İSTANBUL BÜLTENİ - 2

1- CUMHURİYET GAZETESİ'NE DESTEK ZİYARETLERİ SÜRÜYOR

Haber:Özgür ALTUNCU / Kamera: İdris TİFTİKCİ - İstanbul

Cumhuriyet Gazetesi yöneticilerine yönelik gözaltı kararına tepkiler sürüyor.

CHP ilçe örgütleri gazete önünde nöbet tutuyor. Gazeteye destek ziyaretleri de sürüyor.

"Cumartesi Anneleri" olarak bilinen kayıp yakınları gazete binasına gelerek açıklama yaptı. Açıklamada, " Yeter artık diyoruz. Ne biz susarız. Ne de basın susar. 36 yıl önce bu mücadeleye başladığımızda yanımızda sadece Cumhuriyet gazetesi vardı" denildi.

POLİSİN TEDBİRLERİ SÜRÜYOR

Bu arada polisin gazete çevresinde aldığı güvenlik tedbirleri sürüyor. Gazetenin bulunduğu İstiklal Caddesi araç trafiğine halen kapalı. Yayalar da üzerleri aranarak ve gazeteye ziyarette bulunacaklarını söylemeleri şartıyla sokağa alınıyor.



Görüntü Dökümü:

-----------------

- Gazete çevresindeki tedbirlerden genel ve detay görüntüler

- Cumartesi annelerinin açıklamasından genel ve detay görüntüler

01.11.2016 - 12.56 Haber Kodu : 161101073

=============================

2- FETÖ OPERASYONU'NDA 6 ŞÜPHELİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

Haber-Kamera: Ali AKSOYER/İSTANBUL()

Anadolu Adliyesi çalışanlarına yönelik FETÖ operasyonunda 10 gün önce gözaltına alınan 22 kişiden 6'sı adliyeye sevk edildi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ terör örgütüne yönelik başlatılan operasyonda 21 Ekim 2016 tarihinde Anadolu Adalet Sarayı'nda operasyon yapılmıştı. Polis adliye içinde yaptığı operasyonda 22 kişiyi gözaltına almıştı. MİT'ten gelen raporlar doğrultusunda gözaltına alınan şüpheliler, Asayiş Şube Müdürlüğü'nde sorgulanıyordu. Gözaltına alınan şahıslar arasında bulunan 6 sı işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi.

Gayrettepe'de bulunan Asayiş Şube Müdürlüğü'nden çıkarılan şüpheliler polis araçlarına bindirilerek soruşturmanın yürütüldüğü İstanbul Cumhuriyet Savcılığına gönderildi. Adliyeye sevk sırasında şüphelilerden birinin kameralara gülümseyerek el sallaması dikkat çekti.

Görüntü Dökümü:

--------

-Şüphelilerin adliyeye sevki

01.11.2016 - 11.38 Haber Kodu : 161101057

=====================================

3- KAĞITHANE'DE İŞYERİNİN ÇATISI ALEV ALEV YANDI

Haber-Kamera: Mustafa ÖZDABAK- Hasan YILDIRIM/İSTANBUL,()

Kağıthane' de 8 katlı bir işyerinin çatısında, yan binada yapılan tadilat çalışması sırasında sıçrayan kaynak kıvılcımları yangına yol açtı. Çıkan yangında binadaki yalıtım malzemesinin tutuşması nedeniyle alevler bir anda büyüdü. İşyerinin çatısı alev alev yandı. Olay yerine gelen ilk itfaiye ekibinin su hortumu birkaç yerinden delindi. İtfaiye yangına müdahale etmekte yetersiz kalınca, çevredekiler isyan etti.

Hürriyet Mahallesi, Dr. Cemil Bengü Caddesi'nde bulunan alüminyum doğrama şirketine ait binanın çatısında saat 10.00 sıralarında dumanlar yükseldi. Çevredekiler hemen itfaiyeyi aradı. Bu arada işyerinde çalışanlar ilk müdahaleyi yaptı. Ancak yalıtım malzemesi kısa sürede alev alev yanmaya başladı. Olay yerine gelen ilk itfaiye ekibi, merdiven aracı ile yangına müdahale etti. Bu sırada itfaiye hortumu birkaç yerinden delindi. Metrelerce yükseklikte basınçlı su, boşa aktı. Alevler yan cepheye yayıldı. İtfaiye yan tarafa müdahale etmekte bir süre yetersiz kaldı. Takviye ekiplerin gelmesi ile yan cephedeki yangın, bir saatlik çalışma sonucu söndürüldü. İki binada büyük çapta maddi hasar meydana geldi. Yangında ölen ya da yaralanan olmadı.

İTFAİYE EKİBİNİN HORTUMU PATLADI

Çevre sakinlerinden Nazım Yılmaz, "Yan binada kaynak yapılıyormuş. Oradan bu tarafa sıçradı. İçeride mahsur kalan olmadı. Ama binanın ön cephesi tamamen yandı" dedi.

İşyerinde çalışan Aytaç Kendircioğlu ise "İtfaiye ekiplerini aradık. Gelen itfaiye ekibinin de hortumu patladı. Hala başka yerlerden hortum çekmeye çalışıyorlar" diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

-----------

-Yanan binadan görüntü

-İtfaiye ekiplerinin yangına müdahale etmesi

-Binadan düşen parçaların hasar verdiği otomobil

-Vatandaşların yangını izlemeleri

-Cep telefonu ile çekim yapanlar

-İtfaiye ekiplerinin patlayan hortumları

-Vatandaşlarla röp.

-Genel ve detaylar

01.11.2016 - 11.53 Haber Kodu : 161101059_

01.11.2016 - 11.09 Haber Kodu : 161101045

===================================

4- FİDYE İÇİN KAÇIRILAN ÇOCUK FİLMLERİ ARATMAYACAK OPERASYONLA KURTARILDI

Haber-Kamera: Ali AKSOYER/İSTANBUL()

İstanbul'da sosyal medya üzerinden iletişime geçerek 16 yaşındaki bir çocuğu, iş verecekleri vaadiyle kaçırarak fidye için 12 gün boyunca rehin tutan 2 kişi polisin filmleri aratmayan operasyonuyla yakalandı. Operasyon sırasında kaçırılan Irak uyruklu çocuk A.M.S.A., elleri ve ayakları bağlı şekilde çekyatın içinde bulunarak kurtarıldı. Şüphelilerin çocuğun hayatı karşılığında babasından 300 bin dolar fidye istedikleri öğrenildi. Poliste işlemleri tamamlanan Irak uyruklu 2 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.

BABA POLİSE BAŞVURARAK YARDIM İSTEDİ

İstanbul'da polise başvuran Irak uyruklu Thikra İsmail A.(50), 16 yaşındaki oğlunun kaçırıldığını, suçluların kendisini arayarak oğlunun hayatı karşılığında 300 bin dolar fidye istediklerini söyledi. Babanın yardım istemesi üzerine Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından soruşturma başlatıldı.

FİDYECİLER ÇOCUĞUN GÜNLÜK GAZETEYİ OKURKEN GÖRÜNTÜSÜNÜ GÖNDERDİLER

Rehine Kurtarma ve Müzakere timine bağlı ekipler, kaçırılan çocuğu kurtarmak için bir plan yaptı. Hazırlanan plan gereği, babaya fidyecilerin isteğini kabul etmiş gibi yapmaları, onları oyalamaları istendi. Bu sırada çocuğun sağ olduğunu belirlemek için fidyecilerden bir video çekerek atmaları istendi. Bu isteği kabul eden şüpheliler, kaçırılan A.M.S.A'nın günlük bir gazete okurken görüntülerini çekip babaya gönderdi.

FİLM GİBİ BASKIN

Bu görüntüyle çocuğun hayatta olduğu tespit edilidi, teknik ve fiziki takip yapılarak şüphelilerin Avcılar, Merkez mahallesi, Çiğdem sokakta bir binada olduğu tespit edildi. Polis 29 Ekim'de sabaha karşı bu binaya operasyon yaptı. Şüphelilerin hangi dairede olduğu belli olmadığı için tüm kapılar tek tek çalındı. Polis ekipleri 5. Daireye geldiklerinde kapıyı Irak uyruklu bir kişi açtı.

PEÇELİ KADIN ERKEK ÇIKINCA OPERASYON BAŞLADI

Irak uyruklu kişi, eşiyle birlikte oturduklarını söyledi. Bunun üzerine polis eşini görmek istedi. Kapıyı açan kişi eşinin duşta olduğunu gelemeyeceğini söyledi. Polisin ısrarı üzerine başörtülü ve yüzü peçeyle kapalı bir kişi, kadın olduğunu söyleyerek kapıya geldi ve kimlik uzattı. Ancak polis kimlikle karşılaştırmak için kadının yüzünü görmek istediğinde büyük bir şokla karşılaştı. Peçenin ardında bıyıklı bir kişi olduğu görülünce hemen eve girildi.

KAÇIRILAN İKİŞİ ÇEKYATIN İÇİNDEN ÇIKTI

Evde yapılan aramada kaçırılan 16 yaşındaki A.M.S.A. elleri ve ayakları bağlı bir şekilde bir çekyatın içinde bulundu. 12 gün boyunca bu evde tutulan çocuk, polis tarafından kurtarıldı. Evde bulunan şüpheliler Layth Oleivvi (42) ile Taher Shap A.(37)'da gözaltına alındı.

İŞVERECEKLERİNİ SÖYLEYEREK KANDIRMIŞLAR

Gasp Büro Amirliği'ne getirilen şüphelilerin 16 yaşındaki çocukla sosyal medya üzerinde irtibat kurdukları, kendilerini emlakçı olarak tanıtarak "Biz de ıraklıyız. Sen Türkçe biliyorsun. Bizim yanımızda çalışır, müşterilere evleri sen gösterirsin" diye kandırarak yanlarına çağırdıkları öğrenildi.

TUTUKLANDILAR

Poliste işlemleri tamamlanan şüpheliler adliyeye sevk edilirken ,ifadelerinin ardından sevk edildikleri mahkemede tutuklanarak cezaevine gönderildiler.

Görüntü Dökümü:

----------

-Şüphelilerin adliyeye sevki

===================================

5- YARD. DOÇ.DR. GÜNDOĞDU; DEPREMİ 48 SAAT ÖNCESİNDEN HABER VERECEK SİSTEM YOK

Haber-Kamera: İhsan DÖRTKARDEŞ /İSTANBUL

Jeoloji mühendisi Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, depremleri 48 saat öncesinden belirleyebilen bir sistem olmadığını belirterek, İtalya'da 6.5 büyüklüğündeki depremden önceki sarsıntılar nedeniyle yöneticilerin tehlike oluşturan binalara girilmemesi uyarılarıyla can kaybının önüne geçildiğini söyledi.

Yard. Doç. Dr. Gündoğdu, Avcılar Belediyesi'nin halkı bilgilendirmek amacıyla Zübeyde Hanım Evlendirme Dairesi salonunda her ay düzenlenen toplantısına katıldı. Gündoğdu toplantıda, İtalya'da Pazar günü meydana gelen ve son açıklamalara göre 6.5 büyüklüğündeki depremin, 48 saat öncesinden uyarılar yapılması sonucu can kaybı olmamasına ilişkin haberleri değerlendirdi. Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, İtalya'da 6 Nisan 2009 tarihinde L'Aquila kentinde yaklaşık 300 kişinin öldüğü 6.3 büyüklüğündeki depremden sonra, halkı yanlış yönlendirmekle suçlanan 7 İtalyan bilim insanının, 6'şar yıl hapis cezasına çarptırıldığını ancak bu cezanın yüksek mahkemeye götürülmesi sonucu beraat ettiklerini söyledi.

Gündoğdu, şöyle konuştu:

"Bu orada olan 5'inci büyük deprem. Depremler silsilesi 2009'da başlıyor. Son depremi önce 7.2 son olarak 6.5 büyüklüğünde verdiler. Orada 10 gün önce 6.1 büyüklüğünde deprem var. 6.1'den sonra olan depremler arttı. Yani bunlar 6.5 depreminin öncüsü oldu. Çünkü kırılan alan yukarı doğru gidiyor. Depremi önceden belirleyen bu konuda İtalya'da bir çalışma yok. Depremi sadece birkaç saniye öncesinde tahmin edilen erken uyarı ve önceden tahmin ettiğimiz bilgiler var. İtalya'daki halk orada zaten sürekli sallandığı için zaten tedirginlik içerisinde. Kent, kültür kent konumundaki eski binaladan oluşuyor. 10 gün önce yine büyük bir deprem oldu. Orada öncü ve artçı depremler birbirine karıştı gibi. Sürekli sallantı olduğu için oradaki ilgili kurum uyarıyor. 'Sağlam olanlar girebilirler ama diğerleri için girmeyin' deniliyor. Can kaybı olmadı. Deprem tam kentin ortasında değil biraz uzak noktada oluyor. 2009'da 300 kişinin öldüğü deprem, tam kentin ortasındaydı. Orada parça parça faylar var. Bu faylar çok büyük boya sahip değil ama düşey hareketlerde bizim Gediz'deki gibi olabilir."

Yard. Doç. Dr. Gündoğdu, 6.5 büyüklüğündeki son depremde 2009 yılındaki gibi Radon gazı ve mikro depremlerin arttığına dair bir durum olmadığını, son depremde daha önceki kayıplar, daha önce yargılanan Büyük Riskler Komisyonu üyelerin, yargı sürecinin de etkisiyle halka yapılan uyarıların sonuç verdiğini ekledi. Gündoğdu, bir soru üzerine günümüz teknolojisi ile yapay büyük depremler yaratılamayacağını söyledi.

Görüntü Dökümü:

-----------

-Yard.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu İtalya'daki depremi değerlendirirken

-Salondaki izleyiciler

01.11.2016 - 11.21 Haber Kodu : 161101052

===========================

6- ÜNLÜ DİZİ OYUNCUSU HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

* Prof Dr. Orhan Kural, "sigaralı fotoğrafları" nedeniyle bu kez Çağatay Ulusoy hakkında suç duyurusunda bulundu

Haber: Ümit TÜRK İstanbul /

Ünlülere açtığı davalarla tanınan Prof Dr. Orhan Kural, Çağatay Ulusoy hakkında suç duyurusunda bulundu. Çağatay Ulusoy'un Instagram hesabında sigara içerken paylaştığı fotoğraflarla savcılığa gelen Kural, Ulusoy'un gençleri sigaraya özendirdiği ve tütün ürünleriyle ilgili düzenlenen kanunu ihlal ettiği gerekçesiyle cezalandırılmasını talep etti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunan İTÜ Madem Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof Dr. Orhan Kural, tütün sektörünün, sigaraya özenti ve merak oluşturmak için ünlü kişileri kullandığını, yıllarca Türk filmlerinde bar, meyhana ve bol sigaralı sahnelerle de bunun başarıldığını savundu. Bu durumla birlikte, Türkiye'nin en çok sigara içen 10 ülke arasına sokulduğuna dikat çeken Kural, Instagram'da 1 milyon 300 bin takipçisi bulunan ünlü dizi ve sinama oyuncusu Çağatay Ulusoy'un sigara içerken çekilen fotoğraflarını paylaşmasının, sigara firmalarıyla işbirliği içinde olduğu ihtimalini ortaya çıkardığını ileri sürdü.

"SİGARAYA TEŞVİK GAYESİNDE OLAN PAYLAŞIMLAR..."

Kural, "Çağatay Ulusoy'un ekte özel olarak kulandığı siyah beyaz iki sigaralı fotoğrafı 175 bin beğeni almıştır. Gençler üzerinde etkili olan bu oyuncunun hayranları orta ve lise eğitimindeki kız çocuklarıdır. Beğenenlerden yüzde 5'inin bilinçaltına etkili olarak sigaraya başlamasına neden olması halinde, kanına girdiği öğrenci ve genç sayısı, 87bin 500 olacaktır. Bu bakımdan kamu sağlığının zarar görmemesi için, bu tür 'sigaraya teşvik' gayesinde olan paylaşım sahiplerinin bu paylaşımları kaldırılmalı, paylaşımda bulunan kişi ise cezalandırılmalıdır" ifadelerine yer verdi.

CEM YILMAZ, TEOMAN, NURİ BİLGE CEYLAN HAKKINDA DA ŞİKAYETÇİ OLMUŞTU

Kural, daha önce de Cem Yılmaz, Teoman ve Nuri Bilge Ceyhan gibi çok sayıda ünlü hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Savcılık, Prof Dr. Orhan Kural'ın şikayetini işleme koyarak incelemeye aldı.