ABD’nin ileri gelen düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi’nde (CFR) basına kapalı bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Fethullah Gülen’in iadesini isteyen Türkiye'nin bu talebinin Başkan Barack Obama tarafından ulusal güvenlik ve terör gerekçeleriyle geri çevrildiğini söylediği iddia edildi.

Dış İlişkiler Konseyi Başkanı Richard N. Haass, Twitter hesabından yayınladığı mesajında, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan CFR’da 'Obama, ulusal güvenlik ve terör gerekçeleriyle Gülen’in iadesi isteğimizi geri çevirdi' dedi" diye yazdı.

 

Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM genel Sekreteri Ban’ı ziyaret etmek üzere Türkevi’nden ayrılırken bir gazetecinin; Obama’dan “Fethullah Gülen’i istedim ama Obama vermedi” şeklinde bir ifade kullanmışsınız” sorusuna, “Hayır, ben öyle bir şey söylemedim” diye yanıt verdi.

Haass, bir başka tweet’inde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın serbest bırakılan 49 rehinenin, IŞİD teröristlerinin iadesi karşılığında gerçekleştiğini ne onayladığı ne de reddettiğini söylediğini yazdı.