Denizli'de 15 Temmuz coşkusu (3)

102 YILLIK SANCAK BİR YIL SONRA YİNE MEYDANDA 
Denizli'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında Delikliçınar 15 Temmuz Meydanı'nda yapılan kutlamalar gece boyunca sürdü. Binlerce Denizlili vatandaşın bayraklarla doldurduğu alanda kentin yöneticileri vatandaşa seslendi. 102 yıl önce Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin Milli Mücedele'yi başlattığı yürüyüşte taşıdığı sancak sahneye çıkarıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, "Bir yıl önce darbe gecesi meydanlara çıkan sancağımız burada. Allah'ım bu sancağımızı ve bayrağımızı inşallah ilelebet var etsin" dedi.

Denizli'de saat 20.00'den itibaren başlayan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri Delikliçınar 15 Temmuz Şehitler Meydanı'nda sürüyor. Binlerce Denizli'nin doldurduğu alana kurulan platformda Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, AK Parti İl Başkanı Necip Filiz, AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin eşi Ayşen Zeybekci ve Denizli Valisi Hasan Karahan yaptıkları konuşmalarla darbe girişimini lanetledi, milletin darbeye karşı mücadelesiyle destan yazdığını söyledi. Saatler 00.13'e geldiğinde camilerden sala okundu.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Türk milletinin hiçbir esareti kabul etmeyeceğini belirterek, "Çünkü biz o gün biliyorduk ki, o hainler asker kılığına girmiş olan hainler başka ülkelerin maşası olan o hainler, ülkemi paramparça etmek istiyordu. Bugün, eğer onlar başarılı olsaydı, ne bu ay yıldızlı bayrağımız kalacaktı, ne Türkiye Cumhuriyeti diye bir isim kalacaktı. Ülkemiz, toprağımız, paramparça olacaktı. Ama bu millet hiçbir zaman esareti kabul etmez, bin yıl kafamız önde onursuzca yaşamaktansa, bir saat onurumuzla savaşır, mücadele eder, gerekirse şehit oluruz dedik, meydanlara sizlerle beraber çıktık. Allahlıma sonsuz şükürler olsun, inananlar, haklı olanlar galip geldi" dedi. 15 Mayıs 1915'te Denizli Müftüsü Ahmet Hulusi Efendi'nin Milli Mücadele'yi başlattığı yürüyüştü taşıdığı 102 yıllık Denizli Sancağı'nı platforma getirten Zolan, "Bir yıl önce çıkan sancağımız burada. Allah'ım bu sancağımızı ve bayrağımızı inşallah ilelebet var etsin" dedi.

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin ise, bir yıl önce Çardak'ta Denizli'nin kahramanlık destanı yazdığını, 580 komandonun Ankara'ya gönderilmesini engellediklerini söyleyerek,  "Heyecanlıyız, çünkü tam bir yıl önce Denizli'de bu saatlerde burada binler, on binler, darbeye hayır sloganları atıyordu. İhanet şebekesine karşı Denizli halkı Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi yine dimdik ayakta durdu. Ülkeyi parçalamak ve birilerine peşkeş çekmek istiyorlardı. Ne yazık ki, 40 yıl bu ülkenin koynunda bir yılan beslemişiz ve bu yılan geldi, döndü kendi halkını ve devletini sokmaya çalıştı. Ama bu millet uyandı" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin eşi Ayşen Zeybekci ise Bakan Zeybekci'nin selamlarını getirdiğini belirterek başladığı konuşmasında, "O gece 250 canı bu vatana feda ettik. O gün Ankara sokakları kan içindeydi. Kan kokusu içindeydi. Şükür ki kanlarını boşa akıtmadılar. O gün şu al bayrağın üzerindeki kan, onların kanıyla daha bir anlam kazandı. Bu vatanın bölünmez bütünlüğünün sağlanacağını ve ilelebet bütün kalacağının teminatını o gün biz şehitlerle bütün dünyaya bir kez daha kanıtladık" diye konuştu.

Denizli Valisi Hasan Karahan ise, 15 Temmuz'un milletin kaderinde bir milat olduğunu belirterek, “15 Temmuz bu milletin kaderinde bir milat, bir dönüm noktası. Millet kaderine hakim olduğunu, milli iradenin üstünde bir irade tanımadığını, Cumhurbaşkanını kendinin seçeceğini, hükümeti kendinin seçeceğini, beğenmezse de kendisi indireceğini bütün cihana gösterdi. Milletin iradesinin üzerinde irade yok. Bu millet ancak Allah'ın huzurunda secdeye kapanır, onun dışında tankın, topun, merminin önünde secdeye kapanmaz" dedi.
Konuşmaların ardından tüm protokol üyeleri ellerinde bayraklarla meydanda toplanan vatandaşları selamladı. Şehitler için Kuran-ı Kerim okunmasının ardından, Denizli Müftüsü Mehmet Aşık, dua ettirdi. 
Etkinlikler sabah namazına kadar sürecek.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
-------------------------------
- Sala okunması,
- Alanda toplanan kalabalıktan detay,
- Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan'ın konuşması,
- AK Parti Milletvekili Şahin Tin'in konuşmasından,
- Bakanın eşi Ayşen Zeybekci'nin konuşması,
- Vali Hasan Karahan konuşması
- Protokolün bayraklarla halkı selamlaması,
- Kuran okunması

Haber: Osman Nuri BOYACI, Kamera: Deniz TOKAT/ DENİZLİ, ()
========================================

Onbinlerce Adanalı, 15 Temmuz şehitleri ve demokrasi için nöbet tuttu

ADANA'da onbinlerce kişi 15 Temmuz darbe girişimi yıldönümünde anma etkinlikleri kapsamında şehitler ve demokrasi için nöbet tuttu. Tüm Türkiye'de olduğu gibi Adana'da tüm camilerden sala okundu. 
Saat 20.00'da Merkez Park'ta toplanan onbinlerce Adanalı, ellerinde Türk bayraklarıyla darbe girişiminde hayatlarını kaybeden demokrasi şehitlerini andı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Adana Müftüsü Hasan Çınar, şehitler için dua etti. Daha sonra kürsüden vatandaşlara seslenen Adana Valisi Mahmut Demirtaş, hain FETÖ'cülere halkın geçit vermediğini söyledi. İnsan hafızasının unutmaya elverişli olduğunu ancak bir yıl önceki hain darbe girişimini unutmanın mümkün olmadığını belirten Vali Demirtaş, Türk halkının kendi uçakları ve helikopterleriyle vurulabileceğine FETÖ'cü hainler sayesinde şahit olduğunu dile getirdi. 15 Temmuz'da darbenin merkezi İstanbul ve Ankara'nın dışında Adana'da hareketli saatlere tanıklık edildiğini belirten Vali Demirtaş, "Mesai arkadaşlarımla valilikte bir araya gelerek kriz masası oluşturdum. İvedili şekilde tedbirlerimizi aldık. Bu süreçte Adanalıları sokakta görmek bize güç vermiştir. Sizlerin desteğiyle Adana'da darbe girişimi kimsenin burnu kanamadan atlatmış olduk. O gece İncirlik'teki F-16'ları Adanalılardan aldığımız güçle havalandırtmadık. O gece, ülkemizi karanlığa boğmak isteyenlerin önce elektriklerini kestik, sonra da fişlerini çekerek hep birlikte alaşağı ettik" dedi.

Daha sonra konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise şehitlere rahmet diledi. Demokrasi ve hukukun üstün olduğu ülkelerde bu tip kalkışmaların olmadığını belirten Başkan Sözlü, bu millet bunun farkında olarak o gece demokrasisine ve hukukuna sahip çıktığını söyledi. Kürsüden vatandaşlara hitap eden Adana Cumhuriyet Başsavcısı ise 15 Temmuz gecesi milletin desten yazdığını söyledi.   

ŞEHİT BABASININ YAZDIĞI ŞİİR AĞLATTI
Darbe girişimi sırasında hainlerin F-16 ile bombaladığı Özel Harekat Daire Başkanlığı'nda şehit olan Mehmet ve Ahmet Oruç kardeşlerin babası Ali Oruç'un çocukları için yazdığı şiir, onbinlerce Adanalının yüreğini dağladı. Bazı vatandaşlar, şiirin okunduğu sıra gözyaşlarına hakim olamadı. Şiirin ardından şehitler için yoklama yapıldı. Adanılar hep bir ağızdan ismi okunan şehitler için "Burada" diye haykırdı. 

DEV VANTİLATÖRLER İLE SERİNLETİLDİ
Adana'da akşam havanın 30 derecelerde seyretmesi nedeniyle etkinlik alanına getirilen 10 adet dev vantilatörler ile vatandaşlar serinletilmeye çalışıldı. 

SELA OKUNDU
15 Temmuz darbe girişiminde mücadelenin sembolü haline gelen salalar, Adana'daki tüm camilerde aynı anda okundu. Etkinlik alanında ise sela, İl Müftülüğü ilahi ekibi tarafından okundu. 

YARINA KADAR DEVAM EDECEK
Merkez Park'ta saat 20.00'da başlayan demokrasi nöbeti, pazarı pazartesiye bağlayan geceye kadar devam edecek. Etkinlik çevresinde geniş güvenlik önlemi alan Adana polisi, nöbetteki vatandaşların güvenliği için sürekli görev yapacak. 

Görüntü Dökümü
------------------------
- Etkinlik alanına giden vatandaşlar
- Alanı dolduran onbinlerce Adanalı'nın Türk bayraklarını sallaması arka planda Sabancı Merkez Camii
- Dua okunurken gözyaşlarını tutamayan vatandaşlar
- El açıp dua eden vatandaşlardan görüntü
- Adana Valisi Mahmut Demirtaş'ın konuşması
- Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün konuşması
- Sunucu'nun şehit babası Ali Oruç'un yazdığı şiiri okuması
- Şiirin okunduğu sırada bir kadın gözyaşlarını tutumayıp ağlması
- Sunucunun şehitlerin ismini söylemesi ve vatandaşların hip bir ağızdan "Burada" diye haykırması
- Bir çocuğun asker selamı vererek ismi söylenen şehitler için "Burada"diye haykırması
- Adana Müftülüğü İlahi ekbinin sela okuması
- Sela okunması sırasında alanı dolduran Adanalılardan görüntü
- Genel ve detay görüntüler

Haber - Kamera: Gökhan KESKİNCİ/ADANA, ()   
=======================================

Şehit Ömer Halisdemir’in babası: Tüm Türkiye’ye teşekkür ediyorum

NİĞDE’de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında, vatandaşlar, darbe girişiminin seyrini değiştiren ve darbeye karşı direnişin temsili haline gelen şehit Ömer Halisdemir Meydanı'nda toplandı.
İlk olarak Derbent Kavşağı'nda Ömer Halisdemir Meydanı'na kadar yürüyüş gerçekleştirildi. Mehter Takımı'nın eşlik ettiği yürüyüşte dev Türk bayrakları açıldı. Ömer Halisdemir Meydanı'nda düzenlenen etkinliğe Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, 15 Temmuz Kahramanı Ömer Halisdemir’in babası Hasan Hüseyin Halisdemir, protokol üyeleri ve binlerce vatandaş katıldı. Toplanan kalabalığa konuşan 15 Temmuz kahramanı şehit Ömer Halisdemir’in babası Hasan Hüseyin Halisdemir, “Bizleri yalnız bırakmadığınız için tüm Türkiye’ye teşekkür ediyorum. 1 yıldır bizi destekledikleri için sonsuz teşekkür ediyorum. Bilhassa annelere teşekkür ediyorum, yüzde 60 Ömer Halisdemir isimleri koyduğu içinö dedi.

Görüntü Dökümü
-----------------------
- Meydandan görüntü
- Hüseyin Halisdemir'in elini öpen vatandaşlardan görüntü
- Hüseyin Halisdemir kalabalığı selamlaması
- Hüseyin Halisdemir’den detay görüntüler
- Hasan Hüseyin Halisdemir’in konuşması

Haber - Kamera: ALİ KADI/NİĞDE,()
=======================================

Hatay’da 15 Temmuz etkinliği

15 TEMMUZ demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında Hatay’ın merkez İlçesi Antakya’da çeşitli etkinlikler düzenlendi.
İlk olarak Köprübaşında toplanan kalabalık, ellerinde Türk bayraklarıyla, Hatay Valisi Erdal Ata ve protokolünün katılımıyla 15 Temmuz Milli İrade Parkı’na kadar ‘Milli birlik yürüyüşü’ gerçekleştirdi. 15 Temmuz Milli İrade Parkı’ndaki etkinlikler ise saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Hatay Müftüsü Hamdi Kavillioğlu’nun ettiği dualarla devam eden programda Kuran-ı Kerim okundu. Etkinlikte Hatay’da yaşayan farklı inançlara mensup vatandaşların kanaat önderleri konuşma yaptı. Etkinlik esnaf odaları, siyasi parti il başkanları, belediye başkanları ve Hatay Valisi Erdal Ata’nın konuşmasıyla sürdü.

CUMHURBAŞKANI KONUŞURKEN ELEKTRİKLER KESİLDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı konuşma sinevizyon eşliğinde izlenirken elektrik kesildi. Elektriklerin kesilmesinin ardından jeneratörler devreye girdi ancak internet bağlantısı koptu. Bu nedenle bir süre Cumhurbaşkanı'nın konuşması izlenemedi. Bir süre sonra elektrik arızası giderilince program kaldığı yerden devam edildi. Hatay’daki programlar saat 00.13’te salaların okunmasının ardından 24 saat sürecek demokrasi nöbetine başlanmasıyla devam etti.

Görüntü Dökümü:
-----------------------
- Yürüyüşten görüntü
- Etkinliğe katılanlardan görüntü
- Açılan pankartlardan görüntü
- Alanda elektriğin kesilmesi
- Protokol üyelerinin ellerinde Türk bayrağı sallaması

Haber-Kamera: Ramazan ÇELİK/HATAY, ()
=======================================

Mersin'de demokrasi nöbeti

MERSİN'de, 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılı nedeniyle düzenlenen '15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Töreni' binlerce vatandaşı bir araya getirdi.
Program, saat 19.30'da Tevfik Sırrı Gür Stadı'ndan start alan Gençlik Yürüyüşü ile başladı. Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı'ndaki programla devam etti. Meydanı dolduran binlerce vatandaş ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak mini konser veren mehter takımına eşlik etti. Ardından Kur'an-ı okundu ve İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun şehitler için dua ettirdi. Alanda bulunan bazı vatandaşlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafını taşıdı. Bir vatandaş da FETÖ üyelerine yönelik olarak hazırladığı idam sehpasını bir süre havaya kaldırarak gösterdi.

VATANDAŞIMIZ DESTAN YAZMIŞTIR
İl protokolünün sahneye çıkıp vatandaşları selamlamasından sonra katılımcılara seslenen Vali Ali İhsan Su, tam bir yıl önce Türkiye'nin siyasi tarihinin en ağır, en hain saldırısının yaşandığını ifade ederek, "Tarih boyunca destanlar yazan yüce milletimiz bu topraklarda bin yıldır şahit olmadığı en alçak ihanet girişimi ile karşı karşıya kaldı. Ülkemizin kalkınmasını ve dünyada etkin bir aktör olmasını istemeyen güçler, FETÖ terör örgütü ile ülkemize saldırmıştır ve işgal etme planı yapmıştır. Sivil vatandaşlarımızı tanklarla ezmiş, kurşun yağmuruna tutmuş, hanince ve alçakça bir katliam başlatmıştır. Yüce milletimiz çelikleşmiş imanı ile tüm farklılıklarını bir kenara bırakarak meydanlara akmış, Çanakkale ruhu yeniden ayağa kalmış, FETÖ terör örgütünün darbe ve işgal girişimini bozguna uğratarak muhteşem bir detan yazmıştır" dedi.

MİLLETİMİZLE NE KADAR GURUR DUYSAK AZ
Ardından söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, millet olarak büyük bir sınavdan geçildiğine işaret ederek, "Bir ihanet şebekesinin suikastına uğradık. Gözünü hırs ve kin bürümüş bir ihanet cuntasının vatan savunması için kendilerine emanet edilen silahları aziz milletimize karşı kullandıklarını gördük. Şanlı bir direnişle ihanete dur diyen aziz milletimizle ne kadar gurur duysak az. Hiç bir kurum, cemaat yada siyasi oluşum, memnun olmadığı siyasi tabloyu demokrasi dışı yöntemlerle değiştirme hakkına sahip değildir. En kötü demokrasi bile, en başarılı dikta rejiminden çok daha iyidir" diye konuştu. 

Görüntü Dökümü
------------------------
- Gençlik Yürüyüşünden görüntüler
- Protokol üyeleri yürürken
- Vatandaşlar yürürken
- Kontrol edilerek alana alan vatandaşlar
- Alanı dolduran vatandaşlardan görüntü
- İdam sehpası gösteren vatandaştan görüntü
- Bayrak sallayan vatandaşlar
- Protokol üyeleri sahnede el sallarken
- Kuran okunması
- Duaların edilmesi
- Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ın konuşması
- Vali Ali İhsan Su'nun konuşması
- Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: İbrahim MAŞE/ MERSİN, ()