28 Temmuz Günü Bursa Merinos Parkı’ndaki bayramlaşma töreninde uzun bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye’deki ‘ahlaki çöküntü’den yakınmıştı. Bonzai tehlikesine ve kadına yönelik şiddet olaylarına da dikkat çeken Arınç, “Biz karısını 40 yerinden bıçakladıktan sonra sokak ortasında bırakan bir ahlaksız kocayı bugüne kadar duymamıştık. Sevdiğini bırakan, üstünden taksisiyle geçen edepsiz, vicdansızları hiç duymamıştık. Çocuklarının önünde cinayet işleyen vicdansızları bugüne kadar duymamıştık. Asıl yapılması gereken sizlerin iyi örnek olmasıdır. Onları iyi yetiştirmeliyiz. Bizler inanmış birer müslüman olarak Kuran’ı içindeki hükümleriyle, Peygamber Efendimiz’in Hadis-i Şerif’leriyle mutlaka okumalıyız. Haya meselesi çok önemlidir. Kadında olsa daha da güzeldir. Erkekler için de haya geçerlidir. İffet çok önemli. Sadece bir isim değil. Kadın için de bir süstür, iffet. Erkek için de bir süstür. İffetli olacak. Erkek de olacak. Zampara olmayacak. Eşine bağlı olacak. Kadın ise o da iffetli olacak. Mahrem, namahrem bilecek. Herkesin içerisinde kahkaha atmayacak. Bütün hareketlerinde cazibedar olmayacak, iffetini koruyacaksın” demişti.

ERKEKLERE DE SÖYLEDİM

Arınç’ın konuşmasındaki “Herkesin içinde kahkaha atmayacak” ifadesi, sosyal medyada büyük tepki gördü. Kadınlar, kahkaha atarken çekilmiş fotoğraflarını sosyal platformlarda paylaşmaya başladı. Konuyla ilgili haberler İngiltere başta olmak üzere, yabancı basında da genişçe işlendi. Bayramın ilk gününü Bursa’da geçiren Arınç, 2’nci gün Ankara’ya geldi. Dün yaptığımız telefon görüşmesinde, Bursa’daki uzun konuşmasından sadece bir cümlenin çıkarılmasından ve gazeteci tabiriyle ‘köpürtülmesinden’ rahatsız olduğunu iletti. Konuyla ilgili açıklama yaparsa yazacağımı söylediğimde, ilk yanıtı “Her şey ortada, sözümüz onlara değildi, Allah’tan TRT canlı vermiş” oldu. Ardından, kadınlara yönelik şiddet eylemlerinden, eşini öldüren insanların varlığından, bonzai meselesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve şöyle devam etti: “İffet, edep sadece kadına ait değildir. Erkekler için de geçerlidir. Bunu söyledim. Kadın cinayetlerini lanetliyorum. Neden böyle yapıyorsunuz diyorum. Bonzai olmasın diyorum...”

VİCDANIM RAHAT

Arınç, toplumun sorunlarını, kadın cinayetlerini, eş olmanın sorumluluğunu dile getirdiğini hatırlatarak “Vicdanım rahat. Amacım, maksadım, konuşmam ortada. Benim lafım gerçek kahkaha atanlara değil. Sahte kahkaha atıp bana fotoğrafını gönderenler var. Bir kadın ‘Direk görünce dayanamam tırmanırım’ diyor. Siz bol bol kahkaha atın” diye konuştu.