TARİHE BULDOZER

Fatih Balat’ta iç surlarda bulunan tarihi mahzenin üzerine bina yapıldı. Hayreddin Karaman’a ait olduğu tabelasından anlaşılan bina ile ilgili temel aşamasında yapılan şikayetlere Fatih Belediye’si, Anıtlar Kurulu ve Arkeoloji Müdürlüğü duyarsız kaldı. Haliç manzaralı inşaat şikayetlere rağmen hızla yükseldi.

Tarihi vurgunun fotoğrafları

Fatih’te tarihi sur kalıntıları üzerine yapılan bir bina, vatandaşları çileden çıkardı. Binanın yapıldığı alana dair ortaya atılan iddialar ise durumun ne kadar vahim olduğunu apaçık gözler önüne seriyor.

FATİH’TE TARİHİ VURGUN!

Şehrin göbeğinde engellenemeyen bu inşaatı görenler gözlerine inanamıyor. Bakıldığında doğrudan doğruya net bir şekilde tarihi kalıntıların olduğu inşaat projesine Fatih belediyesi, Koruma Kurulu, Arkeoloji yetkilileri müdahil olamıyor.

TARİHİ KALINTILAR YIKILIYOR!

Tek tek fotoğraflarla da delillendirilen tarihi yıkımda hiltiler ve iş makineleri eskiden kalma sur ve mahzen kalıntılarını teker teker yok ediyor. İnşaat alanında çalışan işçiler ise yapılan kazıların ardından görünüre çıkan mahzen girişlerini büyük molozlarla ve arsanın sac kapılarıyla kapatarak üzerine toprak örtüyor.

PEKİ BURASI NASIL BİR YER?


Çevrede halen yaşayan insanların çok iyi bildiği bir mahzen, yıllar önce tavanı çöken ve üzeri molozlarla doldurulduktan sonra gecekondu yapılan, Vakıflar müdürlüğünün kira aldığı bir yer. Animas Zindanları gibi müthiş bir mahzen. İçinde yukarılara ve aşağılara uzanan geniş tünellerin olduğu, Bizans veya Roma dönemi tarihi bir eser göz göre göre YOK EDİLİYOR. Mahalle ayağa kalktı, engel olmak mümkün olmuyor. Fotoğraflar da tarih katliamını somut tespit etmemize yetiyor. En az 2 bin yıllık bir yapının içine dozer sokarak hafriyat yapılmasına hangi kurum ses çıkaramıyor?

17 Ocak 2012 Koruma kuruluna bilgi verdiğini ifade eden bir vatandaş ise şunları söyledi: “Sanki Fatih'i korumak öncelikle bizim görevimizmiş gibi önceden neden gelmediniz diye sitem aldık. Çalışma daha zeminde, sanki Zeytinburnu gökdelenleri gibi bina yükselmiş, şikâyetimizi verdiğimiz hafta içinde koruma kuruluna getirileceği vaadini aldık. Daha sonra Arkeoloji Müze Müdürlüğü sorularımıza cevap verdi, ‘Bizden habersiz İnşaat faaliyeti sürdürülüyor, Yapılan tahribat kabul edilemez boyutta, 12 Ocak 2012 tarihinde Koruma kuruluna ve Fatih belediyesine yazı yazdık’ şeklinde cevap aldık”

HERKES BAŞKASINA PAS ATIYOR!

Fatih Belediye Başkanlığı 05 Ocak 2012 Perşembe günü Müftü Ali semt konağında Semt halkı ile Halk Meclisi düzenledi. Başkan Mustafa Demir'in hizmetleri tanıtım konuşmasından sonra vatandaşa söz hakkı verildi.

Ailesi ve komşuları ile birlikte meclise gelen iki genç bayan, mahallelerinde devam eden bir inşaatın tarihi eserleri yok ettiğini, bu konuda Fatih belediyesine, İstanbul koruma kuruluna dilekçe verdiklerini, İki kurumunda birbirlerine olayı havale ettiklerini, bir netice alamadıklarını anlatmaya çalıştı.

BU İDDİALAR DEMİR’İ BİLE ERİTİR!

Başkan Mustafa Demir, yardımcılarından aldığı bilgi ile mevcut inşaatın hukuki olduğu, orada kaçak bir işlemin söz konusu olmadığını beyan ederek genç kızları dinlemek istemedi. Ellerindeki bilgi ve belgelere itibar etmedi. Salonu terk eden şikâyetçileri dinledik, ellerindeki belgelerin daha da fazlasını temin ettik. İşte o engellenemeyen inşaatın sürekli el değiştiren belgeleri!..

Tarih talan ediliyor

Fatih Belediyesi’nin yaptığı halk meclisinde Başkan Mustafa Demir’e durumu anlatmak isteyen genç kızlardan birinin iddiaları ise çok büyük boyutlarda!
Genç kız Mustafa Demir’le girdiği sözlü tartışmada, inşaat alanında kazı çalışmaları devam ettiği sırada buradan eski el yapımı küpler, vazo ve biblo gibi tarihi eserlerin çıktığını fakat bunların yok edildiğini iddia etti. Demir ise bu iddialar konusunda sessiz kalırken, inşaatla ilgili diğer iddiaların doğru olmadığını şöyle dile getirdi: “ Bu hanımefendilerin kendilerince haklı olduklarını ve konuştuklarını düşünelim. Bir kadın günde 30 kişiyle, iki kadın günde 60 kişiyle konuşur. Bunu günlerle çarpın bakın dedikodunun boyutları nereye varır. Bakın, Fatih dağ başı bir yer değil. Eğer söyledikleriniz doğru olsaydı o yazıyı Kaymakamlığa, Valiliğe yolladığınızda bizim hepimizi asarlar, asarlar yani bizi… O dosyanın altında imzası olan herkesi cezalandırırlar…”

MECLİS GÜNDEMİNE DE GELDİ

Fatih Belediyesi’nin müdahil olmak istemediği bu inşaat hakkında 06.01.2012 cuma günü Sayın Mim. Gülay Arslan Yedekçi Fatih Belediye Meclis gündeminde konuyu tekrar gündeme getirdi. Yedekçi, acil müdahale edilmesi için tekrar soru önergesi vererek, Durum hakkında resmi makamlara şikayet dilekçesi vereceklerini beyan etmişti.

Tarihi vurgunun fotoğrafları

Gündeme damgasını vuracak bu tarihi inşaat konuşulmaya devam edilirken yetkili kurumlardan hala vatandaşı sakinleştirecek bir açıklama ya da fiili bir hareket gelmedi.   aSes / Kubilay AYDIN