldırmak ve teröristleri etkisiz hale getirmek için zırhlı araçlarla geniş kapsamlı operasyon başlattı. Başak Mahallesi’nde jandarma özel harekât timlerine, PKK’lılar tarafından bir inşaattan otomatik silahlarla ateş açıldı. Jandarmaya roketatarla saldırmaya hazırlanan 1 terörist öldürüldü. Silopi’nin çevresine ise tankların konuşlandırıldığı görüldü. Özel harekât polisleri ve jandarmanın tek tek evlere girerek teröristleri aradıkları kaydedildi. Sokağa çıkma yasakları nedeniyle ilçe sakinlerinin gıda ve su sorunu yaşadığı bildirildi. Çatışma ve yasak nedeniyle halk, ilçeyi terk edemiyor.

HDP’Lİ VEKİL PAYLAŞTI

Silopi’de bulunan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından Silopi’de İpek Yolu’nda çekilen tanklara ait bir fotoğraf paylaştı. Encü fotoğrafa, “Silopi’de mahalleler tanklarla dövülüyor” mesajını yazdı. Diyarbakır’ın Sur ilçesinde de sokağa çıkma yasağı uygulanan 6 mahalle ve bir caddede, terör örgütü PKK’ya yönelik başlatılan operasyon dün de devam etti.

SUR’DA GIDA YARDIMI

11 Aralık’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağından önce bini aşkın vatandaş evlerini terk etmek zorunda kaldı. İmkânı olmadığı için evlerinde kalan ailelere Kaymakamlık tarafından ekmeğin yanı sıra gıda yardımı da yapılıyor. Sur Kaymakamı Memduh Tura, yasağın uygulandığı bölgelerde 25 bin vatandaşın yaşadığını belirterek, “Ailelere muhtarlar aracılığıyla kuru gıda paketi ulaştırıyoruz. Şu ana kadar 500 ailemize kuru gıda paketi ulaştırdık” dedi. Mardin’in Mazıdağı ilçesinde devriye görevi yapan askeri araca teröristler tarafından roketli saldırı düzenledi. Saldırıda 3 asker yaralandı. Yaralı askerler, Mardin Devlet Hastanesi’ne sevk edildi.