Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, AB Komisyonu ile görüşmelerini gazetecilere değerlendirdi.

Bakan Çelik Adana’da öğrenci yurdunda hayatını kaybeden öğrencilere ilişkin şunları kaydetti:

“Dün gece Adana’da maalesef bir öğrenci yurdunda öğrenci kardeşlerimizin vefat haberini aldık. Allah hepsine rahmet eylesin. Dün gece Adana Valisi ile konuşup ayrıntılı bilgi aldım. İlk belirlemelere göre elektrik kontağından çıktığı düşünülen bir yangın ve maalesef çok acı kayıplarımız oldu burada. Milletimizin Adana’nın başı sağ olsun. Bugün de temaslarımı bitirip Brüksel’den direk Adana’ya uçacağım.”

Verimli görüşmeler yaptığını belirten Bakan Çelik, Paris Belin ve Londra’da temaslarına devam edeceklerini söyledi. Avrupa kamuoyuna Türkiye değerlendirmelerinin ulaşması bakımından STK ve gazetecilerle olan görüşmelerin önemini vurgulayan Bakan Çelik, İstanbul’da Avrupa’nın geleceği ile ilgili bir toplantı planladıklarını belirtti. Frans Timmermans, Julian King ile Avrupa Birliği Türkiye ilişkilerinin durumunu, göç ve güvenlik konularını görüştüklerini söyleyen Bakan Çelik, vize serbestisi ile ilgili gönderilen bir raporun 4 bakan tarafından değerlendirildiğini ve konunun Başbakan’a ileteceklerini dile getirdi. “Gümrük Birliği ile ilgili çalışmaların başlamasını bekliyoruz” diyen Çelik, bu konunun da hükümet tarafından değerlendirileceğini ve Avrupa ile ilgili konuların üzerinden bir kez daha geçileceğini belirtti. “Gümrük birliğinin güncellenmesi meselesi, göç ile ilgili meselelerin ve vize serbestisi ile ilgili konuların, göç ile ilgili karşımıza çıkacak yeni meydan okumaların, bunların hepsini bir toplantıda değerlendireceğiz.” diyen Bakan Çelik görüşmelerin bu başlıklar altında yoğunlaştığını ifade etti.

Bakan Çelik şunları terör örgütleri ile mücadele konusunda şunları söyledi: “Fethullahçı terör örgütünün darbenin arkasında olduğu konusunda herhangi bir kuşku yok. Bu meselelerin Fethullahçı terör örgütü, PKK ile ilgili meseleleri… Türkiye’de neler oluyor bitiyor. Bu meseleleri Kati Piri’nin anlamasını beklemeyin. Onu anlamasını beklemek ona haksızlık olur. Burada net bir durum var ortada, Helmunt Brog ile birlikte bize geldiklerinde Kati Piri’yi ilk defa gördüm orada. Kendisine bu PKK meselesini anlattım. Daha çok Elmar Brok ile ilgili konuşmuştuk. Hatta bana güzel de bir soru sormuştu. ‘Bundan sonra diyaloğun daha pozitif olması için neler yapmak gerektiğini düşünüyorsunuz?’ diye, kendisine de bilgi vermiştim. Döndükten sonra güzel bir açıklama yaptı. PKK’nın bu terör eylemlerinden vazgeçmesi gerektiğini, aksi halde bu pozitif bir ortam oluşamayacağını. O açıklama bir haftada zaman aşımına uğradı. Ben isterim ki bu değerlendirmeleri daha sağlıklı yapsınlar.”

Çözüm sürecine ilişkin Avrupa’nın görüşlerinin o dönemde olumlu olduğunu aktaran Bakan Çelik, “Hem PKK terör örgütünün silah bırakmak gibi bir niyeti olmadığını, hendek politikasıyla silah depolanması yoluyla bunları gördük. İkincisi de HDP’nin Avrupa Parlamentosunda yarattığı izlenimin tam tersine sivil siyasete vurgudan çok kandilin mevzi kazanmasına yönelik bir siyasi tutum içinde olduğunu da ifade ettim. Çünkü hatırlayınız halkı ayaklanmaya çağıran, hatta bu hendek ve barikatların halkın kendini savunma hakkı çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden bizzat HDP’nin genel başkanları oldu. Burada problem şu arkadaşlar. Herkes milletvekillerinin tutuklanması diye bir başlık açıyor da, peki milletvekilinin görevi nedir? Milletvekilinin görevi sivil siyaseti tahkim etmektir. Demokratik siyaset şiddet dışlansın diye var. Sivil siyaset ile şiddet melez bir yapı olarak önümüze çıkamaz” dedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik Brüksel'de son olarak, AB Komisyonu tarafından sığınmacı çocukların eğitimi konusunda düzenlenecek “Education in Emergencies Forum”una konuşmacı olarak katıldıktan sonra Adana’ya yola çıkacak.

Görüntü dökümü

- AB Bakanının Basın toplantısında konuşması