BAKAN FATMA BETÜL SAYAN KAYA:ACIMIZ ÇOK BÜYÜK

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Adana'nın Aladağ İlçesi'ne geldi. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ve bakanlar, 11'i öğrenci, 12 kişinin yaşamını yitirdiği yurtta incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

Yağmur altında bölgeyi gezen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, 32 psiko-sosyal destek ekibinin ailelerle ilgilendiğini açıkladı. Acılarının çok büyük olduğunu ifade eden Kaya, "Yangın merdiveni kapısının kilitli olduğu yönündeki iddialar ile diğer tüm iddialar araştırıyor. Devletimiz, ailelerimizin yanındadırlar. 32 kişilik psiko-sosyal destek ekibimiz sahada çalışmaları yapıyorlar" dedi.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ise bir ihmalin söz konusu olup olmadığını araştırıldığını, kendilerinin ailelere destek ve inceleme yapmak için bölgede olduklarını söyledi.

VALİ DEMİRTAŞ'TAN AÇIKLAMA


Yangının ardından Adana Valisi Mahmut Demirtaş, gazetecilere yaptığı açıklamada 54 öğrenci kapasiteli yurtta 34 kişinin bulunduğunu söyledi. Yangında 11'i öğrenci 1'i öğretmen 12 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Vali Demirtaş, aralarında yangına müdahale eden vatandaşların da bulunduğu 22 kişinin de yaralandığını aktardı. Demirtaş, yangının çıkış nedeninin ise elektrik kaynaklı olduğu üzerinde durulduğu söyledi.

CENAZELER ADLİ TIP'A GÖNDERİLDİ

Adana'nın Aladağ İlçesi'ndeki kız öğrenci yurdunda yaşamını yitiren 11 öğrenci ile 1 eğitmenin cenazesi, otopsi için Adana Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Olay Yeri İnceleme ekipleri, jandarma ve itfaiye binada incelemelerini sürdürüyor. Ölen öğrencilerin 8'inin cenazesinin ahşap çatı katında, eğitmen ile 3 öğrencinin cenazesinin ise 2 katta bulunduğu öğrenildi.

3 AYRI CENAZE ARACIYLA GETİRİLDİ

Yangında hayatını kaybeden 12 kişinin cenazesi, 3 ayrı cenaze aracıyla Adana Adli Tıp Kurumu'na getirildi. Büyük çoğunluğu yandığı için cesetlerin kimlik teşhisi için DNA testi yapılacağı bildirildi.

'YANGIN MERDİVENİNİN KAPISI KİLİTLİYDİ' İDDİASI

Bu arada, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, binanın yangın çıkış merdivenin kapısının kilitli olduğunu ileri sürdü. Sözlü, çocukların cesedinin yangın merdiveninin kapısının yakınında bulunduğunu ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem Adana'ya geldi. Bakanlar, karayoluyla Aladağ İlçesi'ne geçti.

BAŞBAKAN YARDIMCISI KAYNAK'TAN İKİNCİ AÇIKLAMA

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, yangında yaralananlanları hastanede ziyaret etti. 

Hastane ziyaretleri sırasında basın mensuplarına açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Kaynak, "Milletimizin başı sağolsun, büyük geçmiş olsun dedi. Aladağ'daki yangın mahallinde yaptıkları incelemelerin ardından kent merkezine dönen, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi'ndeki yaralıları ziyaret etti. 

Çocuklarla yakından ilgilinen Kaynak ve bakanlar, doktorlarından durumları hakkında bilgi alıp, tek tek geçmiş olsun dileğinde bulundu. Ziyaret sırasında basına açıklamada bulunan Başbakan Yardımcısı Kaynak, yangının kesin çıkış nedenin araştırıldığını belirtti. Çok acı bir olayı hep beraber yaşadıklarını ifade eden Kaynak, "Akşam 19.30 sıralarında yangın neticesinde bir yurtta 12 vefat var, 10'u çocuk 2'si yetişkin. 24 yaralımız var. Değerli İçişleri Bakanımız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız, AK Parti Genel Başkan Yardımcımız, Adana milletvekillerimizle birlikte Aladağ'a gittik." diye konuştu. 

Yangının çıkış sebebiyle ilgili Aladağ Savcılığı hemen duruma vaziyet olduğunu aktaran Kaynak, şöyle konuştu: "Bir keşif yapılacağını ifade ettiler. İlk verilen bilgiler, bu yangının trafodaki elektrik kontağından çıktığı, çıkması muhtemel diyorlar. Tabii ahşap kaplamalar var, strafor, yalıtımlar var bunlar tutuşmuşlar. Çocuklarımızın bir kısmında atlamaları sonucunda ayaklarında kırıklar var, bir kısmının dumandan etkilenmeleri sonucu hastalıkları var. Tabii bu arada vefat edenler, adli tıptaki otopsilerden sonra defnedilecekleri yere gönderilecekler.

Milletimizin başı sağolsun, büyük geçmiş olsun. Geride kalanlara acil şifalar diliyoruz. Olay tüm yönleriyle bir yandan yargı tarafından araştırmaya başlanmıştır. Bir yandan da yangına karşı tedbirlerle ilgili gerekli çalışma ve araştırmalar ayrıca yapılacaktır. Yurt Milli Eğitim Bakanlığınca izinlidirl. O Bakanlığımız kendi çalışmalarını yapacaktır, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız psikososyal destek yönünden, olayın ilk anından itibaren 32 görevlisiyle sahada. Biz hem yaralananların hem de hayatını kaybeden çocuklarımızın, yavrularımızın ailelerinin yanında olacağız. Neticede olaya sebebiyet veren, yangına sebebiyet veren her neyse bu ortaya çıkacaktır ve sorumlularla ilgili işlemler yapılacaktır. Şimdilik böyle söylemekle yetinelim. Büyük bir acı ve dram halen sıcak".

Bir gazetecinin "Tören yapılacak mı?" şeklindeki sorusu üzerine Kaynak, "Törenle ilgili ailelerin tutumu çok önemli. Ne diyecekler, ne isteyecekler, Adana Valimiz olayın en başından beri Aladağ'da, bizimle beraber döndü. Ailelerle temas kuracaktır. Ama cenazelerin nakli ve defni için biz hükümet olarak, valilik olarak görevde olacağız" dedi.

Haber - Kamera: Murat KİBRİTOĞLU- Akif ÖZDEMİR/ALADAĞ(Adana), (DHA)