CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, su basması sonucu linyit kömür ocağında mahsur kalan 18 işçinin kurtarılma çalışmalarının devam ettiği Karaman'ın Ermenek İlçesi'ne 9.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yanındakileri taşıyan helikopter, saat 15.30'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndan havalandı. Helikopter saat 17.10'da Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde Karayolları Şefliğindeki helikopter pistine indi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan karşıladı.
Erdoğan ve yanındakiler, buradan dün su basan ocakta mahsur kalan 18 işçinin kurtarılmayı beklediği kömür madenine geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan maden açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karaman'ın Ermenek ilçesinde su baskını nedeniyle 18 işçinin mahsur kaldığı maden ocağında incelemelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı, "Soma olayından sonra çok daha farklı şekilde ele alınmasına yönelik bir dizi yasal düzenleme yaptık. Bu yasal düzenlemeyle birlikte buralarda çalışan işçilerimize çok daha farklı imkanlar getirdik. Bunu hazmeden veya hazmedemeyen işverenler var. İşverenlerin bunları hazmedemeyişi ne yazık ki bazı sıkıntıları doğuracağı belliydi" dedi.

Erdoğan, ocaktaki 'yemek' uygulamasına da tepki gösterdi.

Helikopterle, eşi Emine Erdoğan ile Ermenek'e gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, maden ocağında, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ile diğer yetkililer karşıladı. Maden ocağı önüne kurulan Türk Kızılayı çadırına giden Erdoğan, kömür ocağında mahsur kalan işçilerin yakınlarını dinledi. Erdoğan, ardından Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) Mobil Koordinasyon Merkezi'ne geçti. Burada, yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi alan Erdoğan, daha sonra maden ocağındaki çalışmaları yerinde inceledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajları şöyle:

-Mahsur kalan işçilerimizin çıkarılması için tüm imkanlar seferber edildi.

-Ülkemizde madencilikle ilgili yapılan çalışmaların Soma olayından sonra çok daha farklı şekilde ele alınmasına yönelik bir dizi yasal düzenleme yaptık. Bu yasal düzenlemeyle birlikte buralarda çalışan işçilerimize çok daha farklı imkanlar getirdik. Bunu hazmeden veya hazmedemeyen işverenler var. İşverenlerin bunları hazmedemeyişi ne yazık ki bazı sıkıntıları doğuracağı belliydi.

-Burada edindiğimiz bazı bilgiler, bu işin üzerine daha farklı şekilde eğilmemiz gerektiğini gösterdi.

-Çalışma saatlerini 8 saatten 6 saate düşürürken iş yükünü azaltmayı hedefledik. Ancak yemek yeme olayını da 6 saate sıkıştırmaya, yemeğin bu saatler içinde, aşağıda yenmesine yönelik baskılar bu sıkıntıyı doğurmuş.

-Bu 6 saat kendisinin orda çalışma olayıdır. Siz kalkıp, yemekle ilgili olayı da kalkıp bu 6 saate yedirmeye kalkarsanız devletin bunun hesabını sorması gerekir. Siz o hakkını alamazsınız. Servisle ilgili de sıkıntılar olduğu söyleniyor. Adli ve idari soruşturmalar sürüyor.

-Mahsur kardeşlerimizle ilgili umutlarımızı muhafaza etmek istiyoruz. Bakan arkadaşlarımız bu işi sonuna kadar takip edecekler.
İşçi kardeşlerimizi kurtarmak için fedakarca çalışan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Madenden kurtulan tüm arkadaşlara geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum.