Başbakan Binali Yıldırım Rusya Federasyonu ziyareti öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı'nda açıklama yaptı. Yıldırım açıklamasında ,"Bazı tarım ürünlerimiz Rusya'ya ithali halen kısıtlı durumda. Kısmen ilerleme olsa da Rusya'daki firmalarımıza uygulanan bu kısıtlamaların kaldırılması konusunu özellikle değerlendireceğiz. Vize uygulamasının en kısa zamanda önceki rejime dönüştürülmesi en büyük beklentimizdir" ifadelerini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım Rusya Federasyonu ziyareti öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu. Binali Yıldırım :"Rusya Federasyonu Başbakanı Dimitri Medvedev’in davetine icabetle, Rusya Federasyonu'na bir çalışma ziyareti, arkadaşlarımızla birlikte gerçekleştirmek için yurttan ayrılıyoruz. Ziyaretimde Devlet Başkanı Sayın Putin, Başbakan Medvedev'le görüşmeler gerçekleştireceğiz. Bu ziyaretimizin de 24 Kasım sonrası normalleşme sürecinin atılması gereken adımları bağlamında, 2 devlet başkanı başkanlığındaki müteakip Üst Düzeyli İş Birliği Konseyi evvelinde bir hazırlık, bir yol haritası, çıkarmasına vesile olacağını ümit ediyorum. Moskova'da Parlamenter diplomasi alanındaki işbirliğimize katkı sağlayacak, temaslarda da bulunacağız. Federasyon Konsey Başkanı Sayın Matviyenko ile yapacağımız görüşme de heyetimizde yer alan milletvekillerimizle beraber, milletin temsilcilerinin ikili konularda ve bölgesel yaklaşımları değerlendireceğiz. Moskova'dan sonra Tataristan Cumhurbaşkanı Sayın Rustam Minnihanov’un daveti üzerine Kazan'a geçeceğiz" dedi.

"RUSYA İLE TURİZM BAKIMINDAN BU YIL İYİ BİR YIL GEÇİRMEDİK"

Başbakan Binali yıldırım, 2017 yılında misafirleri getirecek olan hava yolu şirketlerine destek programı kapsamında , uçak başı 6 bin - 7 bin 800 dolar teşvik uygulanacağını bildirdi. Yıldırım, "Türkiye Rusya ilişkileri geçen yıl Kasım ayında yaşanan malum hadiseden sonra normalleşme sürecine tekrar girdi. İki ülke arasında en üst düzeyde oluşan irade sonrası bu süreçte de oldukça hızlı ilerleme kaydediyoruz. Belli bir kayıp yaşandı. Şimdi toparlanma sürecindeyiz. Bu toparlanma telafi süreci çok hızlı bir şekilde gerçekleşmeli. Moskova'daki temaslarımızın ana gündemini bu konular oluşturacak. İlişkilerin orta uzun vadede eskisinden daha da ileri seviyelere taşınması konusunda her iki ülkede en üst düzey irade mevcuttur. Bunların hızla ekonomik alana da yayılması gerekiyor. Bazı tarım ürünlerimiz Rusya'ya ithali halen kısıtlı durumda. Kısmen ilerleme olsa da Rusya'daki firmalarımıza uygulanan bu kısıtlamaların kaldırılması konusunu özellikle değerlendireceğiz. Vize uygulamasının en kısa zamanda önceki rejime dönüştürülmesi en büyük beklentimizdir. İkili ticaret hacmimizi 100 milyar dolara çıkarma hedefimiz doğrultusunda bu alandaki, engellerin bir an önce ortadan kaldırılması gerekiyor. Rusya ile Turizm bakımından bu yıl iyi bir yıl geçirmedik. 2017'de bu durumun tersine dönmesi için, gelecek misafirlerimizi getirecek hava yolu şirketlerine , acentalara destek programını açıkladık. Uçak başı 6 bin veya 7 bin 800 dolar teşvik uygulayacağız. Böylece daha fazla misafirin ülkemize gelmesini sağlamış olacağız. Enerji Rusya ile ticaretimizde çok önemli bir alan. Ziyaret sırasında Türk akımı anlaşmasının, karşılıklı çıkarlarımız doğrultusunda, hayata geçirilmesini de ele alacağız. Bildiğiniz gibi bu anlaşma geçtiğimiz hafta TBMM Genel Kurulu'nda onaylandı. Doğalgaz fiyatıyla ilgili geçmişten gelen indirimle ilgili bir meselemiz var. Akkuyu Nükleer Santral Projesi'nin takvime uygun şekilde gecikmeden tamamlanması da önemli konularımız arasında yer alıyor" diye konuştu.



Görüntü Dökümü:

-------------------------------

-Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamaları

Haber:Aliye ULUSOY/ANKARA ()