CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Fransa’daki liderler yürüyüşüne katılmasına sert tepki gösterdi. Erdoğan, “Sanki tribünde insanlar çok heyecanla onu beklemişler gibi onlara el sallıyor. Hangi yüzle oraya gitti onu da anlamakta zorlanıyorum. Bir defa siz katlettiğiniz yavruların, kadınların hesabını verin” dedi.

Erdoğan, resmi ziyaret için Türkiye’de bulunan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan kendisine yöneltilen, “Batıda bazı kesimler bütün Müslümanları suçlayıcı söylemlerde bulundular bu konuda ki görüşünüz nedir? Fransa’daki yürüyüşte Netanyahu’yu görünce ne hissettiniz?” sorusuna şu yanıtı verdi:

FATURASI MÜSLÜMANLARA KESİLİYOR

“Bu olayı birkaç başlıkta tahlil etmek gerekir. Olayın failleri Fransız vatandaşlarıdır. Fransız vatandaşları böyle bir katliamı işlerken faturanın kesildiği yer Müslümanlardır. Çok manidardır. Kaldı ki Fransız vatandaşı olan bu kişiler 16 ay cezaevinde yatıyor, çıkıyorlar oradaki istihbarat bunları takip etmez mi? Olayın bir de bu boyutu var. Son dönemlerde özellikle batıda bu nefret suçunu tahrik etme noktasında çok ciddi gelişmeler var. Olumsuz gelişmeler. Müslümanlara karşı İslamafobi aldı başına gidiyor. Bunları çok iyi tahlil etmemiz gerekiyor. Biz bir Müslüman olarak, barış dininin mensupları olarak böyle bir katliam nereden gelirse gelsin bu bir terör eylemidir. Tasvip etmemiz, olumlu bakmamız zaten mümkün değil. Bazı gerçekleri de görmemiz gerekir.

TİRÜBÜNLÜRE EL SALLIYOR

Çok iyi bir soru sordu. Soruyorum Gazze’de 2 bin 500 kişiyi katletmek suretiyle bir devlet terörü estiren bu zatın el sallamasına siz nasıl bakıyorsunuz? Sanki tribünde insanlar çok heyecanla onu beklemişler gibi onlara el sallıyor. Hangi yüzle oraya gitti onu da anlamakta zorlanıyorum. Bir defa siz katlettiğiniz yavruların, kadınların hesabını verin. Aynı şekilde bakıyorsunuz Suriye’de 350 bin insan öldürülmüş. Dünyanın kılı kıpırdıyor mu? Hala ‘öldürsün devam etsin’ diye seyrediliyor. Bu da manidar. Kahrını çeken biz, Lübnan, Ürdün. 3 ülkede 5 milyon insana bakılıyor. Bize destek var mı yok. Sadece ev sahipliği için bizi taktir ediyorlar. Lafla olmuyor. ‘Yükten biraz da biz yüklenelim’ diyen var mı? Yok.

BATININ İKİ YÜZLÜLÜĞÜ ORTADA

Bu gerçekler karşısında inanıyorum ki vatandaşımız dünyaya bakışını da o noktada değerlendirecektir. Batının iki yüzlülüğü ortadadır. Biz Müslüman olarak hiçbir zaman terörün yanında yer almadık. Ama bu katliamların arkasında ırkçılık yatıyor. Nefret söylemleri İslamafobi yatıyor. Lütfen bu konularda camilerimize saldıranlara karşı o ülkelerin yönetimleri tedbirlerini alsın. Bakın bunlar hep tahriktir. Bunlar boşuna yapılmıyor. Sultanahmet’e kadar gelip, polisimizi şehit edenler, bunlar bir senaryonun neticesidir, eseridir. İslam dünyasının üzerinde de oyunlar oynanıyor. Bunları da bilmemiz lazım.”

HENÜZ DAVET YOK

Erdoğan, ABD Başkanı Obama’nın 18 Şubat’taki Küresel Güvenlik Zirvesi çağrısı ile ilgili kendisine bir davet gelip gelmediği sorusuna da, “Henüz bize gelmiş davet söz konusu değil. Eğer böyle bir davet gelecek olursa içeriği önemli. Dünyanın gündemindeki şeylerle ilgili olursa olumlu değerlendirebileceğimiz bir zirve olur” yanıtını verdi.

ABBAS: HOLLANDE’NİN DAVETİYLE KATILDIM

Filistin Devlet Başkanı Abbas da, Fransa’daki yürüyüşe katılmasının engellendiği yönündeki iddiaların sorulması üzerine, Fransa Cumhurbaşkanı’nın daveti üzerine gittiğini ve hiçbir engellemeyle karşılaşmadığını söyledi. Abbas, “Açıkçası çok iyi bir şekilde karşılandım orada. Fransa ile ilişkilerimiz çok güçlü. Fransa Güvenlik Konseyi’ndeki son seçimlerde bizden yana oy kullandı. Yine aynı şekilde Fransız parlamentosu Filistin Devletini bağımsız olması konusunda da bir görüş beyan etti. Fransa ile ilişkilerimiz çok iyi dolayısıyla ben Cumhurbaşkanından davet aldım ve çok rahat bir şekilde gidip katıldım” diye konuştu.