Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bugün partisinin grup toplantısındaki bedelli askerlik çıkacak açıklamasının üzerine, gözler Cumhurbaşkanlığı'na çevrildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 19 Kasım'da yaptığı açıklamada, "birileri zaman zaman bedelli konusunu kaşıyor" diyerek, bedelli askerliğin gündemde olmadığını açıklamıştı.

YASA ÇIKACAK

Davutoğlu'nun bugün açıkladığı bedelli askerliğin hayata geçmesi için, TBMM'den yasa çıkarılması gerekiyor.
Yasalar, TBMM tarafından kabul edildikten sonra, onay için Cumhurbaşkanlığı'na gidiyor.
Ankara kulisleri, 19 Kasım'da bu konunun gündemde olmadığı işaretini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, yasa önüne geldiğindeki tavrının ne olacağını merakla bekliyor.
Erdoğan, 19 Kasım'da bedelli askerlik konusundaki soruları şu sözlerle yanıtlamıştı;
'Birileri çıkıp zaman zaman bu işi kaşıyorlar. Bunlar doğru yaklaşım tarzı değil. Burada TSK’nın kanaatini bir kenara koymak da mümkün değil. Cumhurbaşkanı olarak bende bu olayın artı ve eksilerini ilgili mercilerle değerlendirerek karar vermek zorundayım. Sırtımızda ağır bir küfe var'.


ASKERİN İTİRAZI VAR

Başbakan Davutoğlu, 6 Kasım'da brifing almak için Genelkurmay karargahına gittiğinde bedelli askerlik konusu da gündeme gelmiş, toplantıdan askerlerin "bedelli uygulamasına karşı oldukları" bilgisi sızmıştı.
Ankara kulislerine Genelkurmay'ın bedelli askerliğe karşı olma nedenleri ise şöyle yansımıştı;
* Askerlik sürelerinin kısaltılmasının ardından, özellikle 6 ay kısa dönem askerlik yükümlülerinin iç güvenliğe katkısının çok sınırlı olması
* Bedelli askerlik uygulamalarının mali imkânları yetersiz kesimlerde rahatsızlık yaratması
* Bölgesel gelişmelerin ortaya çıkardığı güvenlik riskleri.

GENELKURMAY BAŞKANI 30 AĞUSTOS'TA "BEDELLİ GÜNDEMDE DEĞİL" DEMİŞTİ

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de, 30 Ağustos resepsiyonu sırasında yaptığı açıklamada, bedelli askerlik konusunun gündemlerinde olmadığını kaydetmişti.