GAZİANTEP'te, bir otomobilden hırsızlık yapan 2 kişi, tutuklandı. Hırsızlık anı, saniye saniye güvenlik kamerasına yansıdı.

Aydınbaba Mahallesi'nde iş yeri bulunan bir esnaf, 19 Şubat tarihinde polisi arayıp, iş yeri önünde park halinde bulunan otomobilindeki çantanın çalındığını söyledi. İhbar üzerine adrese sevk edilen Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, iş yerinin güvenlik kamerası kayıtlarından, çantayı çalan 2 kişinin kimliğini belirledi. İsimleri açıklanmayan şüpheliler, düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.

Emniyetteki sorgularının ardından adliyeye sevk edilen 2 şüpheli, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine konuldu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-------------------------
- Bir şüphelinin işyerine girişi
- İkinci şüphelinin otomobildeki çantayı çalması
- Şüphelilerin adliyeye sevk edilmesi
- Genel ve detay görüntüler

 Haber: Hasan KIRMIZITAŞ - Kamera: GAZİANTEP-

=====================

Malkoç: Deprem ve darbeler Türkiye'ye çok zarar verdi
 
KAMU Başdenetçisi Şeref Malkoç, Türkiye'ye deprem ve darbelerin çok zarar verdiğini söyledi.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, çeşitli temaslarda bulunmak ve konferansa katılmak üzere Kilis'e geldi. İlk olarak Kilis Valiliği'ni ziyaret eden Malkoç, Vali Recep Soytürk ile görüşerek kente ilişkin bilgi aldı. Ziyaret sırasında gazetecilere açıklama yapan Malkoç, Türkiye'de 2 fay hattının bulunduğunu, bunlardan birinin deprem, diğerinin ise darbelerle ilgili olduğunu belirterek, "İkisi de Türkiye'ye çok zarar vermiştir. Depremi önlemek mümkün değil. Ama depremin etkilerini ortadan kaldırmak için gerekli tedbirleri almak mümkündür. İşte devletimiz başta cumhurbaşkanımız olmak üzere kentsel dönüşümdü, binaların yenilenmesine kadar, idarenin daha dikkatli tedbirli olması AFAD'dan Kızılay'a Valilerimize kadar, bir çok tedbir alıyorlar. İkinci fay hattı ise darbe fay hattıdır. Türkiye'de her 10 yılda bir darbe olmuştur. 1960, 1971, 1980, 1997'deki 28 Şubat, 2007'de 27 Nisan bildirisi, 2016'da 15 Temmuz darbe girişimi, insan bunları söylerken bile terliyor. Her 10 yılda bir, böyle darbe teşebbüsünün olduğu ülkede birtakım sosyal sıkıntılar oluyor. Darbe demek, 'Cuntacılık' demek, eşkıyalık demek, hukuksuzluk demektir" diye konuştu.

Deprem gibi darbelere karşı da tedbirler aldıklarına dikkat çeken Malkoç, "Türkiye'nin sosyal yapısını, Türkiye'nin siyasi yapısını, Türkiye'nin ekonomik yapısını mahveden bu darbelerle ilgili de çok güzel tedbirler alındı. Anayasal değişiklikler oldu, yasal değişiklikler oldu. Bu iki fay hattından Türkiye kurtulduğunda daha iyi noktalara geleceğiz" dedi.


GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
----------------------------------
- Başdenetçi Şeref Malkoç'un karşılanması
- Valilik ziyareti
- Başdenetçi Şeref Malkoç'un açıklamaları
- Plaket takdimi Hatıra fotoğrafı çektirilmesi
- Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Reşit ÇELEBİOĞLU-KİLİS-

=====================
Timsah yiyen kaplumbağalar, Ormanya'da bakıma alındı
 
TARIM ve Orman Bakanlığı tarafından sosyal medyada yasadışı yollarla satışa çıkarılan ve yurda giriş belgeleri bulunmayan 8'i timsah yiyen (alligator tortoise), 4'ü mahmuzlu (sulcata tortoise) olmak üzere 12 kaplumbağaya el konuldu. Timsahlar, Kocaeli'de bulunan doğal yaşam parkı Ormanya'ya getirilerek bakım ve tedaviye alındı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, ülke genelinde yaban hayvanlarını koruma çalışmaları kapsamında sosyal medyada egzotik kaplumbağa satışı yapan kişileri takibe aldı. Yapılan incelemelerde internet üzerinden nesli tükenen 8'i timsah yiyen (alligator tortoise), 4'ü mahmuzlu (sulcata tortoise) olmak üzere 12 kaplumbağayı satmak isteyen bir kişiyi belirlendi. Ekipler, sosyal medyada satış ilanı veren kişiye kendini müşteri olarak tanıtarak pazarlık yapmaya başladı. Yapılan pazarlık sonucunda ekipler 16 bin 400 lira karşılığında anlaşma sağlayarak, görüşmek istedi. Buluşma sırasında satışı yapılmaya çalışılan hayvanların yurda giriş belgeleri ve faturaları ibraz edilmeyince kaplumbağalara el konuldu. Yasadışı hayvan ticareti yapan kişi hakkında idari işlem başlatılarak 7 bin 667 TL idari para cezası uygulanırken, el konulan kaplumbağalar bakım ve tedavileri için Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde bulunan Avrupa'nın en büyük doğal yaşan parkı Ormanya'ya getirildi.

Ele geçirilen hayvanların şu anda rehabilitasyon sürecinin devam ettiğini ifade eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Doğal Yaşam Alanları Şube Müdürü Ömer Bahadır Özyılmaz, "Sosyal medyada yasadışı yollarla satışı yapılmaya çalışılan kaplumbağalar Tarım ve Orman Bakanlığı ekiplerince yapılan operasyonla ele geçirildi. Bunun akabinde kaplumbağalar Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ormanya Doğal Yaşam Parkı'nda bulunan rehabilitasyon merkezine getirilerek tedavi altına alındı. Bizler hemen karantina sürecine başladık. Hayvanların ilk izleme ve rehabilitasyon süreci çalışmaları hala devam ediyor. Şu anda gıda takviyeleri ve kalsiyum, vitamin gibi takviyeleri yapılıyor" dedi.

'HABİTATLARINA UYGUN BARINAKLARDA SERGİLENECEKLER'

Ele geçirilen kaplumbağaların tedavi sürecinin tamamlanmasının ardından ziyaretçilerle buluşacaklarını belirten Özyılmaz şöyle konuştu:

"Şu anda 8 timsah sırtlı kaplumbağamız var. Bu kaplumbağaların özellikleri Amerika kıtasında ve Meksika Körfezi nehir ekosisteminde yaşamaları, nesli tükenmekte olan bir tür oldukları için son derece önem arz ediyorlar. Bu tür etobur bir tür. Bu nedenle et takviyeli ürünler veriyoruz. Bu kaplumbağaların sırtı dikenli olduğu için kaplumbağa dünyasında 'Kaplumbağaların dinozoru' olarak bilinmekte. 90 kiloya ulaşan ağırlıkları ile 200 yıla kadar yaşayabiliyorlar. 4 adet de Afrika Mahmuzlu kaplumbağası getirildi. Bunlar da doğada 50 kilo ağırlığa ve 70-80 yıl ömre sahipler. Bunların karantina ve rehabilitasyon süreci tamamlandıktan sonra çocuk bahçesi bölümünde habitatlarına uygun barınaklara yerleştirilerek ziyaretçilerimizle buluşacaklar."

'ELE GEÇİRİLMESEYDİLER ÖLECEKLERDİ'

Sosyal medyada bu tür hayvan satışlarının çok sık yapıldığını söyleyen Özyılmaz, "Bakanlığımızın yaptığı bu başarılı operasyonla ele geçirilmeseydiler muhtemelen uygun olmayan şartlarda ve refah seviyelerine uygun olmayan ortamlarda bakılacakları için öleceklerdi. Bu nedenle bu hayvanlar için son derece önemli bir operasyon" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Tedavi altında bulunan kaplumbağaların görüntüsü
-Kaplumbağaların tedavilerinin yapılması
- Turizm ve Doğal Yaşam Alanları Şube Müdürü Ömer Bahadır Özyılmaz ile röportaj
-Detaylar

Haber-Kamera: Alişan KOYUNCU/KARTEPE(Kocaeli),()

=====================

Fabrika yakınlarına gelen tilkiye ekmeğini verdi
 
SİVAS'ta merkeze bağlı Hasbey köyünde yaşayan Niyazi Aydın (43), çalıştığı fabrikanın bahçesine gelen tilkiyi ekmekle besledi

Kent merkezine 29 kilometre uzaklıkta bulunan Hasbey köyünde yaşayan ve buradaki alçı fabrikasında çalışan Niyazi Aydın, yemek yediği sırada fabrika giriş kapısında bir tilkinin gezindiğini fark etti. Aydın, doğada yiyecek bulamadığı için fabrika yakınlarına kadar geldiği sanılan tilkiye ekmeğinin bir parçasını verdi. Tilki daha sonra bölgeden uzaklaştı.

Tilkiyi görünce şaşırdığını belirten Niyazi Aydın, "Dün gece nizamiyede yemek yiyordum. Bu sırada bir tilki geldi. Karşıma durdu. Açtı, ekmeğimin yarısını böldüm o hayvan ile paylaştım. İnsanlık görevimi yerine getirdiğim için gayet mutluyum" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Tilkinin gelişi
-Ekmek verilmesi ve uzaklaşması

Haber:Uğur YİĞİT/SİVAS, () 

=====================

İnşaatın temel kazısında bulunan Herakles lahdi, müzede sergileniyor
 
KAYSERİ'de 1991 yılında inşaatın temel kazısında bulunan Roma dönemine ait Herakles lahdi, Kayseri Arkeoloji Müzesi'nde özenle korunarak sergileniyor.

Merkez Melikgazi ilçesi Seyitgazi Mahallesi yakınlarında, 1991 yılında yapılan inşaatın temel kazısında toprağın 3 metre altında tarihi eser bulundu. Topraktan özenle çıkartılan tarihi eserin yapılan incelemede, Roma dönemine ait Herakles lahdi olduğu belirlendi. Süslemeler ve işçilik bakımından Antoninler dönemi barok üslubun yer aldığı lahdin üzerine işlenen sahnelerde Herakles'in yerine getirdiği 12 görev sırayla anlatılıyor. Kayseri'de geçen yıl Ekim ayında açılan Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen Herakles lahdi, dijital verilerle ziyaretçilere yalın bir dil ile aktarılıyor. Arkeoloji dünyasına ışık tutan eser, müzede özenle korunuyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
----------------------------
- Arkeoloji müzesinde sergilenen Herakles Lahitinden görüntü
- Lahidin üzerindeki figürlerden detay görüntü
- Diğer görüntüler

HABER-KAMERA: Yasin DALKILIÇ/KAYSERİ, ()

===================

Kural ihlali yapan sürücülere denetim
 
ISPARTA'da otoyol üzerinde şerit ihlali ve kırmızı ışık ihlali yapan araçlara yönelik drone ve mobese destekli uygulama başlatıldı. Trafik kurallarına uymayan sürücüler, havadan tespit edilerek cezai işlem uygulandı.

İl Emniyet Müdürlüğü tarafından trafik kazalarının azaltılması, hız ve emniyet kemerinin etkin şekilde kullanımı, kural ihlallerinin yapılmaması amacıyla sürdürülen denetimler devam ediyor. Bu kapsamda, Isparta'da trafik polisi ekipleri, Isparta- Antalya yolunda sürücülerin şerit ihlallerini 'drone' ile havadan tespit etti. Yapılan denetim ve uygulamada kural ihlali yaptığı belirlenen sürücüler, kurallara uymaları noktasında uyarıldı.

Isparta Emniyet Müdürlüğü ekipleri, olası bir trafik kazasının önüne geçmek için Mobese kameraları ile kırmızı ışık ihlali yapan sürücülere de cezai işlem uyguladı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
----------------------
- MOBESE ve DRONE görüntüleri
- Otomobil kırmızı ışıkta geçerken ve hatalı sollama yapan araçların görüntüleri 
- Detaylar

HABER- KAMERA: Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, ()

===================