Genel Sağlık-İş ve CHP Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer’in birlikte hazırladıkları, devlet memuru olarak istihdam edilen %40 ve daha fazla engel oranına sahip engelli vatandaşların, 10 yıllık hizmet süresini tamamlaması halinde yeşil pasaport alabilmesine yönelik Kanun Teklifi Meclis gündeminde. Engelliler için hazırlanan Kanun Teklifini CHP Manisa Milletvekili Biçer, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sundu. 

Devlet memuru olarak 10 yıllık hizmet süresini tamamlayıp, %40 ve daha fazla engel oranına sahip engellilerin, yeşil pasaport alma hakkından yaralanabilecek kişiler arasına dâhil edilmesi ve bu problemi yaşayan binlerce engelli devlet memurunun, bu durum nedeniyle yaşadıkları mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla Genel Sağlık-İş kanun değişikliği teklif taslağı hazırlandı. CHP Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer, engelliler için hazırlanan ve 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 14. Maddesinin değiştirilmesini içeren Kanun Teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na verdi.

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, Pasaport Kanunu’nun yeşil pasaport alabilecek kamu görevlilerinin, “kadro derecesinin en az 3 olması” koşulunu içerdiğini hatırlatarak, engelli kadrosunda istihdam edilen personelin, birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolara ulaşabilmelerinin çoğu zaman yaşadıkları sağlık sorunları nedeniyle mümkün olamadığını ifade etti. Zekiye Bacaksız, “Engelli kadrosunda istihdam edilen personel, sosyal devlet ilkesi gereği kendilerine tanınan erken emeklilik hakkından yararlanmakta, ancak gerekli kadro derecesine ulaşamamaları nedeni ile yeşil pasaport alabilme hakkından mahrum kalmaktadır” diye konuştu.

Zekiye Bacaksız şunları söyledi:

“Elinde bulundurduğu kişiye ve birinci derece yakınlarına, pasaport harcı ödememe ve bazı ülkelere önceden vize almaksızın giriş yapabilme imkânı tanıyan yeşil pasaport, hayatlarında biriktirmeye çalıştıkları parayı muayene, tedavi, ilaç ile çeşitli araç ve gereçlere harcamak zorunda kalan engelliler için çok daha fazla önem arz etmektedir.

Görüldüğü üzere, devlet memuru olarak 10 yıllık hizmet süresini tamamlayıp, %40 ve daha fazla engel oranına sahip engellilerin, yeşil pasaport alabilecek kişiler kapsamına alınmasını, hayata engelleriyle her yönden sıkı sıkı tutunmaya çalışan ve hayatın onlara getirmiş olduğu zorlukları aşabilmek için, engelli olamayanlara göre daha fazla mücadele vermesi gereken engellilere karşı, devletin pozitif bir yükümlülüğü olduğu kanaatindeyiz. ”