DEMİR YOLLARİ
TCDD Genel Müdürlüğünce, elektrik kesintisi başladığında seferde olan yüksek hızlı 5 trenin dizel elektrikli lokomotiflerle Ankara, Eskişehir, Konya ve Pendik garlarına çekildiği, yolcuların seyahatlerinin otobüslerle sağlandığı bildirildi. İstanbul’da başta metro, Metrobüs ve Marmaray’da uzun süre ulaşım yapılamadı. Trafik ışıkları yanmayınca ulaşımda karmaşa oldu.

HASTANELER
AMELİYATLAR ERTELENDİ

Hastanelerde jeneratörler devreye girdi. Ancak onların da arıza yapma ihtimaline karşı ameliyatlar ertelendi, laboratuvardaki tetkikler yapılamadı. Vatandaşlar, eczanelerde ilaç girişi yapılamaması nedeniyle ilaç alamadı. Kesintiler nedeniyle aile hekimleri de soğukta saklanması gereken aşıların derdine düştü.

AVM
50 BİN LİRALIK MAZOT YAKTI


Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü: AVM’lerdeki jeneratörler yeterliydi. Ancak AVM yönetimlerinin hesabı şaştı. Beklentinin üzerinde alınan mazot bütçeleri etkiledi. Dün Türkiye’deki orta ölçekli bir AVM’nin yaktığı mazot 50 bin lirayı buldu.

GÜVENLİK
15 DAKİKALIK ZAFİYET GÜVENLİK

Kesintinin yaşandığı yerlerde kent güvenliği için önem arz eden MOBESE’ler devre dışı kaldı. İnternet bağlanlantılı çalışan birçok kamu kurumunda hizmetler aksadı. Polisin kullandığı kişisel bilgi verisi POLNET de devre dışı kalınca 15 dakika güvenlik boşluğu yaşandı. Yurtdışına çıkışlar aksadı. Nüfus kayıtlarının tutulduğu MERNİS sistemi devre dışı kaldı.

KAMU HİZMETİ
YARGI VE TAPU DURDU


Türkiye genelinde elektrik kesintileri nedeniyle tapu işlemleri durdu. Telekom altyapısını kullanan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne bağlı 20 bölgede tapu işlemlerinin kesintiler nedeniyle yapılamadığı öğrenildi. Arıza nedeniyle Ege ve Akdeniz’deki tapu müdürlüklerinde yoğun olmak üzere Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’nin çalışmadı. Birçok adliyede de yargılamalara ara verildi.

TEKSTİL
ZARAR 200 MİLYON DOLAR


Elektrik kesintisi tekstil ve hazırgiyim üretimini de vurdu. Sektörde faliyet gösteren fabrikalarda üretim durdu. İşçiler evlerine gönderildi. Fabrikalar dün tam anlamıyla kapalı kaldı. Sektör temsilcileri tekstil, hazırgiyim ve konfeksiyonda üretim kaybının 200 milyon doları bulduğunu belirtti.

OTOMOTİV
2.500 ARAÇ KAYBI


Elektrik kesintisi nedeniyle otomotiv fabrikalarında üretim 1 vardiya durdu. Bu da günde yaklaşık 5 bin adet aracın üretildiği otomotiv sektöründe 2 bin araçlık kayıp anlamına geliyor. Ayrıca elektrik kesilmeden önce üretim aşamasında olan araçlarda hurda oldu. Böylece toplamda yaklaşık 2 bin 500 adet araç dün elektrik kesintisi nedeniyle üretilemedi. Ford Otosan’ın Genel Müdürü Haydar Yenigün, “Günde 1000 araç üretiyoruz. Kesinti nedeniyle bir vardiya yani 400 araç kaybımız oldu. Bunlara elektrik kesilmeden üretim aşamasında olan araçları da koyduğumuzda rakam 500’e yaklaşıyor. Diğer taraftan yedek parça üretimi de aynı şekilde durdu” dedi.

BANKACILIK
ATM’LER ÇALIŞMADI


Elektrik kesintisi İstanbul’da finans sektörünü de etkiledi. Bankaların genel merkezlerinde jenaratörler çalışırken bazı şubelerde elektrik kesintisi
nedeniyle işlemler yapılamadı. Bazı ATM’lerden para çekemediği gözlendi.


MOBİL İLETİŞİM
TELEFONLAR SUSTU

Elektrik kesilmesinin en büyük etkilerinden biri mobil iletişimde yaşandı. Cep telefonları ile şebeke arasında bağlantı kuran baz istasyonlarında elektrik kesilmesinden dolayı jeneratörler devreye girdi. Ancak jeneratörlerin de yakıtının azalmasıyla operatörler, 3G bağlantısını kapatarak 2G üzerinden hizmet vermeye başladı. Yakıtı kalmayan jeneratörlerin bağlı olduğu baz istasyonları ise tamamen kapatıldı. Kırsal kesim başta olmak üzere Türkiye’deki birçok şehirde iletişim durma noktasına geldi.

MALİYE VE SGK’DA
UZATMA

Maliye Bakanlığı, elektrik kesintileri nedeniyle son ödeme tarihi 31 Mart olan 2014 yılına ait yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilme süresinin, 2 Nisan Perşembe günü mesai saati bitimine kadar uzatıldığını bildirdi. SGK Başkanlığı da prim ve diğer tüm alacakların tahsilat işlemlerinin, elektrik kesintisi nedeniyle, 7 Nisan 2015 günü sonuna kadar uzatıldığını, bildirdi