Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın “Savcısıyım” dediği, Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, CHP’li vekiller Mustafa Balbay, Sinan Aygün ve Tuncay Özkan’ın yanı sıra aralarında üst düzey askerlerin de bulunduğu 274 sanıklı Ergenekon davasının temyiz duruşması bugün Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde başladı.

Yargıtay 16′ncı Ceza Dairesi’ndeki duruşmada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın tebliğnamesi okundu.

Salonda savcılığın iddiaları okundu.

İlk olarak Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek savunma yapmaya başladı. Perinçek savunmasına, heyete güvendiğini söyleyerek başladı.

ERDOĞAN: BEN BU DAVANIN SAVCISIYIM


Kumpas olduğu yıllarca konuşulan ve onlarca insanın hayatını karartan Ergenekon davasının temyiz duruşması Bugün Yargıtay 16. Ceza Dairesinde başlıyor. 2007 yılında Ümraniye’deki bir gecekonduda 27 el bombası bulunmasıyla başlayan ve 16 ayrı davanın birleştirilmesiyle devam eden dava, 6 yıl 2 ay sürdü. Duruşmalar, sembol haline gelen Silivri’de görüldü. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılama boyunca onlarca hukuksuzluğa imza attı. Sanıkların taleplerinin neredeyse tamamını reddeden mahkemedeki savunmaları nedeniyle onlarca sanık da heyete hakaret suçundan ayrıca yargılanarak ceza aldı. Davanın tutuklu sanıklarının bir bölümü 5 yılı aşkın bir süre tutuklu kaldı. Davanın soruşturma aşaması devam ederken, dönemin Başbakan’ı Erdoğan, muhalefetin operasyonlara gösterdiği tepkilere karşılık olarak, “Ben bu davanın savcısıyım” demişti.

SANIKLARA MÜEBBET

Mahkemenin, 5 Ağustos 2013’te açıkladığı kararla, emekli Tuğgeneral Veli Küçük 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 99 yıl hapis, Tuncay Özkan “darbeye teşebbüs suçundan” ağırlaştırılmış müebbet ve diğer suçlardan 22 yıl 6 ay hapis, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ müebbet, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Emekli Orgeneral Hurşit Tolon müebbet, Danıştay saldırısının faili Alpaslan Arslan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, avukat Kemal Kerinçsiz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almıştı. Mahkeme, CHP Milletvekilleri Mehmet Haberal’ı 12 yıl 6 ay, Mustafa Balbay’ı 34 yıl 8 ay, Sinan Aygün’ü 13 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum etmiş, diğer sanıklara da çeşitli cezalar verdi.

AYM ihlal kararı verdi

Kararrın ardından bazı sanıklar, Ergenekon davasına baktıktan sonra kapatılan özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararı 7 ayda yazmasını Anayasa Mahkemesine taşıdı. Yüksek Mahkeme de hak ihlaline karar verdi. AYM’nin bu kararının ardından kaldırılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi yerine başvuruları inceleyen nöbetçi mahkemeler sanıkları tahliye etti. Mahkemenin 16 bin 600 sayfadan oluşan gerekçeli kararının açıklanmasından sonra da dosya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Dosyayı inceleyen Başsavcılık, dava ile ilgili tebliğnamesinde, esasa girilmeden usul yönünden bozma istedi.

Bozma istemi, duruşmalı olarak görüşülecek. Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin bakacağı duruşma bugün Yargıtay Konferans Salonu’nda 09.30’da başladı.