MUĞLA'nın Ortaca İlçesinde tedavi edildikten sonra sağlıklarına kavuşan caretta caretta türü kaplumbağalar, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin katılımıyla doğal ortamlarına salındı.
Dalyan Mahallesi İztuzu Kumsalı'ndaki yuvalarından, 2 aylık kuluçka döneminin ardından çıkan yavru caretta caretta türü kaplumbağa ile yaralı haldeyken bulunup Deniz Kaplumbağa Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) tedavileri tamamlanan 3 caretta caretta, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin katıldığı törenle İztuzu Plajı'nda denize bırakıldı. Yapılan etkinliğe ayrıca Muğla Valisi Esengül Civelek, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, İl Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, Köyceğiz Kaymakamı ve Ortaca Kaymakam Vekili Gürkan Demirkale, Ortaca Belediye Başkan Vekili Mehmet Ali Avcı, Köyceğiz Belediye Başkanı Kamil Ceylan, Deniz Kaplumbağa Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska ve siyasi parti temsilcileri katıldı.
Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Mahallesi'ndeki DEKAMER'de incelemelerde bulunan Özhaseki, merkezde yürütülen çalışmalar hakkında DEKAMER Müdürü ve Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska'dan bilgi aldı. Merkezdeki yaralı kaplumbağaları da inceleyen Özhaseki, sonrasında ilk olarak 3 Caretta Ceratta'yı denize bıraktı. Özhaseki, daha sonra İztuzu Kumsalı'ndaki yuvalarından 2 aylık kuluçka döneminin ardından çıkan yavru caretta carettaların denize bırakılma törenine katıldı.
DEKAMER Müdürü ve Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska, "Bugün burada Çevre ve Şehircilik Bakanımız Mehmet Özhaseki'nin de katılımı ile tedavisi tamamlanan 3 yetişkin caretta ceratta ile yuvalarından çıkan yavruları denize salacağız. Bakanımız burada yapmış olduğumuz çalışmaları destekliyorlar. Bizlere gerekli destekleri de veriyorlar. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz" dedi.
Gazetecilere yaptığı açıklamada her yıl 100 bine yakın kaplumbağanın yeniden hayata döndüğünü belirten Özhaseki, "Dalyan'da müthiş bir bilinç gelişti. 2 ay sonunda yumurtadan çıkan hayvanlar denizle buluşuyor. Bu çalışmalarla 2014 yılında 56 bin, 2015 yılında 65 bin, 2016 yılında 92 bin 242 civarında deniz kaplumbağası denizle buluşarak doğal yaşamına döndü. Bir tarihte tamamıyla yok olmakta olan caretta caretta türünün bakanlığın uhdesinde 4 yıldır süren çalışmalarla binlercesi doğaya geri gönderildi. Özellikle 5 özel çevre koruma bölgesinde yapılan çalışmalarla hayvanlar buraya geldiğinde yumurtluyorlar. Yaklaşık 2 ay kadar kuluçkada kalıyorlar. Bu süre içerisinde biz onları korumaya alıyoruz. Kafesleme sistemiyle bu hayvanların bütün yumurtalarını koruyoruz. Özellikle bu çevredeki vatandaşlar koruma konusunda bilinçli. Şimdi arkadaşlarımız izlemeye ve çalışmalarına devam ediyor ve yeni raporlar da kısa sürede çıkmak üzere. Bu sayı, bu yıl çok daha fazlasına ulaşacak. Müthiş bir canlı türünü biz burada kurtarmış oluyoruz." dedi.
Etkinlik sonrasında Dalyan'da gazetecilerle yemekte bir araya gelen Bakan Özhaseki, sonrasından ilçeden ayrıldı.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
-------------------------------
- Yakup Kaska'dan görüntü
- Bakanın gelişinden görüntü
- DEKAMER'de yapılan incelemelerden görüntü
- Kaplumbağaların denize salınmasından görüntü
- Bakanın konuşmalarından görüntü
Haber-Kamera: Cihan KAYA / ORTACA(Muğla),()