Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika'da Sağlık başlıklı Uluslararası Kongrenin, Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen gala yemeğine katıldı. Yemeğe Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ile Afrika'dan gelen davetliler katıldı.

"SOMALİ'YE DÜNYANIN BAKIŞINI DEĞİŞTİRDİK" 

Yemek sırasında ekranda Afrika ve Somali'de yaşanan olaylarla ilgili bir film gösterimi yapıldı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan katılımcılara hitaben bir konuşma yaptı. “Somali'ye kimsenin uğramadığı dönemde ilk defa bir Başbakan olarak 2007 yılında gittik. Somali'ye dünyanın bakışını değiştirdik" diyen Erdoğan şöyle devam etti; "Şimdi son gidişimde bu Somali yok. Bundan sonra daha büyük bir Somali olacak. Bizim en büyük büyükelçilik tesisimiz Somali'dedir. 80 dönemlik gayet geniş. Ne Amerika'nın ne İngiltere'nin orada böyle bir büyükelçilik binası yok. Onlar orada konteynır içerisinde hizmet veriyorlar. Hastaneyi orada biz kurduk. Modern bir hastane kurduk Somali'de. Ayrıca orada öğrenci yetiştirme çalışmalarına başladık. Her zaman yanlarında olacağız. İspat G-20 toplantısındayız herkes bir şeyler söylüyor. Bende bakıyorum bu kadar para yardım ettik diyorlar ama önümde İngiltere'nin resmi gelirlerine bakıyorum böyle bir şey yok. Şu anda milli gelire oranla en az gelişmiş ülkelere yardımda Türkiye 1 numaradır. Normalde ise Amerika 1 biz 2'nci sıradadır. Çünkü bu bizim İslami görevimizdir. Afrika'ya kaynakları sömürülecek bir yer olarak yaklaşmadık"

"BATILI ÜLKELERİN BUGÜN ZEVKİNİ SÜRDÜKLERİ REFAHI KİME BORÇLU OLDUĞUNU ÇOK İYİ BİLİYORUZ"

Erdoğan, “Afrika kıtasının kronik sorunlarının temel sebebi yaklaşık 4 asır boyunca kıtanın tüm kaynaklarını istila eden sömürgeciliktir. Her ne kadar 1960'lı yıllardan itibaren kıta ülkeleri bağımsızlığı ilan etseler bile hala izleri devam etmektedir. Kıtanın sosyal, beşeri dokusunu kökten tahrip etmişlerdir. Aileleri parçalamışlar, insanları göçe zorlamışlar, arazileri yağmalamışlardır. Günde 16-17 saat köle gibi çalışanlara ücret yerine alkol vermişlerdir. Çalışmak istemeyenleri katletmişlerdir. Bugün bize her fırsatta demokrasi hukuk ve insan hakları dersi verenlerin Afrika'da nasıl bir enkaz bıraktığını gördük görüyoruz. Batılı ülkelerin bugün zevkini sürdükleri refahı kime borçlu olduğunu çok iyi biliyoruz. Şatafatlı binalarda kimlerin canının alın terinin olduğunu gayet iyi biliyoruz. Afrikalı masumların gözyaşı ve sömürülen emeklerinin üzerine inşa edilen gerçek yüzünü bilmeliyiz. Afrika 21'nci yüzyıla damgasını vuracak olan kıtadır. İnşallah güç şimdi Afrika'da toplanmaya başladı. Hiçbir güç bu potansiyelin harekete geçmesine mani olamayacaktır" şeklinde konuştu.

"350'YE YAKIN YARALI VAR, ALDIĞIM SON RAKAM 3 TANE ŞEHİDİMİZ VAR"
Erdoğan burada yaptığı konuşmasında Kudüs'te cuma namazı sonrası yaşanan olaylara değinerek, " Şu anda buyurun, Kudüs'te bugün Cuma, Müslümanların kutsal bir günü ve Kudüs polisi, askeri, bütün güvenlik güçleri orada Müslümanların üzerine saldırdılar ve 350'ye yakın yaralı var, aldığım son rakam 3 tane şehidimiz var.Dün akşam İsrail Cumhurbaşkanı ile görüştüm. Bakın dedim yarın Cuma. Lütfen dedim bu işe müdahale edin. 'Biz terörizmle mücadele ediyoruz' dedi. Kendisine dedim ki, bu yaklaşım tarzınız çok yanlış. Bu insanla kim olursa olsun. Biz zalimler karşısında susmayı, zulüm addediyoruz. Buna da asla katlanamayız" ifadelerini kullandı.