Gümrük Bakanı Yazıcı, Çağlayan’a, “İşlem yapılması mümkün değildir” diye destek çıktı, ancak yolcu beraberindeki bir eşyanın “1.500 euroyu aşması” halinde ise eşyaya yürürlükte olan ithalat vergilerine ilişkin oranlar uygulanıyor.
Güm­rük ve Ti­ca­ret Ba­ka­nı Ha­ya­ti Ya­zı­cı­’nın, Za­fer Çağ­la­ya­n’­ın 700 bin TL’­lik saa­ti ile il­gi­li açık­la­ma­sı, sa­at ko­nu­su­nu tek­rar gün­de­me ge­tir­di.
İŞ­LEM YA­PIL­MA­SI MÜM­KÜN DE­ĞİL­MİŞ!
Ba­kan Ya­zı­cı, Eko­no­mi es­ki Ba­ka­nı Za­fer Çağ­la­ya­n’­a he­di­ye edi­len 300 bin İs­viç­re Fran­gı de­ğe­rin­de­ki sa­at ile il­gi­li ola­rak bir mil­let­ve­ki­li­nin ya­zı­lı so­ru­su­na ver­di­ği ya­nıt­ta;
“Gi­riş çı­kış ya­pan yol­cu­la­rın giy­si­le­ri, sa­at, göz­lük, kol­ye, te­le­fon gi­bi şah­si kul­la­nı­ma mah­sus eş­ya­la­rı­nın kon­tro­lü ya­pıl­ma­mak­ta­dır. Eş­ya­nın ti­ca­ri ni­te­lik­te ol­du­ğu sü­bu­ta er­me­dik­çe güm­rük mev­zu­atı açı­sın­dan iş­lem ya­pıl­ma­sı müm­kün de­ğil­di­r” di­ye açık­la­ma yap­mış.
Oy­sa du­rum böy­le de­ğil. “Yol­cu be­ra­be­ri eş­ya­” di­ye bir olay var.

YOL­CU BE­RA­BE­Rİ EŞ­YA MU­AFİ­YE­Tİ

Yol­cu­nun be­ra­be­rin­de ge­tir­di­ği, ti­ca­ri mik­tar ve ma­hi­yet arz et­me­yen eş­ya, yol­cu be­ra­be­ri ki­şi­sel eş­ya olu­yor. Yol­cu be­ra­be­ri ki­şi­sel eş­ya­ya ba­zı mu­afi­yet­ler var. Bu­na gö­re;
- Mu­afi­yet, her bir yol­cu için top­lam ger­çek kıy­me­ti “430 eu­ro­yu geç­me­yen eş­ya­” için söz ko­nu­su (15 ya­şın­dan kü­çük yol­cu­lar için bu mik­tar 150 eu­ro).
- 430 eu­ro ile 1.500 eu­ro ara­sın­da kıy­me­ti olan eş­ya­lar için tek ve mak­tu ver­gi uy­gu­la­nı­yor. Ver­gi, eş­ya­nın gel­di­ği ül­ke­ye gö­re de­ği­şi­yor. Eş­ya­nın, AB ül­ke­le­rin­den doğ­ru­dan gel­me­si du­ru­mun­da ver­gi ora­nı “yüz­de 18”, di­ğer ül­ke­ler­den gel­me­si du­ru­mun­da “yüz­de 20”.
- Eş­ya­nın tek ba­şı­na kıy­me­ti­nin “1.500 eu­ro­yu aş­ma­sı ha­lin­de ise eş­ya­ya yü­rür­lük­te olan it­ha­lat ver­gi­le­ri­ne iliş­kin oran­lar uy­gu­la­nı­yor”. Yü­rür­lük­te­ki it­ha­lat ver­gi­le­rin­den ka­sıt, Güm­rük Ver­gi­si, KDV ve ÖTV.
Ba­kan Ya­zı­cı, Güm­rük Ka­nu­nu’­nun 167. mad­de­si, 2009/15481 sa­yı­lı Ba­kan­lar Ku­ru­lu Ka­ra­rı ve 2011/39 sa­yı­lı Ge­nel­ge­’den ola­yın doğ­ru­su­nu öğ­re­ne­bi­lir!..

OLAY NEY­Dİ?

Sa­at ola­yı­nı kı­sa­ca ha­tır­la­ta­lım:
Ba­kan Ya­zı­cı­’nın iş­lem ya­pı­la­maz de­di­ği saa­tin, Güm­rük Ver­gi­si ora­nı “yüz­de sı­fı­r”. An­cak, “yüz­de 18 KDV’­si­” var. Bu yüz­den güm­rük­te “be­yan edil­me­si ge­re­ki­yor­du­”.
Eğer sa­at be­yan edil­sey­di, “126 bin li­ra KDV” öde­ne­cek­ti. An­cak be­yan edil­me­di­ği için dev­le­tin ver­gi kay­bı var. Bu du­rum­da, “KD­V’­nin ya­nı sı­ra, ver­gi zi­ya­ı ce­za­sı ile ge­cik­me fa­izi­nin de öden­me­si ge­rek”. Bu tu­tar da yak­la­şık “265 bin li­ra­” edi­yor.

BA­KAN YA­ZI­CI BİL­Mİ­YOR MU?

Olay bu ka­dar açık.
Ba­kan Ya­zı­cı­’nın söy­le­dik­le­ri mev­zu­ata gö­re doğ­ru de­ğil. Yol­cu be­ra­be­ri eş­ya­nın ti­ca­ri ni­te­lik­te ol­ma­ma­sı, hiç ver­gi­si ol­ma­ya­ca­ğı an­la­mı­na gel­mi­yor. Böy­le ol­say­dı, her­kes yüz bin­ler­ce li­ra­lık sa­at, pır­lan­ta, el­mas gi­bi de­ğer­li eş­ya­la­rı ver­gi­siz ola­rak Tür­ki­ye­’ye ge­ti­rir­di.

İH­BAR KA­BUL EDİL­ME­Lİ

Ba­kan Ya­zı­cı­’nın bir an için doğ­ru söy­le­di­ği­ni ve güm­rük­te böy­le bir kon­trol ol­ma­dı­ğı­nı var­sa­ya­lım. O za­man, “SÖZ­CÜ­’nün tes­pi­ti ih­bar ola­rak ka­bul edi­lip, ge­re­ken ya­pıl­sı­n”.