Petrol fiyatlarındaki düşüş devam ediyor. Özellikle yatırım bankası Goldman Sachs'ın petrol hakkında düşük tahminler içeren raporunun yayınlanmasından sorna Brent petrol 45 dolara kadar geriledi. Bu fiyat Nisan 2009'dan beri en düşük fiyat olarak dikat çekiyor.

Petrol fiyatlarındaki düşüş durdurulamıyor. Geçtiğimiz hafta sonuna doğru yatırım bankası Goldman Sachs'ın yayınladığı detaylı raporun ardından yatırımcılar petrol kontratlarında satış pozisyonunu devam ettirdi.

Gelen yoğun satışlarla günde yüzde 5'e varan kayıplar yaşayan Brent Petrol 45 dolara kadar geriledi. Bu fiyat Nisan 2009'dan bu yana en düşük seviye olarak dikkat çekiyor.

Uzmanlar 45 doların kritik bir seviye olduğuna dikkat çekerken 40 doların altında birçok ülke ve şirketin sıkıntı yaşayabileceğine dikkat çekiyorlar.

GOLDMAN SACHS'IN TAHMİNLERİ ORTALIĞIKARIŞTIRDI

Merkezi ABD'de bulunan uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs, petrol fiyatlarındaki düşüşün 2015'te devam edeceği ve varil fiyatının 42 dolara kadar gerileyebileceği tahmininde bulundu.

Goldman Sachs'nin hazırladığı "Yeni Petrol Düzeni" adlı raporda, brent türü ham petrolün varil fiyatının bu yılın ilk çeyreğinde varil başına 47 dolara kadar düşebileceği, ikinci çeyrekte ise yılın en düşük seviyesine gerileyerek 42 dolar olabileceği öngörüldü.

Raporda, üçüncü ve dördüncü çeyrekler için brent petrolün 48 ve 64 dolardan işlem göreceği, 2016 ve 2017'de ise ortalama 70 dolara yükseleceği tahmininde bulundu.

Goldman Sachs'ın raporunda, 2015'in ilk yarısında petrol arzının artacağı öne sürülürken, fiyatların bu yüzden düşük kaldığını, yaz aylarına doğru bu durumun devam edeceği için petrol fiyatlarının varil başına 50 doların altında olacağı iddia edildi.

Raporda, ayrıca Brezilya, Azerbaycan, Kazakistan ve Libya gibi ülkelerin yılın ikinci yarısında üretim artış hızının düşeceği, Irak ve Rusya'nın ise üretiminin artacağı belirtildi.

ABD'nin petrol üretiminin ilk yarıda artacağı fakat yılın ikinci yarısında azalan yatırım harcamaları nedeniyle düşüşe geçeceği aktarılan raporda, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) 2015'in ikinci yarısında üretim kesintisine gitmesinin beklendiği kaydedildi.

OPEC, 27 Kasım'da Viyana'da yaptığı toplantıda, düşen fiyatlara rağmen üretimde kısıtlamaya gitmeme kararı alarak, 2015'in ilk yarısında üretim kotasını günlük 30 milyon varilde tutacağını açıklamıştı.

OPEC: KESİNTİYE GİTMEYECEĞİZ

Birleşik Arap Emirlikleri Petrol Bakanı Suheyl Bin Muhammed El-Mazrui, OPEC'in petrol üretim stratejisini değiştirmeyeceğini ve petrol fiyatlarında ani bir toparlanmanın muhtemel olmadığını söyledi. Petrol piyasasının istikrara kavuşmasının 2 ile 3 yılı bulabileceğini belirten Petrol Bakanı, OPEC dışında kalan petrol ihracatçılarına üretim konusunda gerçekçi hareket etme çağrısında bulundu.