Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak'ta kaçırılan Türk rehinelerle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Davutoğlu, "Olaydan bir gece önce saat 1.30’da oradaki çalışanlarımıza hitap ettim. Yaptığımız yorumların, açıklamaların onların durumları üzerindeki etkisini göz önüne almamız lazım. Bütün ailelerle tek tek görüşüldü" dedi.

İşte Davutoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları;

“Sayın Başbakanımızla yaptığımız değerlendirmede, bugün kamuoyunun bilgi alma beklentilerini karşılamanın ve siyasi parti liderlerini bilgilendirmenin yararlı olacağı kanaatine vardık. Bu konu siyasi bir konu değil, hayati bir konudur. Siyasi ihtilaflar olabilir ama böylesi bir konuda hepimizin ulusal bilinç ve vatandaşlarımızın can güvenliği açısından konuyu değerlendirmesi önemlidir.”

“Son derece hassas bir süreç yürüyor. Böyle hassas konularda çok fazla açıklama yapmak, detaylara girmek doğru olmayabilir. O nedenle doğrudan genel başkanları bilgilendirdik. Son yıllar özellikle çevre bölge ve ülkelerde kamu düzeni o kadar kötüleşti ki böyle durumlarla pek çok ülke karşı karşıya kalıyor. Türkiye Cumhuriyeti bugüne kadar vatandaşlarının can güvenliğini temin etmiştir. Vatandaşlarımızı böylesi durumlarda sağ salim evlerine döndürdüğümüze kamuoyu şahittir."

"Elimizdeki bütün bilgileri ve olayın gelişim seyrini, Irak’taki siyasi konjonktürdeki değişim seyrini, bütün detaylarıyla bugün muhattaplarımla paylaştım. Önümüzde hem kritik hem dinamik bir süreç var. Şu anda Musul’da bulunan kardeşlerimizin her biri bizim için büyük değer taşımaktadır. Olaydan bir gece önce saat 01.30’da oradaki çalışanlarımıza hitap ettim. Yaptığımız yorumların, açıklamaların onların durumları üzerindeki etkisini göz önüne almamız lazım. Bütün ailelerle tek tek görüşüldü. Hepsine şu anki durumla ilgili bilgiler aktarıldı. Elhamdülillah şu anda sağlıklarıyla ilgili bir sorun yok. Temennimiz onların Berat Kandili’nde bu gece aileleriyle olmalarıydı. Son 4 günde bütün birimlerimiz açısından söylüyorum neredeyse uykusuz geçen gecelerimizin ardından inşallah netice alacağız. Bütün kamuoyundan temel talebimiz Türkiye Cumhuriyeti’ne güvensinler."

"Kriz masamızla 24 saat çalışıyoruz. Bu kardeşlerimiz ülkemize dönene kadar da böyle sürecek. Çıkan haberler konusunda herkes dikkatli olmalıdır. Bizden gelen haberlere itibar edilmelidir. İnşallah en kısa zamanda hayırlı bir haberi size iletmek dileğiyle sizlere de teşekkürü borç biliyorum. Sorulara verdiğimiz her cevap başka türlü anlaşılabilir. Benim şimdiye kadar uyguladığım bir prensip var, gerek Libya’ya, gerek Suriye’ye bunu uyguladım. Ben muhattabım olan, kurtarmaya çalıştığımız vatandaşımızın sesini duymadan, görüntüsünü görmeden bir açıklama yapmadım. Bir açıklama yaparsak ben ve tabii sayın Başbakanımız bu bilgiye vakıf demektir. O nedenle bizden gelecek açıklamalara itibar ediniz.”