KOCAELİ Valiliği'ne atanan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, veda konuşmasında, yaşanan terör olaylarına değinerek, "Askerimize, polisimize özellikle söylediğimiz şuydu, teröristle vatandaşı ayıracağız ve sivillere asla zarar vermeyeceğiz. Bu konuda gerçekten güvenlik birimlerimiz büyük bir hassasiyet gösterdiler. Sivillere zarar vermeme adına yeri geldi şehit oldular" dedi.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan Valiler Kararnamesi ile Kocaeli Valiliği'ne atanan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, kentte bulunan kamu kurumlarının yöneticileri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile veda yemeğinde buluştu. Diyarbakır'da bir otelde düzenlenen yemekte duygusal bir veda konuşması yapan Vali Aksoy, 3 yıl önce Diyarbakır'a atandığında çeşitli sosyal etkinlikler düzenlediklerini belirterek, çok kısa bir süre sonra 6-8 Ekim olaylarının yaşandığını söyledi. Diyarbakır'ın Silvan ve Sur ilçelerinde yaşanan 'hendek olaylarına' da değinen Vali Aksoy, güvenlik güçlerinin, sivillere zarar gelmemesi adına yeri geldiğinde şehit olduklarını söyledi. 

"TERÖRİSTLE VATANDAŞI AYIRACAĞIZ VE SİVİLLERE ASLA ZARAR VERMEYECEĞİZ"
Bir çok güzel etkinlikle Diyarbakır Valiliği görevine başladığını belirten Vali Aksoy, "Başladıktan çok kısa bir süre sonra 6-7 Ekim olaylarını yaşadık ve Diyarbakır tarihinin en büyük olaylarıyla karşı karşıya kaldık. Sonrasında artan terör boyutuyla Diyarbakır gündemini meşgul eden olaylarla uğraştık. Özellikle farklı boyutlarda gelişen başta Silvan, akabindeki Sur olayları, ondan sonra Bağlar olayları gibi bir çok terör olaylarıyla mücadele ettik. Terörle mücadele ederken birçok konuyu hassasiyet içerisinde yürütmek mecburiyetinde olduğumuzun farkındaydık. Çünkü Türkiye, bir hukuk devleti ve hukuk devletinin taşıması gereken vasıflar çerçevesinde bu mücadelesini yürütmesi gerekiyordu. Askerimize, polisimize özellikle söylediğimiz şuydu, teröristle vatandaşı ayıracağız ve sivillere asla zarar vermeyeceğiz. Bu konuda gerçekten güvenlik birimlerimiz büyük bir hassasiyet gösterdiler. Sivillere zarar vermeme adına yeri geldi şehit oldular. Güvenlik birimlerimizin bu hasas davranışı Diyarbakır halkında da karşılık bulmuştur. Diyarbakır halkı da yaşanan bu olayların değerlendirmesini yapmış, terör örgütüyle arasına mesafeler koymuştur" dedi.

"TERÖR OLAYLARINDA DİYALOG KAPILARINI AÇIK BIRAKTIK"
Diyarbakır'da görev yaptığı esnada yaşanan terör olaylarında diyaloga her zaman açık olduklarını ifade eden Vali Aksoy, "Terörün yoğun olarak yaşandığı dönemlerde diyalog kapılarını açık bıraktık. Telefonumuz sürekli açıktı. Haklı, makul bir talep varsa, bu talebi nasıl karşılarız diye o noktada hep birlikte hareket ettik. Birçok sivil toplum kuruluşunun temsilcileriyle, birçok kez görüştük. Onlar da Diyarbakır'ın sorunlarının çözümün ciddi katkılar ortaya koydular" diye konuştu. 

"EŞİME ANKARA'YA GİT DEDİM"
Diyarbakır'da artan terör olaylarından dolayı eşi Hülya Aksoy'a Ankara'ya gitmesi teklifinde bulunduğunu anlatan Vali Aksoy, eşinin bu teklifini kabul etmediğini söyledi. Zor bir süreci burada yaşadıklarını dile getiren Vali Aksoy, şöyle konuştu: "Diyarbakır'da görev yaparken çok sıkıntılı süreçler yaşadık. Yeri geldi ben gece hiç eve gidemedim. Birkaç gün gidemediğim oldu. Olayları takip etmek üzere, arkadaşlarımızla olayları nasıl önleyebiliriz, ne yapabiliriz diye çalışmalar yaptık. Bu anlamda sürekli yanımda olan ve bana destek olan değerli eşime huzurlarınızda teşekkürlerimi sunuyorum. 'Ben gelememiyorum, sen Ankara'ya git, oğlumuz orada üniversite okuyor, onun yanına git. Daha sonra olaylar yatışınca gelirsin' dedim. 'Hayır, yanında kalacağım' dedi. Bu sıkıntıları birlikte göğüsledik. Burada yaklaşık 3 yıldır görev yaptım. Çok zor bir dönemdi. Zor bir süreci burada yaşadık. Belki Diyarbakır tarihinin en zor dönemi benim görev yaptığım süreç içerisinde karşımıza çıktı. Ama sağduyu, soğukkanlılık ve hukuk içerisinden çıkmadan çalışmaları ortaya koyduk."

Görüntü Dökümü:
------------------------
-Veda yemeğine katılanlar
-Vali Aksoy için hazırlanan slayt gösterisi
-Vali Aksoy'un konuşması
-Vali Aksoy'un eşi Hülya Aksoy'dan görüntü
-Hediyelerin verilmesi
-Vedalaşma
- Genel ve detay görüntü

Haber-Kamera: Ahmet ÜN/DİYARBAKIR, ()