Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta söylediği ve siyasetin gündemine bomba gibi düşen "Kimse bizden ateist gençlik yetiştirmemizi beklemesin" sözlerinden geri adım atmadı.

Muhalefete ve köşe yazarlarına yüklenen Erdoğan, "Kimse niyet okuyuculuğu yapmasın" dedi ve ekledi:

"Benim neyi kast ettiğim son derece açıktır. Bu ülke ne çektiyce öğrencileri belli ideolojilerle şekillendirmek isteyen, ikna odalarında öğrencilere zulmeden zihniyetten çekmiştir. Bu gençliğin tinerci olmasını mı istiyorsunuz? İsyankar bir nesil mi yetişmesini istiyorsunuz?"

Başbakan Erdoğan, Eğitimde Fatih Projesi'nin Ankara Selahattin Zaim Anadolu Öğretmen Lisesi'ndeki açılış töreninde konuştu.

AK Parti hükümetinin 2002'den bu yana eğitim sistemine yaptığı yatırımları anlatarak sözlerine başlayan Erdoğan, geçen hafta partisinin geliştirilmiş il başkanları toplantısında söylediği sözlere hem açıklık getirdi hem de muhalefete yüklendi.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan bölümler:

MUHAFAZAKAR DEMOKRATIZ

"Benim eğitimle ilgili ifademin önüne arkasına bakmadan karalama kampanyasına dönüştürdüler. Bu hükümet muhafazakar demokrat bir hükümettir. Dünyanın her ülkesindeki iktidarların belirli hedefleri vardır. Anayasamızın 24. maddesini bir okurlarsa, devlete nasıl bir görev verildiğini de görürler. Ne der 24. madde? Devlet, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi'nden bahseder. Devlete hem eğitim hem de öğretim görevi yükler. Biz yapmadık bunu. Biz geldiğimiz de anayasada yazıyordu bunlar. Şimi de bu devlet hükümetimizin hedefinde ilerliyor.

NİYET OKUYUCULUĞU YAPMAYIN

Bir haftadır sürekli karalama kampanyası yürütüyorlar. Hiç kimse niyet okuyuculuğu yapmasın. Böyle önyargılı şekilde bizi eleştirmek insafsızlıktır. Dünyayı öğrencinin ayağına taşıyan bir hükümeti böyle karalamak en hafif tabiriyle vicdansızlıktır. Benim partimin ilk başkanları toplantısında söylediklerimin neyi kast ettiğim son derece nettir. Biz bir dayatma arsusu için değiliz. Bu ülke ne çektiyce öğrencileri belli ideolojilerle şekillendirmek isteyen, ikna odalarında, öğrencilere zulmeden zihniyetten çekmiştir.

ÖĞRETMEN FORMATLADILAR

Bu ülkede bir dönem kitaplar yasaklandı. Kasaba meydanlarında kitap dağları yakıldı. En basit kitaplar... Elif-Ba cüzleri, Hz. Ali Cenkleri toplatıldı. Bu ülkenin gençlerinin milli değerleri öğrenmeleri engellendi. Milli değerleri öğretenler cinayet işlemiş gibi muamele gördü. Gencecik çocuklar sakallarına bakılarak okul kapılarından sokulmadı. Anne ve babalarının fotoğraflarına bakarak çocukları okul kapılarından gönderdiler. Köy Enstitüleri'nde öğretmen formatlatıp, sonra da onların eline öğrencileri verdiler.

İKNA ODALARININ MUCİTLERİ

İkna odalarının mucitleri kalkmış bizi eleştiriyorlar. Kızlarımıza az mı çektirdiniz? Biz bu art niyetli kampanyaya asla prim vermeyiz. Bu ülkenin tüm çocukları eğitim alacak. Bunu engellemek isteyenler karşılarında bizi bulurlar. İkna odalarını özleyenler beyhude bekleyecekler. Karanlık günleri bekleyenler hayal kırıklığı yaşayacaklar. Biz bu kampanyalara boyun eğmedik. Şunu herkes bilsin ki, biz bu yolda sadece ve sadece milletle yürüyoruz.

TİNERCİ Mİ OLSUNLAR?

Bir haftadır köşelerinden yazanlara sesleniyorum:

Bu gençliğin tinerci olmasını mı istiyorsunuz? İsyankar bir nesil mi olmasını istiyorsunuz? Hiçbir meselesi olmayan bir nesil mi istiyorsunuz? Biz sizlerle bu meselede anlaşamayız. Dindar bir nesil çağdaş olamıyor mu? Hem çağdaş hem de dindar olunmuyor mu? Başınızı önünüze eğin de hem dindar hem de çağdaş bir nesil nasıl yetiştirilir onu düşünün! Biz o terbiyeyi alarak büyümüş bir nesiliz. Biz bugün de hala o zihniyeti taşıyan kafalara isyan ediyoruz.